Machiajul în funcție de tipul de ten

Ai tenul sensibil, mixt, matur sau uscat? Grație noului val din cultura beauty, indiferent de tipul de ten, ai posibilitatea să îl răsfeți cu o sumedenie de produse de machiaj special concepute pentru specificul pielii tale. Mai mult, o bună parte din acestea vin la pachet cu ingrediente active care îți protejează sau tratează pielea, în funcție de nevoie și de tipul de produs. Așadar, ai la alegere produse de machiaj cu filtre anti-UV, anti-poluare, cu proprietăți hidratante, matifiante și anti-aging. Tot ce trebuie să faci este să știi cum să le alegi.

Machiajul ajută nu doar în a masca imperfecțiunile, ci și în a îmbunătăți încrederea în sine, prin accentuarea trăsăturilor frumoase, pe care fiecare dintre noi le cunoaște și dorește să le pună în valoare. Mai jos, ți-am pregătit câteva informații utile cu privire la produsele de machiaj destinate fiecărui tip de ten.

Tenul sensibil

Tenul sensibil este printre cele mai pretențioase tipuri, deoarece are nevoie de produse cât mai simple în formulare, dar care să acționeze eficient, ceea ce le face dificil de găsit. O alegere bună pentru tipul tău de ten sunt cremele hidratante și ușoare, de tip BB sau CC, sau cremele colorante cu textură lejeră și cu protecție SPF minerală. De ce minerală? Pentru că acest tip de creme nu conțin, de regulă, alcool denaturat, care poate fi iritant pentru tipul tău de ten.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă preferi fondul de ten, ai grijă ca acesta să nu conțină alcool (majoritatea fondurilor de ten conțin alcool, deci te poți orienta după un brand de clean beauty, care formulează produse cosmetice fără alcool). Textura potrivită pentru tenul sensibil este una cât mai lejeră, aerată, care să intre în piele fără efort și să nu lase peliculă. Este recomandat, de asemenea, să eviți pudrele sau produsele de finish care pot congestion porii și, prin urmare, irita pielea.  

În ceea ce privește metoda de aplicare a produselor de machiaj, încearcă să acționezi cât mai blând, fără a trage sau pune presiune pe piele, în așa fel încât să eviți riscul de iritație prin fricțiune.
Dacă suferi de roșeață a pielii, poți opta pentru un corector verde, care anulează nuanța roșiatică specifică rozaceei. Se aplică prin tapotare ușoară pe zonele afectate. 

Nu în ultimul rând, machiajul ochilor este la fel de important, mai ales pentru persoanele cu ten și ochi sensibili. Alege un rimel cât mai simplu formulat, pentru a evita iritația, iar în ceea ce privește fardurile, optează pentru produse cremoase în defavoarea celor tip pudră.

Tenul uscat

Tenul uscat poate deveni capricios la contactul cu anumite tipuri de produse de machiaj, deoarece machiajul, în general, are tendința să usuce pielea, așadar este bine să alegi cu grijă produsele pe care intenționezi să le folosești des sau, chiar, zilnic.

Să începem cu fondul de ten. După cum spuneam, cele mai multe fonduri de ten de pe piață conțin alcool. Acesta este folosit pentru că oferă textura specifică, ușor de aplicat, a fondului de ten, dar, în același timp, poate usca pielea. Este bine, așadar, să optezi fie pentru creme de tip BB sau CC, cât mai hidratante, sau pentru un fond de ten cu puțin alcool sau chiar deloc, special formulat pentru tenul uscat. Un sfat important este să aplici mereu, înaintea fondului de ten, o cremă hidratantă onctuoasă, care să acționeze ca un scut și să îți mențină pielea hidratantă pe o perioadă cât mai îndelungată.

Alături de alcool, este bine să alegi produse de machiaj fără parabeni, deoarece și aceștia pot deshidrata pielea. În ceea ce privește textura produselor de machiaj, orientează-te spre produse cremoase, în defavoarea celor tip pudră. De asemenea, ai grijă cum le aplici. Este bine ca orice produs, fie de îngrijire, fie de machiaj, să fie aplicat cât mai delicat, pentru a nu agresa pielea. Folosește-te de buricele degetelor și aplică produsele, preferabil, cu degetul inelar, și nu cu cel arătător, deoarece astfel vei pune mai puțină presiune pe piele. De asemenea, ca și în cazul pielii sensibile, este bine să alegi farduri cremoase, care să nu îți usuce pielea, și un mascara cât mai light și mai bine formulat.

Tenul mixt/gras

Tenul mixt sau gras preferă texturile ușoare, aerate, fără uleiuri minerale sau substanțe comedogenice. Prin urmare, este important să alegi un fond de ten care să te ajute în mascarea posibilelor erupții, a porilor dilatați, și să îți mențină tenul mat pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Așadar, te poți orienta după fonduri de ten compacte, care să conțină și filtre de protecție solară, pentru că este posibil ca pielea ta să nu tolereze și cremă SPF, și fond de ten, în același timp. Cu toate acestea, este important să alegi un produs cu minim SPF 30. De asemenea, este bine să menții numărul de produse aplicate pe ten cât mai mic, pentru a evita acneea cosmetică. 

Optează pentru fonduri de ten și pudre special formulate pentru tipul tău de ten, care pot conține extract de ceai verde, propolis sau tea tree, toate acestea fiind benefice pentru tenul mixt sau gras. 
Un truc util pentru tenul mixt/gras: hârtiuțele matifiante. Cu acestea îți poți retușa cu ușurință machiajul, atunci când tenul devine ușor uleios. În ceea ce privește fardurile, ai cale liberă la orice produs de tip pudră, dar ai grijă să nu îți încarci pielea cu prea multe straturi de machiaj, pentru că riști să îți congestionezi porii și să dezvolți, mai apoi, erupții cutanate.  

Tenul matur

Tenul matur, cu riduri de expresie formate, poate fi pretențios, deoarece produsele de machiaj, uneori, pot accentua semnele de îmbătrânire. Așadar, este important să acționezi atât prin produse anti-aging, cât și printr-un machiaj care să îți pună în valoare trăsăturile. Optează pentru produse de îngrijire bogate în antioxidanți, ceramide și acid hialuronic, pe care să le poți aplica înainte de machiaj. Există produse special destinate tenului matur, care oferă un efect de ”umplere” a ridurilor, iar acestea sunt perfecte ca primer, înainte de fond ten. Apoi, poți aplica un fond de ten satinat, care să capteze lumina și să camufleze ridurile de expresie. Optează pentru fondurile de ten îmbogățite cu extract de grâu, care are efect tonifiant. În ceea ce privește textura produselor, este recomandat să alegi produsele cremoase în defavoarea celor compacte/pudră, care pot accentua ridurile de expresie. Aplică produsele în mod delicat, fără a pune presiune pe piele, și optează pentru un mascara dramatic, care să îți pună în evidență ochii.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sante – Quel maquillage choisir selon son type de peau?
https://www.santemagazine.fr/beaute-forme/soins-du-visage/maquillage/quel-maquillage-choisir-selon-son-type-de-peau-174558

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0