Cum sa iti faci singura fondul de ten

Dacă tot v-am vorbit despre modalități de a vă prepara acasă măști pentru ten, scrub-uri, balsam de buze sau măști de păr, astăzi vorbim despre ceva mai puțin obișnuit în peisajul „do it yourself”: fondul de ten.

Da, ați citit bine. Ne putem face singure și fondul de ten, ce-i drept, după mai multe încercări. Nu vă așteptați să aibă aceeași textura sau putere de acoperire ca fondurile de ten cumpărate din comerț, mai ales pentru că vom folosi doar ingrediente naturale. De asemenea, recomandat este ca, la început, să faceți o cantitate mai mică, pe care să o testați pe o suprafață redusă, pentru a vă asigura că nu aveți alergii la vreunul dintre ingrediente.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce ar trebui să folosești fond de ten

Fondul de ten este un produs cosmetic care răsfață pielea, având o gamă largă de beneficii, de la hidratare la strălucire și anti-îmbătrânire. De fapt, unele mărci susțin că, cu cât le folosești, cu atât pielea ta va avea un aspect mai îngrijit– pentru că aceste produse de machiaj funcționează ca și cele menite să îngrijească pielea.

Protecție solară

Știi că expunerea la lumina soarelui este importantă pentru piele prin furnizarea de vitamina D, dar știai că supraexpunerea poate duce la deteriorarea pielii și la îmbătrânirea prematură? Un fond de ten de calitate va include protecție solară, folosind ingrediente precum oxid de zinc și oxid de titan pentru a îți proteja pielea împotriva razelor UVA și UVB.  Totuși, trebuie să știi că fondul de ten nu înlocuiește crema de protecție solară. Așa că ai grijă să aplici în fiecare zi o cremă de protecție cu SPF de cel puțin 30.

Uniformizarea tenului

Fondul de ten acoperă petele de pe piele, oferind un finisaj mai fin tenului. Ingredientele incluse în unele fonduri de ten de calitate acționează și pentru a îmbunătăți în mod activ nuanța pielii.

Completează îngrijirea pielii

Mai mult decât un simplu produs cosmetic, fondul de ten ar trebui să îmbunătățească în mod activ sănătatea pielii, dacă este inclus în rutina zilnică de îngrijire a pielii.  

Are proprietăți anti-îmbătrânire

Fondul de ten poate acționa ca o barieră eficientă pentru a împiedica agenții patogeni și poluanții să afecteaze suprafața pielii. Acest lucru ajută la reducerea daunelor radicalilor liberi și a îmbătrânirii accelerate pe care o pot provoca aceste particule.

Cum alegi un fond de ten potrivit pentru tine

Când alegi un fond de ten, nu te baza doar pe prețul acestuia. Scump nu înseamnă neapărat și mai bun. Ci alege cu atenție un produs care nu conține:

  • Parabeni - Parabenii sunt substanțe chimice care imită estrogenul, care pot perturba hormonii din organism și pot afecta fertilitatea și organele de reproducere. Deși parabenii sunt extrem de nocivi, se găsesc în peste 80% dintre produsele cosmetice pe care le folosim. 
  • Conservanți care eliberează formaldehidă - Formaldehida este un sensibilizator al pielii, alergen și cancerigen cunoscut. În cosmetică, formaldehida poate fi adăugată direct sau, mai des, poate fi eliberată din conservanți precum quaternium-15, DMDM hidantoin, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidroximetilglicinat de sodiu și multe altele. Dacă nu poți pronunța aceste cuvinte, cu siguranță nu ar trebui să fie aplicate pe pielea ta.
  • Plumb - Știai că peste 60% dintre rujuri conțin plumb? Este important să reții că nu există un nivel sigur de expunere la plumb – chiar și cea mai mică cantitate de plumb este toxică pentru oameni. Această expune duce la probleme de învățare, de limbaj și de comportament, printre multe alte efecte dăunătoare.

Cum să găsești culoarea de fond de ten potrivită pentru pielea ta?

Cu atât de multe mărci disponibile pe piață, găsirea fondului de ten potrivit pentru pielea ta poate fi destul de copleșitoare, iar identificarea culorii care să nu dea efectul de mască poate fi o provocare. Ține cont de câteva informații utile când urmează să-ți cumperi fond de ten.

Testează produsul la lumina naturală

Când testezi culorile fondului de ten pe piele, asigură-te că te afli lângă o fereastră sau într-un loc scăldat în lumină naturală. Este posibil ca iluminatul din magazine să nu ofere suficientă claritate pentru a face o alegere bună. De asemenea, ar trebui să testezi fondul de ten pe zona feței și a gâtului pentru a te asigura că nuanța fondului de ten se potrivește cu zonele în care vei folosi produsul.

Alege un produs în funcție de tipul tău de piele

Dacă ai tenul gras, optează pentru un fond de ten pudră sau un fond de ten lichid, dar care nu are în compoziție ulei. Acestea conțin pudre care absorb uleiul, lăsând un finisaj neted, mat. Fondurile de ten minerale funcționează bine și pe pielea grasă, deoarece particulele uscate tind să absoarbă umezeala și, de asemenea, să prevină strălucirea.

Dacă ai tenul uscat, alege un fond de ten pudră hidratant, unul lichid sau unul tip baton (stick). Acestea au o consistență cremoasă care oferă umiditate pielii și o acoperire excelentă.

Deși pielea grasă poate înfunda porii și poate duce la stimularea erupțiilor de acnee, pielea grasă are și multe beneficii. Sebumul ajută la conservarea pielii, iar persoanele cu tenul gras tind să aibă pielea mai groasă și mai puține riduri. Cheia este să găsești un echilibru între a avea mai bun sebum și menținerea umidității naturale a pielii. Dacă pielea ta este grasă pe alocuri și uscată în alte zone alte tenului, evită fondurile de ten care sunt emoliente sau bogate în ulei.

Cum să găsești nuanța potrivită de fond de ten dacă ai pielea sensibilă și predispusă la acnee? Cel mai bine este să optezi pentru un produs care nu are anumite ingrediente care îți pot irita pielea, cum ar fi alcoolul și parfumul. De asemenea, uleiul mineral și talcul sunt un mare NU în rândul persoanelor cu pielea sensibilă și predispusă la acnee. 

Alege produsul în funcție de anotimpul în care te afli

Deși s-ar putea să fi găsit culoarea de fond de ten potrivită pentru nuanța pielii tale în timpul iernii, poate ar trebui să reevaluezi decizia în lunile mai calde, pe măsură ce pielea ta se bronzează. Bronzarea tenului afectează nuanța pielii. În consecință, și fondul de ten trebuie să se potrivească noii tale nuanțe. 

Fondurile de ten tip ser

În magazine se găsesc și fonduri de ten tip ser. Acestea sunt seruri faciale foarte pigmentate care oferă acoperire la fel ca un produs de machiaj de bază. Sunt ambalate cu un cocktail de ingrediente benefice pentru îngrijirea pielii, cum ar fi acid hialuronic, niacinamidă, aloe vera. Specialiștii spun că persoanele care folosesc astfel de produse au tenul mai hidratat și o textură a pielii mai sănătoasă.

Ingrediente pentru prepararea fondului de ten DIY

Ingredientul principal al fondului de ten homemade va fi pudra de rădăcină de maranta, pe care o veți combina cu cacao sau scorțișoară măcinată sau o combinație între cele două, în funcție de culoarea pielii. Pentru a obține o pastă omogenă, puteți alege între ulei de măsline, ulei de migdale sau ulei de jojoba.

Modalitate de preparare fond de ten DIY

Pune într-un bol curat o lingură de pudră de rădăcină de maranta, dacă ai pielea închisă la culoare și o linguriță dacă ai pielea mai deschisă. Presară ușor scorțișoară sau cacao, sau amestecul din cele două, până când obții nuanța dorită. Adaugă apoi câteva picături de ulei (începe cu 5) și continuă să adaugi până când obții textura dorită. Așadar, vei avea nevoie de câteva încercări până când vei obține nuanța și textura dorite. Odată ce o obții, aplică fondul de ten DIY cu ajutorul unei pensule.

Cum să aplici fondul de ten DIY

Fondul de ten făcut de tine, acasă, poate fi aplicat cu ajutorul degetelor, dar și cu un burețel pentru machiaj. Având în vedere că acesta este pe bază de ulei, nu e obligatoriu să folosești o bază de machiaj sub formă de cremă sau serum.

Cum să prepari pudra DIY 100% naturală

Pentru a finisa machiajul, poți folosi și un praf de pudră DIY pe care o vei obține din amidon de porumb, cacao și scorțișoară măcinată. Amestecă părți egale de amidon de porumb și pudră de cacao. Pentru a obține o nuanță mai caldă a pudrei, vei completa cu scorțișoară în cantitatea de care ai nevoie pentru a obține tonul dorit de tine.

Pudra DIY se poate aplica atât peste un strat de cremă hidratantă ori de bază de machiaj, dar și peste un strat de fond de ten. Pentru ca machiajul să arate cât mai bine pe ten și să existe cât mai puține imperfecțiuni de mascat, e indicat ca tenul să fie îngrijit așa cum se cuvine. Asta înseamnă că demachierea de două ori pe zi, adică dimineața și seara, este obligatorie, la fel ca și hidratarea tenului cu o cremă de zi, respectiv o cremă de noapte. Cel puțin o dată pe săptămână, se recomandă folosirea unei măști DIY potrivită pentru tipul tău de ten.

Cum prepari acasă un scrub pentru ten

Și exfolierea pielii este recomandată, pentru îndepărtarea celulelor moarte de la nivel cutanat. În acest sens, e recomandat să se folosească un scrub DIY. Poți obține un asemenea scrub amestecând o lingură de ulei de măsline cu 1 lingură de miere și ½ cană de zahăr, dar și cu ½ cană de zeamă de lămâie. Dacă ai tenul sensibil, vei renunța la sucul de lămâie, care îți poate agresa pielea.

Acest scrub se va folosi săptămânal, pentru curățarea pielii și pentru menținerea acesteia catifelate, precum și pentru favorizarea pătrunderii cremei hidratante în piele. Bineînțeles, poți folosi orice alt tip de scrub, pe bază de sare, mălai, zaț de cafea ori tărâțe de ovăz.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - How to control oily skin
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin

 


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0