Striatii pe unghii: cauze posibile

Îmbătrânirea este cea mai frecventă cauză a striațiilor unghiilor. Striațiile verticale ale unghiilor sunt cele mai des întâlnite și sunt, de obicei, inofensive. Există, însă, și situații în care aceste striații pe unghii pot fi un semn al unei afecțiuni de bază, mai ales dacă sunt orizontale. O consultație la dermatolog pentru un diagnostic amănunțit va ajuta atât pacienții, cât și medicii să descopere un plan de tratament adecvat în fiecare caz.

Unghiile sunt alcătuite dintr-o proteină numită keratină, care se găsește și în piele, și în păr. Multe condiții de sănătate diferite pot provoca modificări ale unghiilor și ale patului unghial. Striațiile se numără printre tipurile de anomalii ale unghiilor care se pot dezvolta din cauza îmbătrânirii, leziunilor sau traumatismelor ori afecțiunilor medicale subiacente. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Striații verticale pe unghii 

A avea striații verticale (longitudinale) pe unghii se referă la prezența unor linii minuscule ridicate sau creste care se întind în sus și în jos, pe lungimea unghiei. În cazul în care unghiile tale își schimbă culoarea sau dacă dezvolți striații orizontale pe unghii, sfatul nostru e să mergi la medic. Aceste modificări ar putea indica o condiție medicală subiacentă. Modificarile ar putea fi secundare diferitelor cauze precum tulburări inflamatorii ale unghiilor, infecții, boli sistemice și afecțiuni generale, traume și alterarea hidratării unghiei.

Striații pe unghii cauzate de îmbătrânire

Așa cum pielea poate prezenta semne de îmbătrânire, unghiile și patul unghial se pot schimba, de asemenea, odată cu vârsta. Unghiile în sine pot, de asemenea:

  • să devină mai groase sau mai subțiri;
  • să își piardă forma netedă;
  • să înceapă să se fisureze și să se rupă ușor.

Onicorexia, cauză a striațiilor verticale

Onicorexie este termenul medical folosit pentru a descrie aceste striații verticale de pe unghii care însoțesc adesea unghiile fragile. De asemenea, unghiile pot începe să formeze orice număr de striații verticale pe măsură ce cresc. Striațiile verticale ale unghiilor, care sunt destul de comune, se extind de la cuticulă până la vârful unghiei. Ele devin adesea mai numeroase sau mai proeminente odată cu vârsta și nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare.

Onicorexia este frecventă la femeile de vârstă mijlocie și caracterizată prin despicare longitudinală și brazde paralele superficiale care se desfășoară pe stratul superficial al unghiei). Severitatea prezentării clinice depinde de gradul factorului cauzal. Crestele longitudinale pot varia de la câteva creste superficiale până la brazde adânci, afectând de la o mică parte a suprafeței unghiei până la cel puțin 70% din suprafața totală a unghiei.

De asemenea, despicarea longitudinală poate varia de la câteva despicături superficiale până la mai multe fisuri profunde. Uneori se observă o singură divizare longitudinală a întregului pat unghial (unghia despicată). O consultație la dermatolog poate ajuta, totuși, în cazurile în care simptomele provoacă durere sau unghii inestetice.

Alte cauze striații verticale pe unghii

Alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, striații verticale pe unghii, împreună cu alte simptome. Unele tipuri de anemie pot dezvolta striații verticale ale unghiilor, adesea însoțite de modificări de culoare ale unghiilor sau modificări ale texturii acestora, precum anumite adâncituri în unghie.

O hemoragie în așchie este un mic cheag de sânge care poate crea o decolorare verticală sub unghie. Dacă nu știi ce a cauzat sângerarea, ar trebui să iei în considerare o consultație la dermatolog.

Alte cauze care pot provoca apariția de striații verticale pe unghii includ:

  • trahionichia (afecțiune a unghiilor la pacienții cu psoriazis);
  • boala vasculară periferică;
  • poliartrita reumatoidă;
  • o tumoare a patului unghiilor;
  • utilizarea excesivă a solvenților pentru unghii;
  • intervenție chirurgicală;
  • traumatisme.

Striațiile care apar alături de alte simptome, cum ar fi unghiile aspre sau casante, care nu sunt cauzate de îmbătrânire, pot fi un semn al altor tulburări medicale și ar trebui diagnosticate de un medic.

Striații orizontale pe unghii

Spre deosebire de striațiile verticale, liniile lui Beau sunt depresiuni orizontale sau transversale ale unghiei care pot fi confundate cu crestăturile unghiei. Aceste creste sunt adesea adânci și pot apărea mai multe linii de-a lungul unghiei.

Striațiile orizontale pe unghii sunt adesea un semn al unei afecțiuni de bază care necesită diagnostic și tratament. În unele cazuri, unghiile se pot opri din creștere până când afecțiunea este tratată. Onicoschizia lamelară reprezintă denumirea striațiilor pe orizontală.

Bucățile triunghiulare din patul unghial  pot fi rupte cu ușurință din marginea liberă. În alte cazuri, ruperea marginilor laterale poate provoca despicarea transversală. Acest tip de fragilitate a unghiilor este aproape exclusiv tipica pacienților care se spală prea des pe mâini sau stau cu mâinile mult timp în apă (de exemplu, gospodine, dar și medici, asistente, înotători de performanță, profesori de înot etc).

Ocazional, scindarea lamelară proximală poate fi observată în lichenul plan sau în timpul tratamentului cu etretinat sau acitretină.

Aceste striații orizontale pe unghii sunt cauzate si de boli care afectează întregul organism, precum: 

  • malnutriție; 
  • atac de cord (infarct miocardic);
  • infecții severe și tulburări metabolice, inclusiv diabet;
  • boală acută de rinichi;
  • boală tiroidiană.

Striații orizontale pe unghii pot apărea și la pacienții care au făcut chimioterapie și la cei care au avut oreion sau sifilis. 

Alte cauze striații pe unghii

Tulburări inflamatorii ale unghiilor sunt prezente în multe dermatoze precum psoriazisul, lichenul plan, lichenul striat, alopecia areata, boala Darier și eczemele. De obicei, aceste tulburări sunt diagnosticate ca entități separate, deși caracteristicile fragilității unghiilor sunt frecvente la acești pacienți.

Psoriazisul

Mulți pacienți cu psoriazis se confruntă cu probleme cu unghiile și patul unghial. Până la 50% dintre pacienții afectați de psoriazis prezintă anomalii ale unghiilor care sunt frecvent asociate cu striarea unghiilor. Când este implicată partea proximală a unghiei, aceasta prezintă gropi neregulate și adânci, în timp ce o implicare psoriazică mai extinsă induce un pat unghial friabil și fragil in totalitate.

Eczema

Eczema poate provoca, de asemenea, decolorarea unghiei, împreună cu alte simptome ale pielii.

Lichenul plan

Lichenul plan în diferitele sale forme poate afecta și unghiile. Aproximativ 10% dintre pacienții cu lichen plan au o afectare specifică a unghiilor. În funcție de gradul de inflamație, modificările unghiei constau în subțiere, striații longitudinale pe unghii și despicarea unghiei. Rareori, lichenul plan eroziv poate implica unghiile. În lichenul striat, afectarea unghiei este similară cu cea a lichenului plan, dar de obicei doar jumătate din unghie este afectată.

Infecții fungice

Infecțiile fungice precum onicomicoza albă superficială este un exemplu de cauză a striațiilor secundare leziunii. În acest tip de onicomicoză, hifele fungice colonizează straturile cele mai superficiale ale patului unghial și devin albe, opace și friabile în mai multe puncte mici, secundare digestiei keratinei de către ciuperci.

Boli infecțioase

Mai multe boli infecțioase, cum ar fi sifilisul și tuberculoza pulmonară, pot da modificări nespecifice unghiilor, cum ar fi subțierea unghiilor și fisurarea marginii libere și o fragilitate generală.

Boli intestinale

Tulburările digestive care afectează absorbția nutrienților pot influența și unghiile. Boala Crohn, boala celiacă și colita ulcerativă sunt toate exemple de tulburări care pot îngreuna absorția substanțelor nutritive din alimente. Dacă organismul nu are elementele adecvate pentru a face celule noi, pielea și unghiile pot avea de suferit.

Leziuni

Leziunile din cauza unui accident, cum ar fi scăparea unei cărți pe unghie, poate cauza formarea de vânătăi sub unghie și poate schimba temporar forma unghiei. Echimozele pot cauza formarea de pete maronii roșiatice sub unghie, care vor dispărea treptat pe măsură ce celulele se vindecă și unghia crește.

Afecțiuni mai grave

Dacă decolorarea apare fără să te fi accidentat sau rănit, poate fi un semn a ceva mai grav. Petele maro închis, violet sau roșii de sub unghii pot fi semne ale unor afecțiuni grave, cum ar fi melanomul sau endocardita.

Prea mult lac de unghii

În alte situatii, fragilitatea și petele apărute pe unghii se întâlnesc la femeile care poartă lac de unghii un timp extrem de indelungat, uneori luni întregi fără pauză, aplicând oja chiar peste stratul anterior. 

Diagnostic striații pe unghii

De obicei, leziunile unghiilor nu necesită tratament. Cu toate acestea, dacă deteriorarea unghiei este extinsă, ar trebui să consulți imediat medicul dermatolog. Striațiile unghiilor care apar brusc sau însoțite de orice alte simptome trebuie examinate de un medic cât mai curând posibil.

În timpul consultației, medicul te va întreba cum a apărut leziunea sau de cât timp ai observat simptomele. De asemenea, specialistul se va interesa de istoricul tău medical și despre orice alte simptome cu care te-ai putea confrunta. Dacă medicul suspectează că o afecțiune de bază cauzează striațiile unghiilor sau alte simptome, va recomanda adesea teste suplimentare și va preleva mostre de sânge sau urină.

Tratament striații pe unghii

Striațiile unghiilor sunt adesea un semn al unei afecțiuni de bază. Tratamentul se va baza pe cauza care stă la baza apariției striațiilor unghiilor. 

De exemplu, dacă o afecțiune a pielii, cum ar fi eczema, provoacă striații pe unghii, medicul dermatolog va încerca să reducă simptomele eczemei prin prescrierea de tratamente topice (ex. aplicarea de unguent sau loțiune locală pe mâini). Procedând astfel, celulele care controlează crearea unghiilor pot fi vindecate, ceea ce ar contribui la dispariția striațiilor.

Unele studii au arătat că o combinație între un complex de silicat de arginină și biotinat de magneziu (o sare de biotină bine absorbită) stimulează creșterea unghiilor. Cu toate acestea, studiile au fost mici și două dintre ele nu aveau un grup de control.

Suplimentarea cu fier (plus vitamina C) poate fi foarte eficientă atunci când nivelul feritinei este sub 10 ng/ml. Cu toate acestea, studiile care corelează deficitul de fier cu afectarea unghiilor sunt rareori raportate.

Deficitul primar și secundar de zinc este o cauză a fragilității unghiilor. Tratamentul prelungit cu zinc 20–30 mg/zi pare a fi eficient în ameliorarea unghiilor fragile.

Într-un studiu randomizat, o formulare biominerală care conține aminoacizi (l-cistina, l-arginina, acid glutamic), vitamine (C, E, B6 și biotină) și minerale (zinc, fier și cupru) s-a dovedit a fi bine tolerată și eficientă în întărirea și netezirea unghiilor la subiecții cu onicoschizie după 3 luni de tratament. 

Într-un studiu deschis, cu un singur centru, suplimentarea cu „peptide de colagen bioactive” s-a dovedit a fi foarte eficientă la pacienții cu unghii fragile după 24 de săptămâni de tratament. În acest studiu s-a raportat că rata de creștere a unghiilor a crescut cu 12%, iar frecvența unghiilor rupte a scăzut cu 42%.

Cremele hidratante pentru unghii sunt utile la pacienții cu unghii fragile. Ele pot conține material ocluziv (petrolat sau lanolină) și umectanți (glicerină, propilenglicol și proteine). Se pot adăuga, de asemenea, alfa-hidroxiacizi și uree pentru a crește capacitatea de legare a apei a unghiilor fragile.

Mai multe lacuri sunt disponibile comercial pentru a restructura unghiile afectate de fragilitate. Aceste produse sunt cunoscute ca întăritori de unghii și pot conține siliciu. Un întăritor de unghii solubil în apă este special formulat cu o combinație de ingrediente active (salicilat de silandiol și gumă Pistacia lentiscus) care măresc cantitatea și calitatea siliciului și a keratinei din unghii. Conține acid hialuronic cationic care aderă la suprafață și hidratează în profunzime unghiile și cuticulele. Această combinație de ingrediente ajută la procesul natural de creștere a unghiilor. Siguranța și eficacitatea sunt susținute de un studiu clinic de 6 luni.

Prevenire striații pe unghii

Deși nu orice persoană va dezvolta striații pe unghii pe măsură ce îmbătrânește, din păcate, nu există o modalitate cunoscută de a le împiedica să se formeze.

Gestionarea optimă necesită tratarea cauzei primare a unghiilor casante, atunci când este posibil. În administrarea de suplimentele orale, vitaminele (în special biotina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B7), oligoelemente și aminoacizii (în special cisteina) au fost raportate a fi utile.

În plus, mai multe produse, cum ar fi cremele hidratante și lacurile topice, ar putea fi luate în considerare pentru a restructura placa unghială afectată și pentru a reduce impactul psihologic al acestei probleme comune.

O alimentație variată și sănătoasă poate fi un pas optim pentru a furniza organismului combustibilul de care are nevoie pentru a avea unghii puternice și sănătoase și pentru a preveni striațiile unghiilor.
 

Daca iti doresti sa  programezi chiar acum o consultatie la un specialist dermatolog, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Ridges in Nails 
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24459-ridges-in-nails
Pub Med - Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31749091/
Studiul „Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review”, apărut în Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Feb;10(1):15-27. doi: 10.1007/s13555-019-00338-x. Epub 2019 Nov 20, autori: Marco A Chessa et al.
NCBI - Efficacy and tolerability of a biomineral formulation for treatment of onychoschizia: a randomized trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6525000/
Studiul „Efficacy and tolerability of a biomineral formulation for treatment of onychoschizia: a randomized trial”, apărut în Clin Cosmet Investig Dermatol. 2019; 12: 355–362. Published online 2019 May 13. doi: 10.2147/CCID.S187305, autori: Adele Sparavigna et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0