Striatii pe unghii: cauze posibile

Îmbătrânirea este cea mai frecventă cauză a striațiilor unghiilor. Striațiile verticale ale unghiilor sunt cele mai des întâlnite și sunt, de obicei, inofensive.

Există situații în care striațiile unghiilor pot fi un semn al unei afecțiuni de bază, mai ales dacă acestea sunt orizontale. Un diagnostic amănunțit va ajuta atât pacienții, cât și medicii să descopere un plan de tratament adecvat în fiecare caz.

Despre striații pe unghii

Unghiile sunt alcătuite dintr-o proteină numită keratină, care se găsește și în piele, și în păr.

Multe condiții de sănătate diferite pot provoca modificări ale unghiilor și ale patului unghial. 

Striațiile se numără printre diferitele tipuri de anomalii ale unghiilor care se pot dezvolta din cauza îmbătrânirii, leziunilor sau traumatismelor unghiilor ori afecțiunilor medicale subiacente. 

A avea striații verticale (longitudinale) pe unghii se referă la prezența unor linii minuscule ridicate sau creste care se întind în sus și în jos, pe lungimea unghiei. 

În cazul în care unghiile tale își schimbă culoarea sau dacă dezvolți striații orizontale pe unghii, discută cu medicul. Aceste modificări ar putea indica o condiție medicală subiacentă.

Striații verticale pe unghii cauzate de îmbătrânire

Așa cum pielea poate prezenta semne de îmbătrânire, unghiile și patul unghial se pot schimba, de asemenea, odată cu vârsta. Unghiile în sine pot, de asemenea:

•    să devină mai groase sau mai subțiri;
•    să își piardă forma netedă;
•    să înceapă să se fisureze, să se rupă ușor.

Onicorexie este termenul medical folosit pentru a descrie striațiile verticale de pe unghii care însoțesc adesea unghiile fragile.

De asemenea, unghiile pot începe să formeze orice număr de striații verticale pe măsură ce cresc. Striațiile verticale ale unghiilor, care sunt destul de comune, se extind de la cuticulă până la vârful unghiei. Ele devin adesea mai numeroase sau mai proeminente odată cu vârsta și nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare.

Când să mergi la medic

O programare la un dermatolog poate ajuta, totuși, în cazurile în care simptomele provoacă durere sau unghii inestetice.

Alte cauze striații verticale pe unghii

Alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, striații verticale pe unghii, împreună cu alte simptome. Unele tipuri de anemie pot dezvolta striații verticale ale unghiilor, adesea însoțite de modificări de culoare ale unghiilor sau modificări ale texturii acestora, precum anumite adâncituri în unghie.

O hemoragie în așchii este un mic cheag de sânge care poate crea o decolorare verticală sub unghie. Dacă nu știi ce a cauzat sângerarea, ar trebui să ia în considerare o vizită la dermatolog.

Alte cauze care pot provoca apariția striațiilor verticale pe unghii includ:

•    trahionichia (afecțiune a unghiilor la pacienții cu psoriazis);
•    boala vasculară periferică;
•    artrita reumatoidă;
•    tumoare a patului unghiilor;
•    utilizarea excesivă a solvenților pentru unghii;
•    intervenție chirurgicală;
•    traumatisme.

Striațiile care apar alături de alte simptome, cum ar fi unghiile aspre sau casante, care nu sunt cauzate de îmbătrânire, pot fi un semn al altor tulburări medicale și ar trebui diagnosticate de un medic.

Striații orizontale pe unghii

Spre deosebire de striațiile verticale, liniile lui Beau sunt depresiuni orizontale sau transversale ale unghiei care pot fi confundate cu crestăturile unghiei.Aceste creste sunt adesea adânci și pot apărea mai multe linii de-a lungul unghiei.

Striațiile orizontale pe unghii sunt adesea un semn al unei afecțiuni de bază care necesită diagnostic și tratament. În unele cazuri, unghiile se pot opri din creștere până când afecțiunea este tratată.

Striațiile orizontale ale unghiilor sunt cauzate de boli care afectează întregul organism și ar putea fi un semn de: 

•    malnutriție; 

•    atac de cord (infarct miocardic);

•    infecții severe și tulburări metabolice, inclusiv diabet;

•    boală acută de rinichi;

•    boală tiroidiană.

Striațiile orizontale pe unghii pot apărea și la pacienții care:

•    au suferit chimioterapie;

•    au avut oreion sau sifilis. 

Alte cauze striații pe unghii

Mulți pacienți cu psoriazis se confruntă cu probleme cu unghiile și patul unghial.

Eczema poate provoca, de asemenea, creste și decolorarea unghiei, împreună cu alte simptome ale pielii.

Tulburările digestive care afectează absorbția nutrienților pot influența și unghiile. Boala Crohn, boala celiacă și colita ulceroasă sunt toate exemple de tulburări care pot îngreuna absorția substanțelor nutritive din alimente. Dacă organismul nu are elementele de adecvate pentru a face celule noi, pielea și unghiile pot avea de suferit.

Leziunile din cauza unui accident, cum ar fi scăparea unei cărți pe unghie, poate cauza formarea de vânătăi sub unghie și poate schimba temporar forma unghiei.
Echimozele pot cauza formarea de pete maronii roșiatice sub unghie, care vor dispărea treptat pe măsură ce celulele se vindecă și unghia crește.

Dacă decolorarea apare fără să te fi accidentat sau rănit, poate fi un semn a ceva mai grav. Petele maro închis, violet sau roșii de sub unghii pot fi semne ale unor afecțiuni grave, cum ar fi melanomul sau endocardita.

Diagnostic striații pe unghii

Striațiile unghiilor care apar brusc sau însoțite de orice alte simptome trebuie examinate de un medic cât mai curând posibil.

De obicei, leziunile unghiilor nu necesită tratament. Cu toate acestea, dacă deteriorarea unghiei este extinsă, ar trebui să consulți imediat medicul.

În timpul diagnosticului, medicul te va întreba cum s-a întâmplat leziunea sau de cât timp ai observat simptomele. De asemenea, specialistul se va interesa de istoricul tău medical și despre orice alte simptome cu care te-ai putea confrunta.

Dacă medicul suspectează că o afecțiune de bază cauzează striațiile unghiilor sau alte simptome, va recomanda adesea teste suplimentare și va preleva mostre de sânge sau urină.

Tratament striații pe unghii

Striațiile unghiilor sunt adesea un semn al unei afecțiuni de bază. Tratamentul se va baza pe cauza care stă la baza apariției striațiilor unghiilor. 

De exemplu, dacă o afecțiune a pielii, cum ar fi eczema, provoacă striații pe unghii, medicul dermatolog va încerca să reducă simptomele eczemei prin prescrierea de tratamente topice (ex. aplicarea de unguent sau loțiune locală pe mâini).

Procedând astfel, celulele care controlează crearea unghiilor pot fi vindecate, ceea ce ar ajuta striațiile să dispară.

Prevenire striații pe unghii

Deși nu orice persoană va dezvolta striații pe unghii pe măsură ce îmbătrânește, din păcate, nu există o modalitate cunoscută de a le împiedica să se formeze.

Consumul unei diete variate și sănătoase poate fi un pas optim pentru a furniza organismului combustibilul de care are nevoie pentru a avea unghii puternice și sănătoase și pentru a preveni striațiile unghiilor.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic: „Are nail ridges in fingernails a sign of a health problem?”,https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/nails/faq-20058541
Medical News Today:„All you need to know about ridges in fingernails”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319867 
Medicine Net: „Vertical Ridges on the Fingernails: Symptoms & Signs”, https://www.medicinenet.com/vertical_ridges_on_the_fingernails/symptoms.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0