De ce ți se îngălbenesc unghiile? 5 cauze posibile

Unghiile pot spune multe despre starea generală de sănătate, iar dacă se îngălbenesc, cauza este adesea o infecție fungică. Unghiile îngălbenite pot avea, însă, și alte cauze.

Unghiile se îngălbenesc dacă sunt pătate cu un produs cum ar fi oja, dar ar putea deveni galbene și ca simptom al unor afecțiuni precum diabetul sau sindromul unghiilor galbene.

1. Utilizarea excesivă a lacului de unghii colorat

Dacă te dai des cu ojă, mai ales cu lacuri de unghii colorate și care conțin multe substanțe nocive, vei constata după o vreme că unghiile capătă o nuanță gălbuie. Pentru a evita această problemă, folosește lacuri de unghii cu cât mai puține substanțe nocive (pe etichetă trebuie să scrie 7-free sau 9-free) și lasă, din când în când, unghiile să respire - evită să folosești oja pentru o lună. Dacă unghiile s-au îngălbenit din cauza ojei sau a altor produse care le-au atacat, o dată cu încetarea folosirii acestora, unghia care crește nouă ar trebui să aibă o culoare sănătoasă și transparentă. Dacă unghiile tale continuă să fie galbene, ar putea fi un semn că se întâmplă altceva în corpul tău. 

2. Lipsa de vitamine

Carența de vitamine sau minerale poate face ca unghiile să aibă un aspect îngălbenit. Mai ales dacă unghiile au și dungi îngroșate verticale sau orizontale, poți suspecta o lipsă de fier sau de vitamine din complexul B. Dacă știi că nu folosești ojă sau nu umbli cu substanțe care îngălbenesc unghiile, administrarea unui supliment multivitaminic poate rezolva problema, dar e indicat ca înainte să faci un set de analize de sânge pentru a depista cauza.

3. Ciuperca unghiei

Ciuperca unghiei sau onicomicoza este un tip de infecție care afectează de obicei unghiile de la picioare, care devin galbene și fragile. Este posibil să te confrunți cu această problemă dacă unghia, pe lângă faptul că se îngălbenește, este și îngroșată, sfărâmicioasă și are un miros neplăcut. Infecția fungică a unghiilor se poate dezvolta la orice vârstă, dar este mai frecventă la bătrânețe. Tratamentul se poate dovedi dificil, așa că, dacă remediile cumpărate fără rețetă nu funcționează, e indicat să ceri sfatul medicului, care îți poate recomanda un antifungic sub formă de medicamente orale, lac de unghii sau cremă.

4. Diabetul zaharat

La unele persoane cu diabet, unghiile capătă o nuanță gălbuie. De multe ori această colorare are legătură cu descompunerea zahărului și efectul său asupra colagenului din unghii. Acest tip de îngălbenire nu este dăunător și nu are nevoie de tratament. Dar, în anumite cazuri, îngălbenirea poate fi un semn al unei infecții a unghiilor, deoarece suferinzii de diabet zaharat au un risc mai mare să facă onicomicoză. 

5. Sindromul unghiilor galbene

Sindromul unghiilor galbene este o tulburare extrem de rară, caracterizată prin malformații care afectează unghiile de la mâini și de la picioare, anomalii care afectează plămânii și căile respiratorii și umflături în diferite părți ale corpului din cauza acumulării de lichid bogat în proteine în straturile moi de țesut de sub piele (limfedem). Sindromul unghiilor galbene afectează de obicei adulții mai în vârstă, dar cauza exactă nu este cunoscută. Ocazional, s-a raportat că sindromul unghiilor galbene apare în aceeași familie, sugerând că factorii genetici pot juca un rol în dezvoltarea acestei afecțiuni. Vitamina E poate fi folosită pentru tratarea modificărilor unghiilor. Corticosteroizii sunt, de asemenea, utilizați pentru a trata persoanele cu sindromul unghiilor galbene.

Cum scapi de unghiile îngălbenite

Tratamentul unghiilor galbene va depinde de cauză. Cel mai probabil, unghiile s-au îngălbenit din cauza unei infecții fungice sau a lacului de unghii. Unele remedii pe care le poți aplica la domiciliu îți pot fi de ajutor, dar, dacă nu sunt eficiente, cere sfatul medicului pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat.

Ulei de arbore de ceai

Dacă unghiile sunt decolorate din cauza unei infecții bacteriene sau fungice, uleiul de arbore de ceai este un remediu simplu de încercat. Se amestecă o picătură sau două de ulei de arbore de ceai într-o jumătate de linguriță de ulei purtător, cum ar fi cel de măsline, de cocos sau de jojoba, și se tamponează unghiile afectate. Potrivit unui studiu¹ recent, uleiul de arbore de ceai poate opri în mod eficient dezvoltarea infecțiilor fungice la nivelul unghiilor. 

Ulei de oregano

Anumite cercetări arată că uleiul de oregano are proprietăți antimicrobiene, fiind eficient împotriva bacteriilor și fungilor, ceea ce îl face un remediu potențial util în caz de îngălbenirea unghiilor. La fel ca în cazul uleiului de arbore de ceai, și uleiul de oregano trebuie amestecat cu un ulei purtător înainte de a fi aplicat local pe unghia sau unghiile afectate.

Bicarbonat de sodiu

Ciuperca unghiei poate crește numai într-un mediu în care nivelul pH-ului este acid. Înmuierea degetelor în apă fierbinte amestecată cu bicarbonat de sodiu poate împiedica răspândirea infecției. Bicarbonatul de sodiu creează un mediu alcalin și deci poate fi util dacă se folosește zilnic, timp de câteva săptămâni.

Apă oxigenată

Apa oxigenată a dovedit că ajută la albirea dinților când este combinată cu bicarbonat de sodiu și este, de altfel, un ingredient obișnuit în pastele de dinți cu efect de albire. Substanțele din oja închisă la culoare pot pătrunde în smalțul unghiilor, lăsându-le permanent pătate, dar peroxidul de hidrogen ajunge în profunzimea unghiilor și le deschide la culoare, similar cu modul în care scoate culoarea din păr. Amestecarea peroxidului de hidrogen în apă caldă și înmuierea unghiilor poate îmbunătăți aspectul petelor, iar adăugarea bicarbonatului de sodiu îl va face și mai eficient.

Vitamina E

Se știe că vitamina E ajută celulele să păstreze umiditatea și să aibă un aspect mai sănătos. Pielea, părul și unghiile capătă vitalitate atunci când obții suficientă vitamina E. Această vitamină s-a dovedit eficientă și pentru tratarea sindromului unghiilor galbene. Deoarece vitamina E stimulează creșterea sănătoasă a unghiilor, poate fi aplicată local sau administrată oral pentru a ajuta unghiile să crească mai repede.

Medicamente prescrise de medic

Dacă remediile de mai sus nu funcționează, medicul poate prescrie terbinafină sau itraconazol, care nu sunt recomandate pentru utilizarea pe termen lung. Acestea prezintă unele reacții adverse frecvente, cum ar fi diareea și durerile abdominale. De asemenea, medicul poate recomanda ciclopirox, care se aplică pe unghie la fel ca o ojă. Toate acestea au nevoie de câteva săptămâni pentru a-și arăta eficiența.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Nail fungus
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294
NORD - Yellow Nail syndrome
https://rarediseases.org/rare-diseases/yellow-nail-syndrome/
Pub Med - Antifungal activity of nanocapsule suspensions containing tea tree oil on the growth of Trichophyton rubrum
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23392821/
1. Studiul „Antifungal activity of nanocapsule suspensions containing tea tree oil on the growth of Trichophyton rubrum”, apărut în Mycopathologia. 2013 Apr;175(3-4):281-6. doi: 10.1007/s11046-013-9622-7. Epub 2013 Feb 8., autori: F.C Flores et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0