Sfaturi de îngrijire pentru o vacanță reușită
Sfaturi de îngrijire pentru o vacanță reușită
Sfaturi de îngrijire pentru o vacanță reușită
Arsuri solare, piele care se descuamează, iritații, uscăciune, „explozie” de comedoane, sunt doar câteva dintre incidentele neplăcute care pot să te deranjeze în vacanța mult așteptată. Iată câteva metode de îngrijire pentru a trece cu bine peste zilele de vacanță.
În linii mari, rutina de îngrijire în vacanță trebuie să urmeze pașii importanți pe care îi urmează și când ești acasă: demachiere, tonifiere și hidratare. Însă, deoarece timpul petrecut în natură, expunerea la soare, apă sau vânt este mult mai mare decât de obicei, se impun câteva ajustări în funcție de tipul de ten.
E normal să nu vrei să cari cu tine toate produsele de îngrijire pe care le ai acasă, de aceea există recipientele mici pe care să le ții în trusa de vacanță și să le umpli de fiecare dată când pleci. Sau, dacă nu ții morțiș să folosești și în vacanță aceleași produse pe care le utilizezi acasă, atunci poți cumpăra direct din magazinele mari acele miniproduse (deodorant, pastă de dinti, cremă de față, cremă de mâini etc.). Cât despre crema cu factor de protecție solară, aceasta e bine să fie într-un recipient de dimensiuni normale, ca să-ți ajungă pe parcursul vacanței, având în vedere că trebuie reaplicată la fiecare 2 ore.
Îngrijire în vacanță
Iată care sunt ideile noastre:
1. Folosește o cremă cu factor de protecție solară
Indiferent de tipul de ten sau de destinația pe care o alegi, la mare, la munte sau printr-un oraș care nu are nici una, nici alta, nu uita că soarele te urmărește. Oricum ar fi, în zilele însorite e important să aplici o cremă cu factor de protecție solară înainte să ieși din casă și să o iei cu tine - nu uita să reaplici la fiecare două ore sau după ce ai intrat în apă, dacă mergi la plajă.
Foarte utile sunt și stickurile cu factor de protecție, pe care ar trebui să le ai la îndemână oricând. Aplică în jurul ochilor, acolo unde pielea transpiră din cauza ramei de la ochelarii de soare, pe gât sau unde mai simți nevoia. În zilele în care soarele este foarte puternic, limitează totuși timpul petrecut la plajă și stai doar dimineața (de la 7 la cel târziu 11) și după amiaza, de pe la 16.30-17.00 încolo.
2. Îngrijește pielea și după expunerea la soare
Pe cât de importantă este aplicarea cremei cu protecție solară, la fel de importantă este înlăturarea ei după ce ai părăsit plaja și, ca pas următor în îngrijire, aplicarea unei altfel de creme. Ține cont că și urmele de nisip sau apa sărată a mării irită pielea care suferă deja din cauza radiațiilor solare. Așadar, primul lucru după plajă trebuie să fie dușul și apoi aplicarea unei creme pentru după expunerea la soare.
3. Lasă exfoliantul acasă
Nu folosi produse cu rol de exfoliere dacă ai ales o vacanță în locuri în care petreci mult timp în soare. Deși este un produs excelent pentru piele, exfoliantul poate irita excesiv un ten care suferă deja din cauza soarelui, apei mării sau a vântului, așa că nu are rost să îl iei cu tine.
4. Dacă ai pielea cu tendință de îngrășare...
Un lucru frecvent de care se plâng femeile cu tenul gras este senzația de îngrășare sau îmbâcsire a porilor, ca urmare a folosirii cremei cu protecție solară. Dacă e și cazul tău, alege o cremă cu o textură ușoară și dublează protecția purtând o pălărie cu boruri mari. De asemenea, o mască din argilă sau alge marine aplicată nu mai mult de 7 minute pe o piele curată, va absorbi excesul de sebum. Dacă simți că pielea se îngrașă totuși prea repede, înlocuiește crema hidratantă cu un ser hidratant și calmant.
5. Dacă ai tenul sensibil sau uscat...
Aceste tipuri de ten sunt cele mai fragile și mai predispuse la îmbătrânire prematură. Dacă și tu ai ten sensibil sau uscat, expunerea la soare ar trebui să fie minimă în cazul tău și nu trebuie să uiți crema cu factor de protecție solară. Nu uita să porți o pălărie cu boruri largi pentru o protecție mărită. Cremele și serurile cu efect calmant după ce ai stat la soare nu ar trebui să lipsească din trusa ta de frumusețe. De altfel, întreaga rutină de îngrijire ar trebui să fie făcută cu produse calmante, incluzând demachiantul. Pe lângă acestea, o idee foarte bună de luat în calcul este apa de trandafiri, care are efect calmant și hidratant; recomandăm să ai o sticluță în poșetă și una acasă.
6. Alte sfaturi de îngrijire și frumusețe în vacanță
Lacul de unghii alb se poate îngălbeni din cauza soarelui, deci e mai bine ca în vacanță să te dai cu o ojă colorată.
Parfumul aplicat pe piele poate provoca apariția unor pete închise la culoare, deci uită de el pe timpul zilei când stai în soare și folosește-l doar seara.
Părul trebuie și acesta protejat de apa sărată, soare și vânt, așa că e bine să ai și pălărie, dar să folosești și un produs cu protecție solară special pentru păr.
Cum să previi coșurile în vacanță?
Dacă mergi în vacanță la soare și plajă îți pot apărea coșuri, iar acest lucru se întâmplă din cauza combinației de transpirație, expunere la soare, creme solare și nisip, care pot înfunda porii și irita pielea. Iată câteva sfaturi pentru a preveni apariția coșurilor pe plajă:
- Curăță fața de două ori pe zi cu un demachiant blând care îndepărtează excesul de sebum și impuritățile. Folosește apă călduță, nu fierbinte, la spălat pentru a evita uscarea excesivă a pielii.
- Hidratează-ți pielea cu o cremă ușoară, non-comedogenică (care nu înfundă porii). Pentru afară, alege o cremă solară etichetată „non-comedogenică”. Evită cremele solare care conțin uleiuri grele care pot înfunda porii.
- După ce ai fost în apă sau te-ai expus la soare, clătește-te pentru a îndepărta nisipul și sarea de pe piele. Schimbă-ți hainele ude cât mai curând posibil pentru a preveni iritațiile.
- Evită să-ți atingi fața cu mâinile de-a lungul zilei, deoarece bacteriile și impuritățile pot contribui la apariția coșurilor. Dacă porți machiaj, alege produse ușoare și non-comedogenice. Demachiază-te complet înainte de a merge la culcare.
- Bea multă apă pentru a menține pielea hidratată. E adevărat că în vacanță se mai fac excese alimentare, însă e bine de știut că alimentele grase și zaharoase contribuie la problemele cu acneea.
De ce să ții cont în vacanță dacă ai dermatită atopică?
Pentru o persoană cu dermatită atopică, vacanța la soare și plajă necesită măsuri speciale pentru a evita exacerbarea simptomelor. Iată câteva sfaturi de îngrijire care te pot ajuta să te bucuri de vacanță fără probleme:
- Utilizează o cremă cu protecție solară minerală, care conține oxid de zinc sau dioxid de titan, deoarece acestea sunt mai puțin iritante pentru pielea sensibilă. Alege produse etichetate hipoalergenice și non-comedogenice, aplică-le cu generozitate și reaplică la fiecare două ore sau după înot.
- Aplică o cremă hidratantă hipoalergenică imediat după duș și de mai multe ori pe zi, un produs fără parfum și fără alcool.
- Folosește pălării cu boruri largi pentru a proteja fața și gâtul de soare.
- Evită să petreci prea mult timp în apă sărată sau în piscine cu clor, deoarece acestea pot usca și irita și mai tare pielea. Limitează expunerea la soare în orele de vârf (10.00 - 16.00).
- Consultă-te cu dermatologul tău înainte de a pleca în vacanță pentru a primi recomandări specifice și pentru a te asigura că ai toate cele necesare la tine (tratamentele prescrise în caz de exacerbare a simptomelor). Fii atent la orice schimbare a stării pielii și acționează imediat dacă observi iritații sau inflamații.
Sfaturi de îngrijire dacă ai anumite boli
Există anumite boli și afecțiuni medicale care necesită limitarea expunerii la soare pentru a preveni agravarea simptomelor sau complicațiile.
- Persoanele cu lupus eritematos sistemic sunt adesea fotosensibile, ceea ce înseamnă că expunerea la soare le poate declanșa erupții cutanate și le poate agrava simptomele. Este important să se folosească cremă cu factor de protecție solară mare și să se evite expunerea la soare în orele de vârf.
- Expunerea la soare poate agrava rozaceea, provocând roșeață și inflamație, deci ar trebui folosită cremă cu factor de protecție solară mare și persoana să stea la umbră cât mai mult posibil.
- Persoanele cu vitiligo au pielea mai sensibilă la radiațiile UV și sunt mai susceptibile la arsuri solare, deci pielea trebuie protejată cu cremă cu protecție solară și îmbrăcăminte adecvată.
- Deși expunerea moderată la soare poate fi benefică pentru unele persoane cu psoriazis, expunerea excesivă poate provoca arsuri și agravarea simptomelor. Moderația este cheia!
- Persoanele care au avut melanom sau alte forme de cancer de piele trebuie să evite expunerea la soare pentru a preveni recurența sau dezvoltarea altor tumori.
- Persoanele cu porfirie ar trebui să evite expunerea directă la soare.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
FDA - Sunscreen: How to Help Protect Your Skin from the Sun
https://www.fda.gov/drugs/understanding-over-counter-medicines/sunscreen-how-help-protect-your-skin-sun
American Academy of Dermatology - What to wear to protect your skin from the sun
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/shade-clothing-sunscreen/what-to-wear-protect-skin-from-sun
Te-ar mai putea interesa și...