Remedii naturale pentru cresterea parului: suc de ceapa si rozmarin

Căderea părului poate fi declanșată de diverși factori precum alimentația săracă în nutrienți esențiali, stresul ori unele afecțiunii precum bolile glandei tiroide. Indiferent de cauza căderii părului, îți vor prinde bine aceste două remedii naturale pe bază de ceapă și rozmarin, care vor stopa căderea părului, însă totodată vor stimula și regenerarea acestuia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Părul tău este o parte importantă a aspectului tău, iar pierderea acestuia îți poate afecta în mod semnificativ încrederea în tine. Au existat mai multe studii care demonstrează efectele secundare psihologice ale căderii părului. Într-un studiu mai vechi, scăderea semnificativă a calității vieții în rândul bărbaților și femeilor adulți cu diferite forme de cădere a părului a fost corelată semnificativ cu simptomele depresiei clinice, iar impactul psihologic al căderii părului în rândul femeilor pare a fi mai sever decât în cazul bărbaților. 

Partea bună este că multe remedii naturale pot ajuta la stimularea creșterii părului, putând fi obținute cu ajutorul unor ingrediente la îndemână: suc de ceapă și rozmarin. 

De ce cade părul

Căderea părului apare împreună cu alte probleme ale scalpului, cum ar fi mătreața, rărirea părului și albirea.

Este normal să pierzi până la aproximativ 100 de fire de păr pe zi. Acesta este rezultatul ciclului normal de creștere a părului. Firele de păr vor crește câțiva ani, apoi creșterea va stagna câteva luni, urmând să cadă și să se genereze alte fire de păr. Telogen este etapa care descrie stadiul de repaus a ciclului de creștere a părului. Un efluviu telogen apare atunci când un anumit șoc face ca rădăcinile părului să fie împinse prematur în starea de repaus. Efluviul telogen poate fi acut sau cronic.

Stresul extrem

Dacă există un „șoc la nivelul sistemului”, până la 70% dintre firele de păr ale scalpului sunt îndepărtate în număr mare la aproximativ două luni după „șoc”. Această creștere bruscă a căderii părului, de obicei descrisă ca părul care cade în pumni, reprezintă stadiul efluviu telogen acut. Aceasta este o problemă diferită de rărirea genetică treptată a părului.  

Există un număr considerabil de cauze diferite pentru efluviul telogen. Printre cauzele comune se numără febră mare, naștere, infecții severe, boli cronice severe, stres psihologic sever, intervenții chirurgicale majore sau boli, afecțiuni ale glandei tiroidei, diete accidentale cu proteine inadecvate. 

Anumite medicamente

Dar părul poate să cadă și din cauza unor medicamente. Multe medicamente prescrise în mod obișnuit pot provoca căderea temporară a părului, pot declanșa apariția cheliei masculine și feminine și chiar pot provoca căderea permanentă a părului. 

De regulă părul cade din cauza medicamentelor precum beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, antidepresive și AINS (inclusiv ibuprofen).

Prea multă vitamina A

De altfel, și prea multă vitamina A și medicamente pe bază de vitamina A numite retinoizi pot provoca și căderea părului. Unele medicamente pentru chimioterapie utilizate pentru tratarea cancerului sunt cunoscute pentru căderea totală a părului, deoarece acționează pentru a distruge celulele canceroase.

Îngrijire extremă a părului

În efortul de a avea mereu părul aranjat ca la carte, poți provoca căderea și rărirea părului, conform Asociației Academiei Americane de Dermatologie. Șamponarea sau uscarea cu foehnul, folosirea în mod repetat a aparatelor de coafare încălzite, tragerea părului - fie în timp ce îl usuci sau coafezi - sau fricționarea prea puternică a scalpului pot duce la căderea părului. Și vopselele de păr pot contribui, de asemenea, la căderea părului indusă de daune.

De obicei, căderea difuză bruscă a părului este observată la câteva săptămâni până la câteva luni după ce „un șoc” a inițiat programul biologic pentru căderea părului.  

Căderea semnificativă a părului are loc de obicei la șamponare, pieptănare sau chiar atunci când se coafează părul. De obicei, căderea scade lent în șase până la opt luni, odată ce cauza căderii părului se estompează. Deoarece unele dintre cauze reprezintă probleme continue, este important să se determine cauza probabilă atunci când este posibil și să se ia măsurile adecvate pentru a preveni căderea continuă a părului.

Este posibil să fie necesare analize de sânge dacă cauza nu este evidentă, cum ar fi deficiența ușoară de fier. Dacă efluviul telogen este cauzat de un medicament, medicamentul nu mai trebuie administrat. Atunci când cauza căderii părului este nașterea, o boală tranzitorie sau o altă problemă autolimitată, efluviul telogen indus este de obicei autolimitat și nu necesită tratament.

Efluviul telogen cronic este recent recunoscut și nu este neobișnuit. Apare adesea la femeile care anterior aveau fire de păr foarte groase la vârsta adolescenței. Acesta afectează întregul scalp fără o cauză evidentă aparentă. De obicei afectează femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani, începe brusc și are tendința de a fluctua pentru o perioadă de ani. Gradul de cădere este de obicei sever în stadiile incipiente. Nu provoacă chelie completă și pare să se autolimiteze pe termen lung.

Tricotilomania, o tulburare periculoasă

În timp ce stresul poate cauza căderea părului o perioadă scurtă de timp, stresul sau anxietatea severă pot fi asociate cu tulburarea de smulgere a părului sau tricotilomania. Cercetătorii cred că această afecțiune de sănătate mintală este legată de tulburarea obsesiv-compulsivă și de alte tipuri de tulburări de anxietate.

În afară de smulgerea compulsivă a părului, printre alte semne ale acestei tulburări se numără și senzația de ușurare sau de plăcere după ce părul este smuls, precum și pete vizibile de cădere a părului. Potrivit specialiștilor, tricotilomania se dezvoltă cel mai adesea între 10 și 13 ani, dar este considerată o problemă cronică care se poate îmbunătăți cu tratament.

Sucul de ceapă, remediu eficient pentru căderea părului

Ceapa conține anumite minerale benefice pentru păr, care opresc căderea podoabei capilare. Cu toate că e nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili eficiența sucului de ceapă în căderea părului, în popor este un remediu extrem de folosit și lăudat.

Un studiu publicat în Jurnalul de Dermatologie a sugerat faptul că sucul de ceapă poate stimula regenerarea părului. Cercetătorii au descoperit că regenerarea părului a început la două săptămâni după folosirea zilnică a sucului de ceapă.

Nutrienții din zeama de ceapă aplicați pe foliculii firelor de păr nu numai că accelerează creșterea firelor de par, însă totodată îi oferă podoabei capilare și volum și strălucire. De altfel, ceapa este bogată în sulf alimentar, un element nutritiv de care organismul nostru are nevoie. Sulful se găsește în aminoacizi, care sunt componente ale proteinelor. Proteinele - și în special cheratina, despre care se știe că este bogată în sulf - sunt necesare pentru a avea o podoabă capilară sănătoasă.

Sulful din ceapă poate ajuta, de asemenea, la susținerea producției de colagen. La rândul său, colagenul ajută la producerea de celule sănătoase ale pielii și la creșterea părului.

Sucul de ceapă are și proprietăți antibacteriene, dar și efect antioxidant, care luptă cu efectele radicalilor liberi.

Cum se folosește sucul de ceapă pentru oprirea căderii părului

Curăță patru cepe și toacă-le mărunt. Folosește apoi blenderul pentru a obține o pastă, strecoară amestecul și aplică sucul obținut pe scalp. Poți amesteca sucul de ceapă cu câteva picături de ulei esențial pentru a-i schimba mirosul. Lasă sucul să acționeze în jur de 30 de minute, apoi spală-ți părul și aplică balsam.

Folosește sucul de ceapă înainte de fiecare spălare a podoabei capilare preț de cel puțin două săptămâni, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Uleiul de rozmarin, eficient în combaterea căderii părului

Studiile făcute în domeniu au dovedit eficiența uleiului de rozmarin în tratarea căderii părului cauzată de dereglările hormonale. De asemenea, un studiu publicat în 2017 a descoperit că uleiul de rozmarin are capacitatea de a ucide anumite bacterii, ceea ce înseamnă că poate trata căderea părului cauzată de infecțiile prezente la nivelul scalpului.

Spre deosebire de remediile cosmetice folosite pentru oprirea căderii părului, uleiul de rozmarin nu are efecte secundare și nici nu agresează scalpul.

Cum se folosește uleiul de rozmarin pentru combaterea căderii părului

Uleiul de rozmarin poate fi folosi în timpul spălării podoabei capilare. Mai exact, se adaugă 12 picături de ulei de rozmarin în șamponul folosit pentru spălarea zilnică a părului.

Dacă vrei să faci un tratament mai intensiv, poți folosi și o mască de păr pe bază de ulei de rozmarin. Dizolvă 15 picături de ulei de rozmarin în cinci linguri de ulei de măsline (poate fi și de cocos sau jojoba) și aplică masca obținută pe păr, începând de la rădăcină și terminând la vârfuri. Acoperă-ți apoi capul cu o cască de duș și lasă masca să acționeze peste noapte. Dimineața, spală părul așa cum o faci de obicei și aplică balsam de păr. Repetă operațiunea o dată sau de două ori pe săptămână.

Rezultatele se vor vedea abia după o lună chiar două, așa că perseverența este cheia succesului. Dacă în ciuda remediilor de mai sus, te confrunți în continuare cu căderea părului, ar trebui să mergi la un specialist.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Hair Loss Association - Drug Induced Hair Loss
https://www.americanhairloss.org/drug_induced_hair_loss/
American Osteopathic College of Dermatology (AOCD) - Telogen Effluviam hair loss
https://www.aocd.org/page/telogeneffluviumha


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0