Căderea părului: alimentele care previn, dar și care tratează această problemă
Căderea părului: alimentele care previn, dar și care tratează această problemă
Căderea părului: alimentele care previn, dar și care tratează această problemă
Căderea părului afectează femeile și bărbații de orice vârstă, din diverse motive. Alimentația are un rol important în menținerea părului frumos și sănătos, așa că este necesar să îi acorzi o atenție deosebită pentru a preveni, dar și pentru a trata căderea părului. De asemenea, în acest articol discutăm și despre metode naturale de tratament împotriva căderii părului și când ar trebui să mergi la o consultație dermatologică.
O serie de studii științifice au investigat rolul vitaminelor, al mineralelor și al alimentelor funcționale prin compușii bioactivi asociați în raport cu riscul unor forme de cădere a părului, în special alopecia. Acestea includ studii experimentale care au utilizat extract de zmeură neagră și gălbenușuri de ou, precum și studii epidemiologice în care s-au testat diete mediteraneene și diverși micronutrienți. S-a demonstrat că și alți compuși stimulează creșterea părului la o scară mai generală, inclusiv prin studii in vivo care au testat extract de tărâțe de orez, ulei sau extract de ginseng roșu și polifenoli din mere.
Află mai multe, în cele ce urmează, despre cum arată un fir de păr, ce anume duce la căderea părului și când să mergi la o consultație dermatologică, ce să mănânci pentru a avea un păr sănătos și la ce opțiuni naturale de tratament împotriva căderii părului poți apela.
Structura firului de păr
Părul este alcătuit din proteine de keratină, o substanță formată din aminoacizi și sensibilă la factorii de mediu, precum umiditate, căldură sau frig excesiv, precum și la intervențiile umane, precum șamponare, hidratare, vopsire etc. Un fir de păr este alcătuit din 3 straturi, și anume cuticula (stratul exterior, cel mai subțire), cortexul (stratul mediul și cel mai puternic) și măduva (stratul central, considerat nucleul firului de păr).
Cuticula învelește firul de păr sub forma unor solzi suprapuși, iar cu cât firul de păr este mai gros, cu atât mai multe straturi de cuticulă are acesta. Cortexul este stratul cel mai afectat de modificările pe care le aducem părului prin coafare și vopsire, în timp ce măduva nu are un rol vizibil în aspectul general al părului. Este important de reținut că fiecare intervenție cosmetică asupra părului deteriorează cuticula și cortexul părului și poate duce la consecințe neplăcute, precum subțierea și despicarea prematură a firului de păr și chiar la pierderea acestuia.
Ce cauzează căderea părului?
În medie, un adult are între 100.000 si 150.000 de fire de păr, dintre care e normal să piardă în jur de 100 de fire zilnic. Dacă, însă, pierderea e mai mare de atât, atunci este nevoie de un consult medical pentru identificarea problemei de fond a căderii părului. De la medicul de familie poți primi trimitere pentru o consultație dermatologică.
Există mai mulți factori care pot declanșa căderea părului, printre care:
- Anumite tratamente medicamentoase (de exemplu, chimioterapia)
- Stresul fizic și emoțional acut și cronic
- Bolile glandei tiroide
- Lipsa de fier din organism
- Predispoziția genetică
- Anumite dereglări hormonale
- Slăbitul în urma unei diete prea restrictive
Ce opțiuni alimentare de tratament împotriva căderii părului există?
Știm, deja, că frumusețea vine din interior, prin urmare, în cazul căderii părului, mai întâi trebuie identificată problema de fond și apoi tratată cauza acesteia, pentru ca rezultatele să se vadă. În primul rând, alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății părului și scalpului. Așadar, o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale, este deosebit de importantă, iar beneficiile acesteia se vor reflecta în aspectul fizic. Pentru a preveni, dar și pentru a combate căderea părului, următoarele alimente trebuie să apară, în mod regulat, în meniul tău:
Semințele de dovleac
Semințele de dovleac conțin stearină, substanță care creează un strat protector pe firul de păr și pe rădăcina acestuia, împiedicându-i căderea. Consumă două linguri de semințe de dovleac crude pe post de gustare între mese, împreună cu un fruct proaspăt sau pune-le înttr-o salată de crudități ori peste un bol cu humus, puțin rumenite în tigaie, fără ulei.
Roșiile, pepenele roșu, morcovul și fructul de mango
Ca tratament „alimentar” împotriva căderii părului, aportul de roșii, pepene roșu, morcovi și mango îți poate fi de ajutor. Aceste fructe și legume conțin licopen, substanță foarte importantă în menținerea integrității firului de păr.
Migdalele, nucile și alunele
Aceste fructe oleaginoase sunt bogate în L-lizină, un aminoacid care favorizează creșterea și regenerarea țesuturilor, dar și a părului.
Spanacul, varza Kale, nucile caju, ciupercile
Bogate în zinc, aceste alimente inhibă excesul de testosteron, care, uneori, poate cauza căderea părului.
Ceaiul verde
Acest ceai este bogat în antioxidanți care luptă împotriva factorilor de mediu nocivi și mențin, astfel, integritatea firului de păr.
Cimbrișorul
Această plantă inhibă căderea firului de păr, așadar poate fi utilizată sub formă de ceai sau comprese, pentru a stimula circulația sangvină la nivelul scalpului.
Fructele de pădure, bananele, ouăle, somonul și tonul
Aceste alimente sunt bogate în biotină, vitamina cea mai eficientă ca tratament împotriva căderii părului.
Macroul, heringul, sardinele
Cu un conținut bogat de acizi grași Omega 3, aceste tipuri de pește sunt, de asemenea, benefice pentru o podoabă capilară sănătoasă.
Măștile și masajele, opțiuni de tratament împotriva căderii părului
Pe lângă alimentație, măștile făcute acasă din produse naturale, precum și masarea scalpului cu anumite tincturi, pot stimula creșterea părului și pot repara cuticulele deteriorate.
Mască de păr cu suc de ceapă
Sucul de ceapă poate fi eficient ca tratament împotriva căderii părului datorită conținutului bogat în compuși sulfuroși, care îmbunătățesc circulația sangvină la nivelul scalpului și stimulează foliculii pentru producerea firelor de păr.
Pentru a prepara sucul de ceapă este nevoie de două cepe, pasate în blender. Se strecoară piureul obținut și se folosește, apoi, sucul pentru a masa scalpul, prin mișcări circulare. Se lasă să acționeze preț de 30 de minute, apoi se spală bine părul și se repetă acțiunea o dată la 2-3 zile.
Mască de păr cu ou
Ouăle conțin proteine și alte substanțe nutritive benefice pentru păr. Poți face o mască de păr dintr-un ou bătut și ulei de măsline, pe care o aplici pe scalp și o lași timp de 15-20 de minute înainte de a spăla părul.
Masaj cu uleiuri
Masarea scalpului cu un ulei hrănitor va stimula circulația sangvină și va fortifica rădăcina firului de păr, împiedicând căderea acestuia. Se poate folosi orice ulei pentru masajul scalpului, cel puțin o dată pe săptămână, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Persoanele care folosesc uleiuri spun că eficiente pentru tratarea căderii sunt uleiul de ricin, de măsline, de argan și de cocos.
De asemenea, anumite uleiuri esențiale, precum uleiul de rozmarin, de lavandă sau de mentă, pot fi amestecate cu un ulei purtător (cum ar fi uleiul de cocos) și aplicate ușor pe scalp pentru a stimula sănătatea părului. Folosește uleiurile esențiale cu precauție și diluează-le corespunzător, deoarece pot fi foarte concentrate și pot cauza iritații.
Gestionarea stresului cronic ca metodă de tratament împotriva căderii părului
Stresul cronic sau semnificativ poate contribui la căderea părului, într-un fenomen numit „telogen effluvium”. Acesta este un tip de cădere temporară a părului care poate fi declanșată de un eveniment extrem de stresant, cum ar fi o intervenție chirurgicală complicată sau o boală gravă, un divorț sau un deces în familie. Stresul poate influența ciclul de creștere a părului și poate duce la intrarea unui număr mai mare de fire de păr în faza de cădere (telogen), ceea ce se traduce prin căderea mai mare a părului.
Dacă crezi că stresul ar putea fi un factor în căderea excesivă a părului, iată câteva sfaturi pe care să le iei în considerare:
- Încearcă să aplici tehnici de relaxare precum dansul, respirația profundă, yoga sau alte activități care te ajută să reduci nivelul de stres.
- Activitățile fizice regulate pot contribui la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de bine generală. Chiar dacă nu ai chef să faci mișcare, fă-ți un obicei din a avea activitate fizică zilnic, la fel cum este spălatul pe dinți, și vei vedea efecte pozitive.
- Organizează-ți programul și împarte sarcinile într-un mod eficient, astfel încât să eviți supraaglomerarea și presiunea excesivă.
- Asigură-te că dormi suficient și ai un somn de calitate, deoarece lipsa somnului poate agrava stresul. Dacă nu poți dormi normal, cere sfatul medicului de familie.
- Dedică timp unor activități care îți aduc bucurie și relaxare, cum ar fi cititul, mersul la filme sau orice altă activitate care te face să râzi sau îți dă o stare de spirit bună.
- Menține legătura cu prietenii și familia și discută despre stresul care te macină cu persoane în care ai încredere. Unoeri, faptul că împărtășești cu cineva ce simți îți dă o stare mai bună, iar în unele cazuri poți primi chiar și un sfat bun care să te ajute.
- Dacă stresul devine copleșitor sau persistă în mod semnificativ, indiferent cum încerci să îl gestionezi, cere sfatul unui psihoterapeut. Acesta te poate ghida în câteva ședințe pentru a depăși evenimentele care au condus la stres și pentru a-ți schimba perspectiva negativă.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Hair Loss
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/hair-loss-a-to-z
Research Gate - Hair Loss - Symptoms and Causes: How Functional Food Can Help
https://www.researchgate.net/publication/333498018_Hair_Loss_-_Symptoms_and_Causes_How_Functional_Food_Can_Help
Studiul „Hair Loss - Symptoms and Causes: How Functional Food Can Help”, apărut în Bioactive Compounds in Health and Disease 2(5):94, mai 2019, DOI:10.31989/bchd.v2i5.610, autori: Grace Wei, Danik M. Martirosyan
Te-ar mai putea interesa și...
?