Totul despre vergeturi: Cauze ● Preventie ● Tratamente

1. Vergeturile - informații esențiale
● Ce sunt vergeturile?
● Tipuri de vergeturi
● De ce apar vergeturile?
● Factori de risc vergeturi
● Semne și simptome vergeturi
● Diagnostic vergeturi
● Mituri despre vergeturi

2. Metode de tratament pentru vergeturi
● Creme, uleiuri și preparate cu aplicare locală
● Tratament cu laser fracționat CO2
● Tratament cu lumină intens pulsată IPL
● Microdermabraziune
● Tratament chirurgical
● Tratament naturist
● Suplimente sau substanțe active care ajută la menținerea fermității pielii
● Ce trebuie să știe persoanele care au vergeturi?

3. Prevenție vergeturi

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vergeturile - informații esențiale

Vergeturile apar în urma acumulării sau pierderii bruște de kilograme, iar întrebarea care le preocupă pe multe femei, mai ales în sezonul cald, este: „Cum scap de vergeturi?”. În acest articol, ți-am pregătit informații esențiale despre numeroasele cauze ale vergeturilor, cât și despre metodele care te ajută să estompezi aspectul inesteticelor dungi de pe piele.

Ce sunt vergeturile?

Pielea, cel mai mare organ din corp, este puternică și totodată elastică, însă țesuturile cutanate pot fi afectate de întinderea prea rapidă. Vergeturile în sarcină apar la peste 90% dintre gravide, însă aceste dungi pot apărea la orice vârstă, indiferent de tipul de piele.

Vergeturile sunt niște dungi care apar cel mai adesea pe abdomen, pe sâni, șolduri, fese și coapse. În timp, devin mai puțin vizibile. Tratamentul le poate face să se estompeze, însă nu le va îndepărta complet. Trebuie să reținem că vergeturile nu sunt dureroase sau periculoase, însă unele persoane sunt preocupate de felul în care vergeturile modifică aspectul pielii, așa că își doresc să facă ceva în această privință.

Vergeturile apar atunci când țesutul conjunctiv este forțat de o întindere. Atunci când stratul din mijloc al pielii se întinde foarte tare, fibrele de colagen se rup și astfel se formează vergeturile. Odată ce se petrece acest lucru, este imposibil ca vergeturile să dispară complet. Specialiștii încearcă, însă, să găsească un tratament eficient pentru vindecarea completă a vergeturilor. 

Vergeturile sunt de culoare roz, violacee sau purpurie ori de culoare roșie atunci când se formează prima dată. În mod normal, se estompează și își schimbă culoarea în timp, devenind vergeturi albe. 

Vergeturile sunt mai frecvente la femei în perioada sarcinii. Pe măsură ce abdomenul se mărește pentru a face loc fătului, pielea de pe burtă se întinde. Hormonii care au un nivel tot mai ridicat în timpul sarcinii pot să contribuie la slăbirea fibrelor din piele și pot cauza apariția vergeturilor. 

Orice parte a corpului care devine mai mare în timpul sarcinii ar putea să dezvolte vergeturi. În plus, este foarte posibil ca aceste vergeturi să dispară ori să se estompeze pe măsură ce proaspăta mămică dă jos kilogramele acumulate, după nașterea bebelușului. 

Nici bărbații nu scapă de inesteticele vergeturi. Atât femeile, cât și bărbații care se confruntă cu obezitatea pot să dezvolte vergeturi pe piele. În plus, chiar și bărbații care practică bodybuilding sau culturism, care au un procent foarte mic de grăsime în corp, pot să facă vergeturi în zonele în care crește masă musculară.

Copiii pot face vergeturi dacă cresc brusc în înălțime sau dacă iau în greutate subit, cum ar fi în anii pubertății, însă acest lucru este normal. Vergeturile din copilărie și adolescență dispar, pe măsură ce copilul crește.

Descoperă soluțiile experților DOC

Tipuri de vergeturi

Există tipuri diferite de vergeturi în funcție de cauza lor și în funcție de intervalul de timp de când există pe piele. În esență, tipurile de vergeturi pot fi împărțite în două clase principale, pe baza formării și aspectului lor: 

• Vergeturi albe - acestea sunt ca niște dungi sau benzi de culoarea pielii, de un alb-sidefiu; sunt vergeturi mature, mai vechi. 
• Vergeturi roșii - sunt cele de culoare roșie sau roz ori chiar purpurii; sunt vergeturi mai recente.

Alte clasificări ale vergeturilor:

• Vergeturile care apar drept rezultat al sarcinii (striae gravidarum), când pielea de pe abdomen, de exemplu, se întinde foarte mult;
• Vergeturile care apar la pubertate (striae distensae) - acestea apar cel mai adesea în perioada pubertății; implică, de regulă, linii drepte, care pot să arate ca niște benzi.
• Vergeturi de culoare neagră sau gri închis (striae nigrae) - de regulă, acestea se observă în cazul persoanelor cu tenul închis la culoare;
• Vergeturi violacee sau albastru închis (striae caerulea) - se observă tot în cazul persoanelor cu pielea închisă la culoare;
• Striae atrophica - este vorba de acea piele subțiată asociată cu vergeturile; acest gen de vergeturi se dezvoltă la pacienții cu sindromul Cushing, din cauza întrebuințării prelungite a corticosteroizilor sau după o procedură chirurgicală. Acest tip de vergeturi (striae atrophica ori striae atrophicans) este unul extrem de comun. Degradarea elastinei sau a colagenului, componente importante din piele, este o cauză a acestor vergeturi sau dungi atrofice.

De ce apar vergeturile?

Vergeturile par să fie cauzate de întinderea pielii. Severitatea vergeturilor este influențată, însă, de câțiva factori, printre care predispoziția genetică, de cât de solicitată sau tensionată este pielea și de nivelul de cortizon. Acesta este un hormon produs de glandele suprarenale, care slăbește fibrele elastice din piele, iar aceasta își pierde fermitatea.

De ce apar, totuși, vergeturile? Ele apar când corpul se dezvoltă prea repede, dintr-un anumit motiv. Pielea nu se poate întinde suficient de bine, pentru a ține pasul cu acest proces, așa că apar aceste semne ca niște dungi lungi și subțiri. Colagenul este o proteină importantă, care face pielea mai elastică, iar dacă pielea nu are suficient colagen, apar aceste semne, pe măsură ce țesutul se întinde.

Așadar, vergeturile apar :

• în creșterea rapidă în greutate sau puseurile de creștere la unii copii
• în timpul sarcinii
• în urma implantului de proteze mamare
• în urma unor activități, precum culturismul
• ca urmare a unor cantități mari de steroizi, fie de pe urma medicamentelor pe bază de steroizi ori din cauza unor afecțiuni precum sindromul Cushing
• sindromul Marfan - este o boală genetică ce determină slăbirea fibrelor din structura pielii.

Când pielea este întinsă până la extrem sau când pielea își reduce dimensiunile într-un ritm accentuat, această situație poate cauza apariția vergeturilor.

Factori de risc vergeturi

Există mai mulți factori care cresc riscul de apariție a vergeturilor. Nu se cunosc cauzele exacte pentru care unele persoane fac vergeturi, iar altele nu. Predispoziția genetică poate crește riscul de apariție a vergeturilor, la fel și dereglările hormonale.

Și pacienții care urmează un tratament pe bază de corticosteroizi sunt predispuși vergeturilor, deoarece steroizii reduc nivelul de colagen din piele. Oricine poate să facă, la un moment dat, vergeturi pe piele, însă există anumiți factori care cresc riscul ca acestea să apară, cum ar fi:

• sexul feminin
• istoricul personal sau familial de vergeturi
• supragreutatea sau obezitatea
• acumularea rapidă a kilogramelor sau pierderea rapidă în greutate
• folosirea unor medicamente corticosteroide
• intervenția chirurgicală pentru mărirea sânilor
• diagnosticul de sindrom Cushing, sindrom Marfan sau anumite boli genetice
• bolile cronice
• indicele de masă corporală (IMC) înainte de sarcină
• greutatea la naștere a copilului, în cazul femeilor însărcinate.

Experții sunt de părere că acești factori de risc ar putea fi explicați prin gradul mai mare de întindere a pielii în cazul femeilor obeze care aduc pe lume copii mai mari, însă și modificările asociate cu înaintarea în vârstă pot fi o cauză a producției reduse de colagen în piele. Din cauza cantității mai mici de colagen, țesutul conjunctiv poate influența probabilitatea ca fibrele din piele să se rupă.

Semne și simptome vergeturi

Înainte că vergetura să înceapă să se formeze, pielea poate căpăta un aspect diferit, se subțiază și devine roz. În același timp, este posibil ca pielea sau o anumită zonă să se simtă că și cum ar fi iritată, iar persoana poate avea mâncărimi cutanate.

Vergeturile se dezvoltă inițial ca niște dungi sau benzi de piele ce par a fi „ridate” și ieșite în relief, care pot fi de culoare roșie, violacee ori purpurie, roz sau roșu spre maroniu ori de culoare maro închis, în funcție de culoarea pielii. Aceste dungi sau benzi se vor estompa în cele din urmă și se vor aplatiza.

Diagnostic vergeturi

Medicul specialist trebuie doar să se uite la piele pentru a diagnostica vergeturile, dar cel mai probabil va pune întrebări și despre istoricul medical al pacientului. Dacă persoana a luat medicamente steroidiene, fie cu administrare orală, fie cu aplicare locală, pe o perioadă lungă, atunci nivelurile mari de cortizol din corpul pacientului ar putea fi de vină pentru apariția vergeturilor.

Mituri despre vergeturi

Există multe mituri în privința vergeturilor, precum:

* Mit: Bărbații nu fac vergeturi. Este un mit absolut, chiar dacă majoritatea pacienților care se confruntă cu vergeturile este alcătuită din femei. Și băieții adolescenți sunt afectați de vergeturi, pentru că acestea sunt frecvente la pubertate.
* Mit: Oamenii slabi nu fac vergeturi - Iată un alt mit demontat: și persoanele subțiri fac vergeturi, pentru că și organismul lor trece prin fluctuații sau dereglări hormonale.
* Mit: Nu este posibil să previi apariția vergeturilor - Este adevărat că este posibil să previi formarea vergeturilor. În acest scop, este necesar să ai o dietă sănătoasă pe parcursul vieții și să îți menții corpul hidratat. Exercițiile fizice regulate și folosirea unor produse speciale, care să hidrateze pielea, sunt alte măsuri cunoscute pentru a preveni formarea vergeturilor.
* Mit: Vergeturile pot fi eliminate complet - Aceasta este o mare capcană în care nu trebuie să pici, pentru că explicația are legătură cu straturile pielii. Pielea este alcătuită din trei straturi importante, iar vergeturile se formează în dermă, stratul mijlociu, când țesutul conjunctiv este întins prea mult, dincolo de limitele elasticității sale. Cu toate acestea, vergeturile se pot estompa într-o anumită măsură, dar niciun tratament nu poate elimina complet aceste semne odată ce au apărut.

Metode de tratament pentru vergeturi

Există o serie de tratamente disponibile pentru îmbunătățirea aspectului vergeturilor. Opțiunile de tratament sunt variate, începând de la geluri, creme, laser, loțiuni și chirurgie estetică. 

Creme, uleiuri și preparate cu aplicare locală

Preparatele topice pot fi utile în anumite cazuri pentru a scăpa de vergeturi parțial. Acestea implică folosirea unor creme sau geluri pe acele părți ale corpului cu o predispoziție mai mare către dezvoltarea vergeturilor, însă se aplică pe piele înainte că acestea să se formeze.

Această metodă de tratament este folosită în principal de femeile însărcinate, care aplică cremele ori loțiunile pe abdomen, astfel încât să hidrateze intens pielea și să nu dezvolte vergeturi în stadiile avansate ale sarcinii.

Există creme antivergeturi care conțin ulei de măceșe, vitamina E și alte substanțe active care funcționează bine în cazul femeilor însărcinate, iar aceste creme previn apariția de noi vergeturi și împiedică agravarea vergeturilor existente.

Cremele pe bază de retinol pot fi o soluție contra vergeturilor, deoarece le estompează. Retinolul penetrează stratul exterior al pielii și reconstruiește fibrele de colagen. Pentru a avea efect însă, aceste creme trebuie să fie aplicate înainte ca vergeturile să devină albe. Cremele cu retinol sunt contraindicate în timpul sarcinii.

Cremele pe baza de tretinoin funcționează prin restabilirea colagenului, o proteină fibroasă care îi oferă pielii elasticitate. Cel mai bine este ca aceste creme să fie folosite pe vergeturile recente, care sunt roșii sau roz. Acest tip de creme pot cauza iritații pe piele, deci se folosesc cu precauție.

Tratament cu laser fracționat CO2

Terapia cu laser fracționat CO2 este eficientă în estomparea vergeturilor. Laserul poate îmbunătăți aspectul acestora, însă totodată sporește și producția de colagen, pe termen lung. E nevoie de aproximativ 20 de ședințe de terapie cu laser pentru a se observa o îmbunătățire cu 20% - 60% a aspectului vergeturilor. Dezavantajul acestei metode constă în prețul mare. Potrivit experților, tratamentul cu laser ajută la formarea de noi fibre de colagen, la reducerea dimensiunii și grosimii vergeturii.

Tratament cu lumină intens pulsată IPL

Terapia cu lumină intens pulsată încurajează creșterea producției de colagen și de elastină. Cel mai bine este ca această terapie IPL să fie folosită pe vergeturile noi. Persoanele cu ten închis la culoare pot să se confrunte cu decolorarea pielii.

Microdermabraziune

Acest tip de tratament numit microdermabraziune implică folosirea unui dispozitiv special, care suflă cristale mici pe piele. Aceste cristale foarte mici îndepărtează cu blândețe un strat fin de piele, încurajând astfel dezvoltarea unui nou strat, mai elastic.
Este important, însă, să discuți cu medicul dermatolog, pentru a alege împreună cu el cel mai potrivit tratament sau o combinație de tratamente indicate în tipul de vergeturi pe care le ai.

Tratament chirurgical

Singura metodă care poate îndepărta complet vergeturile constă în îndepărtarea chirurgicală a acestora. Aceasta este, însă, o metodă costisitoare și implică riscurile specifice unei intervenții chirurgicale.

Tratament naturist

Deși se folosesc mai multe remedii naturiste pentru vergeturi, nu toate sunt eficiente. Uleiul de cocos, uleiul de măsline și cel de migdale sunt adesea folosite pe post de ulei de masaj pentru combaterea anumitor tipuri de vergeturi. Cum spuneam, însă, vergeturile nu apar în stratul superficial al pielii, de aceea aceste remedii nu pot fi de ajutor în anumite cazuri.

Iată câteva exemple de remedii naturiste și uleiuri pe care le poți folosi pentru a masa pielea, dacă vrei să estompezi vergeturile:

  • Poți aplica aloe vera pe piele, deoarece menține hidratarea. Aplică gelul de aloe vera dintr-o frunză pe piele, pe zona cu vergeturi, și masează cu blândețe 2 minute, repetând de două ori pe zi.
  • Potrivit unui studiu mic, masajul cu ulei de argan îmbunătățește elasticitatea pielii. Cercetătorii cred că acest ulei poate să prevină, dar și să reducă vergeturile. 
  • Potrivit unui alt studiu, un produs hidratant care conținea ulei de măceșe a ajutat la prevenirea agravării vergeturilor la femeile însărcinate care aveau vergeturi apărute anterior.

Suplimente sau substanțe active care ajută la menținerea fermității pielii

Dacă vrei să ajuți de la interior spre exterior, întreabă-ți medicul dermatolog ce fel de suplimente alimentare poți lua pentru a estompa aspectul vergeturilor, mai ales dacă acestea te deranjează foarte mult. Există pe piață câteva tipuri de suplimente care contribuie la menținerea elasticității pielii:

Vitamina A - Unii dermatologi recomandă folosirea vitaminei A pentru a combate vergeturile. Această vitamină poate fi aplicată local, pentru a stimula repararea structurilor deteriorate ale pielii. În plus, vitamina A ajută la sporirea și la îmbunătățirea conținutului de colagen din piele.
Vitamina C - este un alt aliat important pentru piele. Vitamina C este renumită pentru faptul că ajută la vindecarea rănilor și la vindecarea țesutului cicatricial. 
Vitamina E - Unii specialiști sunt de părere că administrarea vitaminei E poate să ajute la prevenirea dezvoltării vergeturilor. Aceasta este un antioxidant puternic, care ajută la menținerea sănătății țesuturilor și membranelor pielii, deci se poate spune că este eficientă atât în prevenirea, cât și tratarea vergeturilor. Poate fi administrată oral, însă aplicarea locală este mai benefică.
Zincul - este un aliat important în lupta contra vergeturilor, deoarece generează formarea colagenului.

Ce trebuie să știe persoanele care au vergeturi?

Dacă aspectul vergeturilor te deranjează, este indicat să mergi la cabinetul medicului dermatolog ori la clinici specializate care oferă servicii în acest sens. Există și alte tratamente pe care le poți încerca, pe lange cele enumerate.

Terapii cu laser, terapii de tipul microneedling și microdermabraziunea sunt trei tratamente clinice pentru vergeturi. Microneedling-ul este un tratament relativ nou, în care colagenul este injectat sub stratul superior al pielii, așa că poate fi o metodă eficientă pentru a lupta contra vergeturilor. Acidul hialuronic poate fi un alt aliat care te ajută să lupți cu vergeturile, deoarece stimulează producția de colagen .

Aplicarea unor loțiuni ori creme autobronzante pe vergeturi reprezintă o soluție temporară pentru a reduce diferența de culoare dintre pielea normală și vergeturi.

Prevenție vergeturi

Dacă vrei să afli cum poți să previi vergeturile, ține cont de câteva recomandări importante. Având în vedere că vergeturile nu pot fi tratate decât prin îndepărtarea chirurgicală a pielii, este indicat să fie prevenite. Adoptând un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și practicând sport, dar menținând și pielea hidratată, vei reuși să reduci riscul de apariție a vergeturilor.

Aplică o cremă hidratantă, de preferat imediat după baie, astfel încât produsele cosmetice să penetreze pielea mai ușor. Femeile însărcinate ar trebui să folosească loțiuni hidratante zilnic, întrucât pielea acestora este supusă unui stres permanent și hidratarea va spori elasticitatea.

Evită fluctuațiile de greutate, întrucât acestea favorizează vergeturile. Încearcă să îți menții greutatea normală în ciuda trecerii anilor, astfel încât pielea ta să își păstreze elasticitatea.

Adoptă un stil de viață sănătos, în general. Acest lucru înseamnă să mănânci mai multe legume, fructe, proteine slabe și mai puține grăsimi animale, prăjeli și zahăr, să ai un aport adecvat de apă (6 pahare pe zi sau mai mult, în funcție de greutatea ta, de cât efort faci și de mediul în care lucrezi) și să faci mișcare în mod regulat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Choices - Stretch marks
https://www.nhs.uk/conditions/stretch-marks/
Stretch Marks – Why they appear and how to get rid of them
https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0