De ce ne îmbătrânește pielea?

Oricât de mare grijă am avea de pielea noastră, odată cu trecerea timpului aspectul ei se schimbă. De ce ne îmbătrânește pielea și ce putem face pentru a-i menține mai mult timp tinerețea?

Cum și de ce se schimbă pielea catifelată a primilor ani de viață într-o piele cu imperfecțiuni la adolescență, de ce apar primele riduri la 25-30 de ani, și de ce dispare luminozitatea pielii după 40 de ani? Răspunsurile le putem afla dacă vom înțelege felul în care pielea este alcătuită, precum și cauzele care determină transformările la nivelul ei.

Pielea este formată din trei straturi de bază: epiderma, derma și hipoderma.

Epiderma este partea externă a pielii. La suprafața ei se află un strat de celule epiteliale, cu rol de protecție, care este reînnoit prin descuamare continuă și înlocuirea cu celule noi. Pe măsură ce îmbătrânim, puterea de regenerare scade: dacă la 20 de ani înlocuirea completă a epidermului are loc la 28 de zile, la 60 de ani durează 50 de zile, aceasta fiind una dintre cauzele pentru pierderea prospețimii. Tot în epidermă se află melanocitele, celule care produc melanină și care determină culoarea pielii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Derma reprezintă cam 90% din grosimea pielii și aici se află receptorii pentru durere și reglare a temperaturii, glandele sebacee și sudoripare, vasele de sânge. Glandele sebacee și sudoripare ajută la formarea „mantalei acide” a pielii, o peliculă foarte fină alcătuită din sebum și apă, care protejează pielea de infecții provocate de bacterii sau ciuperci. 

Din nefericire, de foarte multe ori, prin folosirea abuzivă a unor produse de curățare alcaline, cum ar fi săpunul, această barieră de apărare își modifică balanța de aciditate și alcalinitate, așa numitul pH al pielii. Tot în dermă se află fibrele de colagen și elastină, importante în menținerea tonusului pielii.

Hipoderma este acel strat compus în majoritate de țesut adipos cu rol de protecție a organelor interne, precum și de suport general pentru piele.

Din ce cauze îmbătrânește pielea?

Îmbătrânirea pielii este rezultatul modificărilor la nivelul celor trei straturi. Pe scurt, odată cu înaintarea în vârstă, epiderma se subțiază, fibrele de colagen și elastina se deteriorează, ducând la adâncirea ridurilor, iar la nivelul hipodermului, țesutul adipos se micșorează, ducând la acea „lăsare” a obrajilor.

Deși toți avem aceeași structură a pielii, îmbătrânim diferit, și acest lucru se întâmplă din mai multe cauze, care pot fi interne sau externe. Cele interne se referă la bagajul genetic, adică la informația imprimată în ADN-ul nostru, care determină felul în care fiecare dintre noi îmbătrânește. Mai apoi, se adaugă și activitatea hormonală.

Spre exemplu, la femei, o scădere a nivelului de estrogen la menopauză va afecta felul în care arată pielea și anume aceasta va fi mai uscată și mai lipsită de fermitate. Un rol important îl pot avea și depozitele de grăsime. Apariția unor astfel de depozite sub bărbie sau la nivelul porțiunii inferioare a obrajilor accentuează efectul de cădere a țesuturilor.

Cauzele externe au legătură în primul rând cu expunerea la soare, cel mai important factor în îmbătrânirea pielii, cu fumatul, cu o alimentație nesănătoasă, săracă în nutrienți, cu folosirea unor produse cosmetice nepotrivite și cu stresul.

Se poate preveni îmbătrânirea pielii?

Îmbătrânirea pielii poate fi încetinită cu ajutorul anumitor măsuri de îngrijire și stil de viață.

Expunerea limitată la soare și folosirea unei creme cu factor de protecție solară

Cea mai bună metodă de prevenire a îmbătrânirii premature a pielii, a ridării, uscăciunii, scăderii elasticității și apariției petelor hipercrome o reprezintă expunerea controlată la soare. Există un nivel maxim de acumulare a razelor UVA și UVB la nivel cutanat, pe care astăzi o putem cunoaște cu precizie prin plasturi sau brățări inteligente, care ne avertizează, prin schimbarea culorii, când această cantitate devine nocivă. Se recomandă să nu se stea în soare între orele 11:00 și 17:00, când ultravioletele sunt mai puternice.

E indicat ca persoanele care lucrează în soare sau care preferă să stea la plajă în vacanțe să folosească creme și loțiuni cu factor de protecție solară adecvat pielii (pentru pielea mai închisă, e indicat un FPS 20-25, pentru pielea mai deschisă e necesar un FPS 30 sau 50). Crema trebuie să acopere toate zonele care sunt expuse la soare, inclusiv fața, urechile și scalpul, în cazul persoanelor cu foarte puțin păr. Pe lângă loțiunile de corp de pe piață există multe creme de față precum și balsamuri de buze cu protecție solară.

Curățarea zilnică a pielii

Deoarece praful, transpirația și alți factori lasă urme asupra pielii, este indicat ca în fiecare dimineață și în fiecare seară pielea feței să fie curățată cu un produs potrivit fiecărei persoane (pentru piele uscată, grasă, acneică etc.), iar pielea corpului să fie spălată cu apă și un săpun sau gel de duș blând, care să nu irite. Nu se va merge niciodată la culcare cu machiajul pe față! De asemenea, e indicat să nu se mai utilizeze produse cosmetice la care pielea nu reacționează bine. Se va hidrata zilnic pielea cu produse adecvate - de exemplu, creme cu apă de origine marină, care contribuie și la reducerea ridurilor fine.

Evitarea fumatului și a consumului exagerat de alcool

Pe lângă multe alte efecte nocive pe care le are fumatul asupra organismului, acest obicei afectează și sănătatea și frumusețea pielii. Fumatul contribuie la apariția și la adâncirea ridurilor și la conferirea unui aspect tern pielii. Și alcoolul în exces deteriorează pielea, deshidratând-o și conferindu-i un aspect îmbătrânit prematur. Dacă obișnuiești să bei alcool, limitează-te la cel mult un pahar pe zi (femeile) sau cel mult două (bărbații).

Adoptarea unui stil alimentar echilibrat

Ce mâncăm este important nu doar pentru sănătatea fizică și mentală, ci și pentru aspectul pielii. O alimentație care conține produse cu mult zahăr, pâine albă și prăjeli îmbătrânește pielea, în schimb, un stil alimentar bazat pe alimente hrănitoare, cum sunt legumele și fructele proaspete, poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii.

Urmarea unui program regulat de mișcare

Mișcarea moderată îmbunătățește circulația și oferă pielii un aspect mai tineresc. Alege tipuri de activități fizice pe care să le poți face cu ușurință, în funcție și de programul tău și de starea de sănătate. Printre cele mai accesibile sunt plimbările zilnice de 25 de minute, mersul pe bicicletă și gimnastica în casă.

 

Sursă foto: Shutetrstock
Bibliografie:
NCBI - Anatomy, Skin (Integument), Epidermis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/
American Academy of Dermatology - 11 ways to reduce premature skin aging
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0