Măști naturale pentru tenul matur: ce ingrediente să alegi
Măști naturale pentru tenul matur: ce ingrediente să alegi
Măști naturale pentru tenul matur: ce ingrediente să alegi
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea feței devine mai subțire, mai uscată și mai puțin rezistentă în fața stresului oxidativ. Toți acești factori pot contribui la pierderea elasticității pielii, ceee cace va duce, în timp, la formarea liniilor fine și a ridurilor de expresie. În fond, ridurile fac parte din fenomenul normal de înaintare în vârstă. Cu toate acestea, există și anumiți factori auxiliar ce contribuie la formarea ridurilor, ceea ce poate duce la apariția acestora în mod prematur.
Așadar, printre cele mai frecvente cauze ce pot accelera apariția ridurilor faciale se numără:
- Expunerea neprotejată la soare
- Expunerea la factorii de mediu agresivi (frig excesiv, căldură excesivă, vânt, ger, poluare, praf)
- Anumiți factori genetici
- Nivelul ridicat de stres
- Alimentația săracă în nutrienți
- Stilul de viață dezechilibrat și nesănătos
- Anumite ticuri faciale sau expresii repetate frecvent (încruntare, zâmbet, etc.)
Ridurile apar, de obicei, între vârstele de 35 și 50 de ani. Dacă primele semne încep să apară undeva pe la 27-30 de ani, acest fenomen poartă numele de îmbătrânire prematură.
Cum să îți alegi masca de față potrivită tipului tău de ten?
Dacă ai tenul gras, este util să adaugi în masca ta naturală ingrediente precum argilă, pulbere de ovăz, aloe vera, albuș de ou, miere și lămâie. Evită, în schimb, uleiul de cocos, cel de alune de pădure sau de floarea soarelui, precum și uleiul de măsline și cel de argan. Tenul uscat are nevoie de ingrediente hidratante și emoliente, precum avocado, aloe vera, ulei de măsline, glicerină, banană și miere.
Dacă suferi de sensibilitate a tenului, poți opta pentru iaurt, aole vera, banană, albuș de ou sau ulei de cocos. Evită, în schimb, uleiurile esențiale, deoarece acestea au potențial alergenic și iritant.
Nu în ultimul rând, pielea normală și mixtă se împacă foarte bine cu orice tip de ingredient care nu este nici prea gras, nici prea astringent.
Rețete de măști naturale pentru tenul matur
Mască cu albuș de ou
Aceasta este una dintre cele mai simple și rapide rețete de mască, ce acționează direct pe ridurile deja formate. Tot ce trebuie sp faci este să separi albușul de gălbenuș (ai nevoie de un singur ou) și să îl aplici pe pielea proaspăt spălată. Lasă albușul să se usuce pe ten, cca 15-20 minute, după care clătește-te numai cu apă și bucură-te de o piele mai luminoasă și mai netedă. Albușul de ou oferă fermitate pielii, deoarece acționează ca un astringent neiritant, ce micșorează porii și, astfel, redă un aspect mai întinerit.
Mască cu banană, lapte bătut și miere
Banana este un promotor al producției de colagen, așadar este un ingredient deosebit de benefic în tratamentele anti-îmbătrânire. Așadar, se ia o banană bine coaptă, care se pasează bine într-un bol (ai grijă să nu rămână cocoloașe). După care se adaugă 4 linguri de iaurt și 2 lingurițe de miere. Amestecă bine toate ingredientele, până se transformă într-o pastă omogenă. Încălzește amestecul obținut la microunde pentru 1 minut, după care aplică-l în cantitate generoasă pe întreaga suprafață a tenului. Lasă masca să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește-te cu apă călduță. Această mască oferă hidratare intensă, ce ajută la prevenția ridurilor, precum și la diminuarea aspectului celor deja formate.
Mască cu iaurt grecesc, ulei de măsline și lămâie
Iaurtul grecesc conține bacterii benefice, precum și acid lactic, ambele promovând sănătatea pielii. În plus, enzimele din iaurt promovează reînnoirea colagenului de la nivelul pielii, redând un aspect mai ferm și mai tânăr. În același timp, sucul de lămâie absoarbe excesul de sebum, iar uleiul de măsline suplimentează cu acizi grași hrănitori. Pentru această mască va trebui să amesteci jumătate de pahar de iaurt grecesc cu o linguriță de suc de lămâie proaspăt stors, alături de 4 lingurițe de ulei de măsline. Amestecă totul bine până se transformă într-o pastă omogenă și aplică în strat generos pe ten. Lasă masca pe ten timp de 20 de minute, după care clătește-o cu apă călduță.
Mască cu lapte bătut și turmeric
Pentru masca următoare, ai nevoie de jumătate de pahar de lapte bătut și de 2 lingurițe de pulbere de turmeric. Amestecă-le bine, în așa fel încât să nu se formeze cocoloașe, și aplică amestecul pe față, în mod omogen. Lasă masca să acționeze timp de 15 minute, până simți că începe să se usuce pe față (atenție, nu lăsa masca să se usuce complet). După ce au trecut cele 15 minute, clătește fața cu apă călduță, pentru a curăța temeinic orice urmă de amestec. În timp ce proprietățile anti-îmbătrânire ale laptelui bătut sunt cunoscute, este important de reținut că și turmericul este un ingredient important, care potențează beneficiile laptelui bătut prin caracterul puternic antioxidant și proprietățile antiinflamatorii.
Mască cu măr, miere și lapte praf
Se ia un măr de dimensiune medie și se fierbe. După ce s-a înmuiat bine, lasă-l să se răcească, scoate-I semințele și pasează-l bine, până se transformă într-o pastă omogenă. Adaugă o lingură de miere lichidă și una de lapte praf. Amestecă totul bine, evitând formarea de cocoloaște. Aplică pasta obținută pe ten și las-o să acționeze preț de 15 minute. Spală-ți, apoi, cu blândețe tenul, cu apă călduță. Mărul conține vitamine și antioxidanți puternici, care servesc pielea din mai multe puncte de vedere: oferă luminozitate pielii, stimulează producția de colagen și estompează petele hiperpigmentare. Împreună cu mierea, un hidratant și emolient natural, și laptele praf, bogat în acid lactic, această mască țintește semnele de îmbătrânire și acționează în mod eficient împotriva lor.
Mască cu ulei de măsline și lămâie
O mască simplă și eficientă, care se obține din amestecul a 2 linguri de ulei de măsline cu 1 linguriță de suc de lămâie proaspăt stors. Proprietățile antioxidante ale lămâii se completează perfect cu ingredientele hidratante din uleiul de măsline, redând un aspect luminous, neted și sănătos al pielii. Lasă masca pe ten aproximativ 15 minute, apoi clătește-te temeinic cu apă călduță.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Beauty Glimpse - 10 DIY Anti-Aging Face Masks for Wrinkles You Should Try at Home
https://www.beautyglimpse.com/10-homemade-anti-aging-face-masks-wrinkles/
Te-ar mai putea interesa și...