Ce să conțină crema de maini? Ingrediente eficiente pentru hidratarea pielii uscate
Ce să conțină crema de maini? Ingrediente eficiente pentru hidratarea pielii uscate
Ce să conțină crema de maini? Ingrediente eficiente pentru hidratarea pielii uscate
Mâinile uscate sunt un coșmar de obicei în preajma sau în timpul anotimpului rece, iar pentru numeroase persoane, această problemă devine mai supărătoare pe măsură ce înaintează în vârstă. Însă și vara te poți alege cu piele uscată pe mâini sau, cum se spune popular, cu „mâini crăpate”, așa că ai nevoie de o cremă de mâini potrivită, alături de alte măsuri de îngrijire și protecție.
Cu toate că există numeroase creme și loțiuni care promit o hidratare intensă și ingrediente reparatoare, este important de știut că există produse mai bune și produse mai puțin performante, iar pentru a face diferența va trebui să citești cu atenție lista de ingrediente. În afară de crema de mâini, și alte recomandări te vor ajuta să ai o piele mai sănătoasă și mai protejată.
Ce ar trebui să conțină o cremă pentru mâini crăpate sau foarte uscate?
Atunci când te confrunți cu piele uscată pe mâini și cumperi o cremă hidratantă, orientează-te după un produs care conține ingrediente hidratante, emoliente și reparatoare, pentru că acestea vor fi de real folos mâinilor uscate și foarte uscate. Categoriile de ingrediente benefice pielii se impart în: ingrediente emoliente, ocluzive și umectante. Proprietățile acestora, combinate, vor face o reală diferență în ceea ce privește sănătatea mâinilor tale.
Ce sunt ingredientele emoliente dintr-o cremă de mâini?
Ingredientele emoliente ajută la catifelarea pielii și la netezirea micilor imperfecțiuni prin acoperirea pielii cu un strat protector și hidratant. Anumite ingrediente umectante și ocluzive sunt considerate și emoliente, deoarece amplifică senzația de piele catifelată. Printre cele mai frecvente ingrediente emoliente pe care e bine să le cauți dacă ai piele uscată pe mâini se numără uleiurile de cocos și de jojoba, glicerina, ceramidele și acizii grași.
Ce sunt ingredientele ocluzive pe care să le cauți într-o cremă de mâini?
Ingredientele ocluzive au, de regulă, bază uleioasă sau siliconată și rolul lor este de a crea o barieră la suprafața pielii, pentru ca apa reținută în țesuturi să nu se piardă prin transfer epidermic, sau cea de la suprafața pielii (să zicem că tocmai te-ai spălat pe față) să nu se evapore. Deoarece substanțele ocluzive sunt, de obicei, uleioase, acestea sunt adesea cuplate cu ingrediente emoliente și/sau umectante, în formularea unui produs, în așa fel încât acestea să fie absorbite cât mai bine în piele și să ofere o hidratare corespunzătoare.
Printre cele mai des întâlnite ingrediente ocluzive se numără: petrolatum (regăsit și cu denumirile de petroleum jelly sau vaselină cosmetică), uleiurile minerale, untul de shea, lanolina, dimeticonă (un tip de silicon cosmetic).
Ce sunt ingredientele umectante utile pentru piele uscată pe mâini?
Ingredientele umectante au rolul de a crește conținutul de apă în straturile superficiale ale pielii, prin atracția apei din aer și din țesuturile profunde ale pielii. Folosiți ca produse de sine stătătoare, umectanții pot usca mai tare pielea, deoarece trag apa din țesuturile profunde, către cele de suprafață, care se poate evapora, mai apoi, cu ușurință. Așadar, este bine ca orice ingredient umectant să fie însoțit de ingrediente ocluzive, care să sigileze hidratarea în straturile superficiale ale pielii, oferindu-i un aspect sănătos, suplu și radiant. Printre cele mai des întâlnite ingrediente umectante se numără: acidul hialuronic, glicerina, acidul lactic, urea.
Cum să îți îngrijești mâinile pe timpul verii?
- Îngrijirea mâinilor pe timpul verii este importantă pentru menținerea pielii sănătoase și frumoase, mai ales că expunerea prelungită la soare, activitățile în aer liber și utilizarea frecventă a produselor de curățare pot afecta pielea mâinilor.
- Utilizează o cremă de mâini cu factor de protecție solară (FPS) înainte de a ieși la soare. Aceasta va proteja pielea de razele ultraviolete și va preveni îmbătrânirea prematură a pielii și apariția petelor pigmentare.
- Evită expunerea prelungită la soare mai ales în intervalul orar 10:00 - 16:00, când radiația solară este mai puternică. Dacă petreci timp afară, poartă mănuși de protecție sau acoperă-ți mâinile cu o eșarfă sau haine.
- Folosește crema de mâini după fecare spălare, pentru a o menține moale și netedă.
- Dacă te ocupi de grădinărit sau desfășori alte activități în aer liber, poartă mănuși de protecție pentru a preveni deshidratarea și iritarea pielii mâinilor.
- O dată pe săptămână, exfoliază mâinile pentru a îndepărta celulele moarte și a menține pielea netedă. Poți folosi un scrub pentru mâini sau poți prepara unul acasă din ingrediente naturale (zahăr cu ulei de măsline, de exemplu).
- Asigură-te că bei suficiente lichide pe parcursul zilei pentru a menține hidratarea corectă a întregului corp și ca să nu te alegi cu piele uscată pe mâini.
Cum să îți îngrijești mâinile pe durata anotimpului rece?
În primul rând, un aspect important este să te orientezi după produse de îngrijire bine formulate, care să nu conțină alcool sau parfum, mai ales dacă ai pielea sensibilă și predispusă la iritații.
Un alt indicator bun, pe lângă lista de ingrediente, care să conțină emolienți, umectanți și ocluzivi, este consistența produsului de îngrijire. Așadar, o cremă mai onctuoasă sau un unguent, care are un conținut uleios mai ridicat, vor oferi o rezistență mai îndelungată a produsului pe piele, comparative cu o loțiune, care este mai subțire și, deci, de cursă mai scurtă.
Nu în ultimul rând, gândește-te la anumite ingrediente cicatrizante și reparatoare, pe care este bine să le integrezi în rutina ta de îngrijire, mai ales dacă ai mâini crăpate care suferă excesiv. De multe ori, o barieră a pielii compromise este responsabilă pentru uscăciunea excesivă. În acest sens, niacinamida este un ingredient reparator excelent, derivat din vitamina B și care completează foarte bine ingredientele cu proprietăți hidratante.
Așadar, o rutină sănătoasă pentru mâinile tale va include ingredientele amintite mai sus, dar trebuie să ții cont și de aspectul consecvenței. Pentru ca mâinile tale să arate bine și să se simtă bine, este important să le acorzi atenția cuvenită în fiecare zi. Poți purta cu tine o cremă bună, în geantă, pe care să o aplici ori de câte ori ai nevoie, iar seara, înainte de culcare, să aplici un ser reparator cu niacinamidă și, apoi, un strat generos de cremă onctuoasă, care va intra bine în piele pe parcursul nopții.
La spălarea mâinilor, evită să folosești apă foarte fierbinte, deoarece poate usca și mai tare pielea. Optează pentru apă caldă sau călduță și folosește un săpun hidratant și delicat. Exfoliază mâinile o dată pe săptămână pentru a îndepărta celulele moarte și a permite hidratantelor să pătrundă mai ușor în piele. Îngrijește cuticulele utilizând un balsam special sau ulei pentru cuticule. Acest lucru va ajuta la menținerea unghiilor sănătoase și a mâinilor bine îngrijite.
În timpul iernii, poate fi tentant să freci mâinile pentru a le încălzi, dar acest obicei poate agrava uscarea pielii. Când este extrem de frig, protejează-ți mâinile cu mănuși moi, călduroase, indiferent că mergi la muncă, la piață sau că te joci cu copiii ori cu nepoții în zăpadă. Mănușile vor ajuta la menținerea temperaturii corporale și vor proteja mâinile de efectele negative ale vântului și frigului.
Cum să previi uscăciunea și crăparea mâinilor în orice anotimp?
Utilizarea de creme hidratante în fiecare zi, înainte ca mâinile să apuce să se usuce, este factorul cheie pentru a preveni problemele pielii mâinilor. Aplică puțină cremă ori de câte ori îți aduci aminte, pe parcursul zilei, și vei vedea rezultate optime. De asemenea, încearcă să aplici un strat ușor de cremă după fiecare spălare sau dezinfectare a mâinilor, când pielea este încă umedă.
Săpunurile conțin surfactanți duri, în timp ce dezinfectanții conțin o cantitate mare de alcool, ambele uscând puternic mâinile. De aceea, este bine să le vii în ajutor mâinilor imediat după ce au intrat în contact cu substanțele deshidratante. Hidratarea se păstreză mai bine dacă te dai cu crema pentru mâini crăpate în primele trei minute după ce te-ai spălat pe mâini.
În serile în care ai timp, îți poți face un tratament intensiv de hidratare a mâinilor, prin aplicarea unui strat generos de cremă sau de alt unguent hidratant și îmbrăcarea lor într-o pereche de mănuși din bumbac. A doua zi te vei trezi cu mâini de bebeluș, în mod garantat.
Nu în ultimul rând, e important să ai în vedere faptul că, pe timpul iernii, aerul ambiental este mai uscat din cauza căldurii emise de calorifere, ceea ce va duce la deshidratarea straturilor superficiale ale pielii. În lunile friguroase, caută o cremă mai onctuoasă sau optează pentru un unguent, ambele bogate în ingrediente ocluzive, care să nu permit evaporarea apei din țesuturi.
Poartă mănuși de protecție când faci treburi casnice. Multe femei spală vase sau curăță diverse locuri din baie și bucătărie cu tot felul de substanțe care irită și care usucă pielea, dar, dacă vrei să nu te alegi cu piele uscată pe mâini e indicat să îți iei mănuși menajere.
Dacă pielea te supără în continuare, este important să mergi la medicul dermatolog, pentru că este posibil ca uscăciunea să fie simptomul unei afecțiuni dermatologice.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - 4 skin care tips for your hands
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/skin-care-tips-hands
Cleveland Clinic - Understanding Popular Skin Care Ingredients
https://health.clevelandclinic.org/skin-care-ingredients-explained/
Te-ar mai putea interesa și...