Firele de par din jurul mameloanelor – de ce apar si cum le indepartezi

Multe femei au de-a face cu firele de păr în jurul mameloanelor, chiar dacă majoritatea preferă să nu discute pe această temă. Sindromul ovarelor polichistice, dar și alte motive pot cauza apariția acestor fire de păr.

Firele de păr în jurul mameloanelor nu reprezintă, în cele mai multe cazuri, motiv de îngrijorare și nu sunt un simptom al unor probleme de sănătate ascunse. Aproape toate părțile corpului sunt acoperite de fire de păr și foliculi ai firelor de par. În anumite zone ale corpului, firul de păr crește mai gros și mai lung, în timp ce în alte zone acesta crește mai subțire și este mai greu de observat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din ce cauze apar fire de păr în jurul mameloanelor?

Iată motivele pentru care pot apărea fire de păr mai groase sau mai închise la culoare în jurul mameloanelor:

Dereglări hormonale

Dereglările hormonale pot cauza o serie de simptome în lanț, iar printre acestea se află și îngroșarea firelor de păr care cresc în jurul mameloanelor. În timpul sarcinii, dar și în timpul menopauzei, fluctuațiile hormonale pot determina creșterea firelor de păr vizibile pe sâni.

Producția excesivă a hormonilor bărbătești

Producerea în exces a unor hormoni masculini precum testosteronul poate avea ca efect secundar creșterea firelor de păr în jurul mameloanelor. Alte simptome ale excesului de hormoni bărbătești sunt: ten gras, lipsa menstruației, creșterea volumului oaselor și a musculaturii, alopecie.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice, care afectează o femeie din cinci, cauzează adesea dezechilibre hormonale, deci poate fi un motiv pentru apariția acestor fire de păr inestetice.

Un anumit tratament medicamentos

Creșterea firelor de păr în jurul mameloanelor poate să apară și ca o reacție adversă la un anumit tratament medicamentos. Tratamentul pe bază de testosteron, de glucocorticoizi și unele medicamente folosite în imunoterapie pot determina apariția acestor fire de păr.

Sindromul Cushing

Această afecțiune este cauzată de un dezechilibru hormonal și poate avea drept consecință, printre altele, și creșterea firelor de păr în jurul mameloanelor.

Cum să elimini firele de păr din jurul mameloanelor?

Nu este necesar un tratament medical pentru firele de păr care cresc la nivelul sânilor. Întrucât aceste fire sunt inestetice, femeile pot să apeleze la mai multe metode pentru îndepărtarea lor:

Tunderea firelor de păr

Cu ajutorul unei forfecuțe, firele de păr din jurul mameloanelor pot fi tunse fără pic de durere sau disconfort. Întrucât părul crește rapid la loc, va fi nevoie de repetarea operațiunii la câteva zile.

Raderea firelor de păr

Firele de păr din jurul mameloanelor pot fi îndepărtate și cu ajutorul aparatului de ras, însă această metodă crește riscul de apariție a firelor de păr sub piele, dar și de infecție și e nevoie de atenție pentru a se evita rănirea.

Smulgerea firelor de par

Aceasta este mai indicată decât tunderea, deoarece efectul durează mai mult. Smulgerea se poate face cu ajutorul unei pensete și cu multă atenție. Întrucât pielea din această zonă este sensibilă, această metodă poate fi dureroasă. Smulgerea acestor fire crește riscul de fire de păr crescute sub piele, dar și de infecție, de aceea e indicat ca penseta să fie dezinfectată cu alcool sanitar înainte, la fel și pielea după ce au fost smulse firele.

Îndepărtarea cu laser a firelor de păr

Această metodă are rezultate de durată, însă este mai costisitoare.

Tratamentul hormonal

Dacă un dezechilibru hormonal major este responsabil pentru firele de păr din jurul mameloanelor, atunci este nevoie de un tratament medicamentos care să rezolve acest dezechilibru, ceea ce te va ajuta și să scapi ulterior de apariția acestor fire de păr.

Dezechilibrele hormonale la femei

Hormonii sunt mesagerii chimici care influențează sănătatea mintală, fizică și emoțională. De obicei, organismul produce o cantitate precisă din fiecare hormon necesară pentru ca organismul să funcționeze adecvat. Dereglările hormonale apar atunci când există prea mult sau prea puțin dintr-un anumit hormon în organism.

Există multe semne ale dezechilibrelor hormonale, cum ar fi creștere sau scădere inexplicabilă în greutate, slăbiciune musculară, oboseală, dureri musculare, sensibilitate sau rigiditate, creșterea sau scăderea ritmului cardiac, transpiraţie excesivă, sensibilitate crescută la frig sau căldură, urinare frecventă, senzație de sete și de foame sporită, scăderea apetitului sexual, depresie, vedere neclară, piele uscată și față umflată sau rotunjită.

Unele schimbări în stilul de viață pot ajuta la reglarea hormonală:

Suficiente proteine in alimentație

Proteinele furnizează aminoacizi pe care corpul nu îi poate produce singur și sunt necesari pentru a produce hormoni peptidici. Acești hormoni joacă un rol crucial în reglarea mai multor procese fiziologice, inclusiv creșterea, metabolismul energetic, apetitul, stresul și multe altele. 

Exerciții fizice regulate

Suficientă activitate fizică influențează puternic sănătatea hormonală, îmbunătățind sensibilitatea receptorilor hormonali și ajutând la livrarea de nutrienți.

Menținerea unei greutăți corporale normale

Creșterea în greutate este direct asociată cu dezechilibrele hormonale, deci a avea o greutate normală poate ajuta la menținerea echilibrului hormonal. 

Reducerea aportului de zahăr

Minimizarea aportului de zahăr și produse cu zahăr adăugat poate ajuta la echilibrarea hormonilor. Consumul de zahăr adăugat stimulează rezistența la insulină, iar aportul de fructoză este legat de perturbări ale microbiomului intestinal, ducând în cele din urmă la dezechilibre hormonale. 

Aportul de grăsimi sănătoase și fibre

Aportul de grăsimi sănătoase (ulei de măsline, nuci, semințe, avocado) poate menține echilibrați hormonii care sunt implicați în apetit, metabolism și senzația de sațietate. Fibrele joacă un rol în sănătatea intestinului, ajutând la reglarea hormonilor precum insulina.

Reducerea stresului

Stresul poate dăuna semnificativ hormonilor în mai multe feluri, de aceea este necesară gestionarea stresului zilnic prin mișcare suficientă și prin activități plăcute.

Somnul suficient

Somnul este unul dintre cei mai importanți factori în dezechilibrul hormonal. Nivelurile de hormoni pot crește și scădea pe parcursul zilei infleunțate fiind de calitatea somnului. De aceea, este necesar obținerea unui somn de 7-8 ore pe noapte (sau măcar nu mai puțin de 6).

Sindromul ovarelor polichistice, o afecțiune des întâlnită

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune hormonală complexă. Femeile afectate au de obicei niveluri ridicate de insulină care nu funcționează eficient sau hormoni masculini cunoscuți sub numele de „androgeni”, sau ambele. Cauza nu este pe deplin înțeleasă, totuși istoricul familial, hormonii și stilul de viață joacă un rol în apariția acestui sindrom. 

Femeile care au sindromul ovarelor polichistice pot prezenta cicluri menstruale neregulate, amenoree (lipsa menstruației), creșterea excesivă a părului facial sau corporal (sau ambele), acnee, căderea părului de pe scalp, fertilitate redusă (dificultate de a rămâne gravidă), schimbări de dispoziție (inclusiv anxietate și depresie), obezitate, apnee în somn.

Tratamentul presupune de obicei contraceptive cu estrogen/progestativ sau progestative, uneori metformină, gestionarea hirsutismului și, la femeile adulte, riscurile pe termen lung de anomalii hormonale, precum și terapii pentru infertilitate la femeile care doresc să rămână însărcinate.

Medicamentele hormonale sunt indicate pentru a provoca pierderea regulată a endometrului și pentru a reduce riscul de hiperplazie a endometrului și cancer. Femeilor li se recomandă să ia de obicei un progestativ intermitent (de exemplu, medroxiprogesteron 5 până la 10 mg pe cale orală o dată pe zi timp de 10 până la 14 zile la fiecare 1 până la 2 luni) sau contraceptive orale combinate. 

Aceste tratamente reduc, de asemenea, androgenii circulanți și, de obicei, ajută la reglarea ciclului menstrual. Contraceptivele hormonale reprezintă terapia de primă linie pentru anomalii menstruale, hirsutism și acnee la femeile care au sindromul ovarelor polichistice și care nu doresc să rămână însărcinate.

Pacientele care doresc să rămână însărcinate ar trebui să fie îndrumate spre specialiști în infertilitate. Clomifenul este terapie de primă linie pentru infertilitate, însă și pierderea în greutate poate fi utilă. Inhibitorul de aromatază letrozol poate fi, de asemenea, utilizat pentru a stimula ovulația. Pot fi încercate și alte medicamente pentru fertilitate, precum hormonul foliculostimulant (FSH) pentru a stimula ovarele, un agonist al hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH) pentru a stimula eliberarea de FSH și gonadotropina corionică umană (hCG) pentru a declanșa ovulația.

Dacă clomifenul și alte medicamente nu au succes sau dacă există alte indicații pentru laparoscopie, poate fi luată în considerare forajul ovarian laparoscopic.

Pentru hirsutism, pot fi utilizate măsuri fizice (de exemplu, albirea părului nedorit, electroliză, epilare cu ceară etc.). Acneea asociată cu sindromul ovarelor polichistice poate fi tratată cu medicamentele indicate în mod obișnuit (peroxid de benzoil, cremă cu tretinoină, antibiotice topice și orale). Izotretinoina sistemică este utilizată numai în cazurile severe.

Sindromul Cushing, o boală rară, dar tratabilă

Sindromul este o boală rară, care afectează doar 10 până la 15 persoane dintr-un milion în fiecare an. Este mai frecventă la femei și apare cel mai adesea la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.

Tratamentul pentru sindromul Cushing depinde de cauză. Sindromul Cushing exogen dispare după ce pacienta încetează să ia medicamentele asemănătoare cortizolului pe care le folosea pentru a trata o altă afecțiune. Medicul va stabili când este potrivit să se înceteze utilizarea medicamentelor cu steroizi (trebuie oprite treptat).  

În sindromul Cushing endogen, abordarea inițială este aproape întotdeauna o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii care cauzează niveluri ridicate de cortizol. Deși intervenția chirurgicală are de obicei succes, unele persoane pot avea nevoie și de medicamente care scad cortizolul sau radioterapie pentru a distruge celulele tumorale rămase, iar altele trebuie să aibă ambele glande suprarenale îndepărtate pentru a controla sindromul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
VINMEC - Hair Growth Around Nipples: Don't Ignore It
https://www.vinmec.com/en/news/health-news/obstetrics-gynecology-and-assisted-reproductive-technologies-art/hair-growth-around-nipples-dont-ignore-it/
MSD Manual - Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/menstrual-abnormalities/polycystic-ovary-syndrome-pcos
NORD - Cushing Syndrome 
https://rarediseases.org/rare-diseases/cushing-syndrome/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0