Peptidele: importanța lor în rutina de îngrijire a pielii

Peptidele fac parte din cele mai noi tendințe în ritualul de îngrijire al pielii, datorită proprietăților anti-aging, dar și al potențialului de hidratare, de reparare a barierii naturale a pielii și de uniformizare a texturii tenului, aspecte la mare căutare, mai ales de persoanele 30+. 

Pentru a înțelege de ce sunt importante peptidele în produsele de îngrijire a pielii, trebuie să cunoști felul în care acestea acționează. 

Ce sunt peptidele și cum acționează asupra pielii?

Peptidele sunt lanțuri de aminoacizi, care, la rândul lor, sunt elementele esențiale formării de proteine în organism, printre care se numără și colagenul. Așadar, peptidele au un rol decisiv în sinteza naturală de colagen, dar și în formarea fibrelor de elastină în corp, care ne mențin pielea, părul și unghiile sănătoase. În afara aspectului estetic, peptidele joacă un rol foarte important în buna funcționare a corpului și sunt prezente la nivelul fiecărei celule din organism, acționând ca transmițători cu acțiune de menținere a echilibrului hormonal și enzimatic.

Care este rolul peptidelor în rutina de îngrijire a pielii?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Te-ai putea întreba de ce ai nevoie de peptide, din moment ce ele sunt, deja, prezente în organism. Aici intervine importanța factorului de îmbătrânire. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, conținutul de colagen sintetizat în organism scade. Mai precis, începând cu vârsta de 30 de ani, începem să pierdem aproximativ 1% din colagenul existent în corp, pe an. Cu toate acestea, simpla aplicare topică a unui produs cosmetic pe bază de colagen, pe suprafața pielii, nu implică resuplimentarea organismului cu mult necesara proteină.

Moleculele de colagen sunt foarte mari și nu pot pătrunde în profunzimea pielii. Aici intervin peptidele. În momentul în care îi oferim pielii o suplimentare de peptide, organismul primește un semnal conform căruia trebuie să producă mai mult colagen. Acest proces de ”păcălire” a organismului pentru a crește producția naturală de colagen este deosebit de folositoare pentru persoanele care au nevoie de fermitate și suplețe la nivelul pielii, și poate oferi rezultate deosebit de satisfăcătoare, mai ales după împlinirea a 30 de ani. 

Categorii de peptide

În ceea ce privește alegerea produsului potrivit, este important de știut faptul că peptidele se împart în numeroase categorii, iar nu orice tip de peptidă funcționează după modelul descris mai sus. Există categorii de peptide mai eficiente, altele cu o potență de stimulare a sintezei de colagen mai scăzută – de aici și diferența de preț între produsele cosmetice pe bază de peptide. 

Așadar, există un tip de peptide, numite peptide de transfer, ce poartă particule minerale care, odată absorbite în piele, stimulează eficient producția de colagen. De asemenea, există peptide cu rol de inhibare enzimatică, iar rolul lor este de a încetini dezintegrarea naturală de colagen, produsă la nivelul pielii. Tot din seria peptidelor eficiente, amintim peptidele-semnal, care trimit semnale către piele pentru stimularea producției de colagen, elastină și alte proteine esențiale sănătății pielii. Nu în ultimul rând, există o clasă de peptide care acționează ca neurotransmițători și pot bloca contractarea mușchilor responsabili pentru anumite grimase, ceea ce poate ajuta la estomparea ridurilor de expresie.  

Cum alegi produsul cu peptide potrivit?

Când vine vorba de alegerea produsul ideal pentru tine, este important, mai întâi, să ai grijă la formularea cosmetică, în așa fel încât serul sau crema pe bază de peptide să nu conțină ingrediente cu potențial iritant, precum alcool denaturat, parfum sau uleiuri esențiale. De asemenea, tipul de produs este important, atunci când vine vorba de beneficiile aduse de peptide. Este de reținut faptul că acestea trebuie să rămână pe piele, pentru a putea fi absorbite în profunzime și a acționa potrivit mecanismelor de mai sus. Așadar, evită produsele de curățare pe bază de peptide, deoarece nu îți vor fi de real folos, și orientează-te spre creme, seruri, tonere sau creme contur ochi, îmbogățite cu peptide.

Un ingredient oricând binevenit sunt peptidele de cupru, care promovează atât sinteza colagenului, cât și stabilizarea acestuia în piele, odată generat. De asemenea, este bine să ai în vedere anumite ingrediente complementare, care potențează acțiunea peptidelor, cum ar fi niacinamidele, vitamina C și antioxidanții. Nu în ultimul rând, alimentația corectă te poate ajuta în producerea de colagen. Așadar, alege alimente bogate în colagen, cum ar fi supa clară cu os de vită, sau poți opta pentru suplimente ingerabile pe bază de colagen. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Dermstore - Peptides: Why They’re Good for You and How to Get More of Them
https://www.dermstore.com/blog/top_ten/what-peptides-do-for-skin/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0