Acneea de pe corp: de ce apare și cum o tratezi?

Acneea de pe corp este nu doar dureroasă, ci și inestetică și poate scădea stima de sine a unei persoane. Din ce cauze apare acneea și ce poți face dacă ai coșuri pe corp?

Persoanele mai predispuse la acnee din cauza factorilor de risc, cum ar fi hormonii sau pielea grasă, însă nu doar acestea, pot dezvolta coșuri nu numai pe față, ci oriunde pe corp. E bine de știut că acneea se dezvoltă atunci când porii se înfundă. Aceștia există pe întregul corp, așa că o persoană se poate confrunta cu apariția punctelor negre, a coșurilor și a pustulelor și pe gât, pe piept, pe brațe, precum și pe spate. Există diverse soluții pentru acneea de pe corp, însă poate dura mai mult timp până să le găsești pe cele eficiente în cazul tău, așa că va trebui să ai răbdare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din ce cauze apare acneea de pe corp?

Hormonii joacă un rol important în dezvoltarea acneei. Creșterea nivelului de hormoni androgeni poate contribui la creșterea producției de sebum (ulei) în glandele sebacee, ceea ce poate bloca porii și duce la formarea acneei. Însă există și o componentă ereditară în apariția acneei pe corp: dacă ai membri ai familiei, rude de sânge, cu istoric de acnee, este posibil să ai un risc mai mare de a dezvolta și tu.

De asemenea, o activitate excesivă a glandelor sebacee poate duce la producția excesivă de sebum, favorizând astfel apariția acneei, dar și hiperkeratoza, o acumulare excesivă de celule moarte ale pielii care blochează porii, poate contribui la apariția comedoanelor (puncte negre și puncte albe) și la dezvoltarea acneei.

Poate mai puțin știut, anumite medicamente și tratamente hormonale pot afecta echilibrul hormonal și pot duce la apariția ce coșuri pe corp. Corticosteroizii administrați pe cale orală, sub formă de injecții intramusculare sau topic (creme, unguente) pot duce la apariția acneei, dar și unele medicamente antiepileptice, cum ar fi carbamazepina și fenitoina, pot cauza erupții cutanate, inclusiv acnee. La fel, utilizarea steroizilor anabolizanți pentru creșterea masei musculare poate avea ca rezultat apariția acneei pe corp. Acești steroizi pot perturba echilibrul hormonal și pot crește producția de sebum.

În cele ce urmează, îți propunem câteva remedii pe care ai putea să le testezi în funcție de zona în care ai probleme cu coșurile.

Coșurile de pe gât

Multe persoane care se confruntă cu acneea de pe corp nu fac legătura între cosmeticele folosite și această problemă. În cazul în care acneea este localizată în zona gâtului, ar trebui să fii mai atent și să eviți produsele cosmetice pe bază de ulei sau de silicon. Nu folosi săpunuri sau geluri abrazive și nu masa cu fermitate pielea acneică, deoarece o vei irita și mai tare. 

Produse pe bază de apă, glicerină și niacinamidă

Utilizează produse pe bază de apă, glicerină și niacinamidă, cu efect protector și corector. De asemenea, cele cu peroxid de benzoil sau cu hidroxi acizi îți pot fi de folos. Totodată, dacă ai părul lung, ideal ar fi să îl prinzi atunci când mergi la sală sau când este foarte cald și transpiri mai tare, întrucât transpirația poate bloca porii, facilitând apariția acestor coșuri pe corp.

Coșurile din zona decolteului

Transpirația este vinovată și pentru apariția coșurilor din zona decolteului. 

Alege haine de bumbac

Atunci când faci sport, poartă numai haine din bumbac și fă-ți duș imediat ce ai încheiat antrenamentul, pentru a preveni blocarea porilor. Și în restul timpului ar trebui să ocolești bluzele și rochiile din materiale sintetice, care nu permit pielii să respire și creează contextul ideal pentru apariția de coșuri pe corp.

Coșurile de pe brațe

Brațele nu sunt scutite de apariția coșurilor și adesea oferă un aspect de aspect de „piele de găină”. 

Încearcă acidul lactic

Dacă brațele sunt pline de coșuri, ai putea să folosești o loțiune pe bază de acid lactic, pentru a exfolia celulele moarte și totodată pentru a hidrata pielea.

Coșurile de pe spate

Probabil cel mai comun tip de acnee de pe corp este cea de pe spate. În această situație, deblocarea porilor joacă un rol esențial. 

Folosește un produs pe bază de acid salicilic

Este recomandat să folosești un produs de curățare pe bază de acid salicilic sau peroxid de benzoil, care desfundă porii. Lasă gelul de duș să acționeze preț de câteva minute înainte de a clăti pielea. De asemenea, dacă petreci multe ore în mașină, la volan, e recomandat să acoperi spătarul scaunului cu un prosop din bumbac, care să absoarbă transpirația și să scazi astfel riscul de coșuri pe corp. Dacă porți zilnic rucsac, ai grijă să-l ajustezi corespunzător, pentru a minimiza fricțiunea pe spate.

Coșurile de pe posterior

Acneea de pe corp apare și sub forma unor coșuri pe posterior care sunt, de cele mai multe ori, nu doar inestetice, ci și dureroase. 

Evită materialele sintetice

Pentru a contribui la prevenirea apariției acestor coșuri, poartă cât mai des lenjerie intimă din bumbac și lasă lenjeria din materiale sintetice doar pentru anumite ocazii. Totodată, e bine să nu te îmbraci zilnic cu dresuri, iar atunci când le porți ai grijă ca lenjeria intimă să îți acopere o parte cât mai mare din posterior. În ceea ce privește colanții din materiale sintetice pe care poate îi porți la sală sau dacă mergi să alergi în parc, ia în calcul un alt gen de pantalon din materiale naturale cum ar fi bumbacul.

Recomandări generale pentru a combate acneea de pe corp

Iată câteva idei care îți pot fi de ajutor când ai coșuri pe corp:

Nu sări peste duș

Este necesar să faci duș o dată-de două ori pe zi nu doar pentru a păstra o igienă corespunzătoare, ci și pentru a evita înmulțirea bacteriilor, blocarea porilor și instalarea acneei corporale. Dacă ai pielea grasă, caută un produs pe bază de acid glicolic sau acid salicilic, care curăță și exfoliază blând pielea.

Evită produsele pe bază de ulei

Limitează utilizarea produselor de îngrijire a pielii pe bază de ulei, fie că e vorba de geluri de curățare, creme hidratante sau alte produse cosmetice, deoarece acestea pot duce la apariția acneei și la agravarea celei deja existente. E bine să cauți produse etichetate drept „noncomedogene”, ceea ce înseamnă că sunt mai puțin susceptibile să înfunde porii. De asemenea, poți discuta cu farmacistul despre problema ta, iar acesta îți va putea recomanda produse mai specifice, pentru care totuși să nu ai nevoie de rețetă, dar care ar putea să controleze producția de sebum și să reducă inflamația.

Ai grijă la alimentație

Nu de puține ori, persoanele predispuse la acnee constată că problema li se agravează atunci când consumă anumite alimente, deși cercetările au dat rezultate mixte în această privință. Astfel, pentru unii oameni, consumul de lactate sau de carne grasă este cel care agravează acneea pe față și de pe corp.  Alții constată că au mai multe coșuri dacă mănâncă des dulciuri, iar altora le apar coșutri imediat ce consumă alimente pline de aditivi. 

Ce poți face este să urmărești o vreme cum se comportă pielea ta în funcție de dieta zilnică. Încearcă, de exemplu, să elimini pentru câteva zile la rând un anumit aliment despre care bănuiești că ar putea să-ți agraveze acneea și vezi ce se întâmplă cu pielea. De asemenea, poți încerca să iei un supliment cu zinc sau cu drojdie de bere.

Gestionează stresul

Stresul este o problemă care afectează tot corpul într-un fel sau altul, interferând cu activitatea sistemului imunitar, cu sănătatea inimii, cu somnul și deci poate fi conectat și cu acneea de pe față sau de pe corp. Când ești stresat, corpul produce mai mult cortizol (hormonul stresului), iar glandele sebacee pot fabrica mai mult sebum, care blochează mai rapid porii. 

Fiecare persoană poate lupta în mod diferit cu stresul: unii oameni reușesc să se relaxeze prin exerciții de respirație, sport sau drumeții, alții combat stresul prin activități precum lectura unei cărți sau discuțiile cu prietenii. Și în acest caz este important să încerci diverse metode pentru a lupta cu stresul pentru a vedea ce ți se potrivește ție. Multe cercetări arată că o metodă foarte bună de a gestiona stresul este activitatea fizică, indiferent că este vorba despre dans, înot, alergare sau sex.

Ia în calcul un consult dermatologic

În unele cazuri, indiferent ce măsuri iei în ceea ce privește îngrijirea pielii, alimentația sau stresul, poți constata că acneea de pe corp sau de pe față este încă prezentă. În această situație, e bine să ceri sfatul unui medic dermatolog. Acesta îți poate prescrie unele medicamente, fie topice, fie sub formă de pastile, care să te ajute în tratarea acneei. Mergi, deci, la medicul de familie pentru a-ți da o trimitere la dermatolog pentru a primi un diagnostic și un tratament potrivit.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - Back Acne: how to see clearer skin
https://www.aad.org/public/diseases/acne/DIY/back-acne
NCBI - Over-the-counter Acne Treatments
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3366450/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0