De ce ți se electrizează părul și cum scapi de această problemă

Aerul uscat și hainele din materiale precum poliesterul pot determina electrizarea podoabei tale capilare, care nu este deloc estetică – Iată mai jos cum poți combate electrizarea firelor de păr! 

Electrizarea părului este o problemă frecventă, mai ales în sezonul rece și uscat, când aerul din interiorul încăperilor este uscat și circulația electrică este mai intensă. Acest fenomen apare atunci când două obiecte cu încărcări electrice diferite se freacă unul de celălalt și se transferă electroni între ele. Când părul se freacă de haine sau alte obiecte cu încărcări electrice diferite, se încarcă cu electroni și se electrizează. Acest lucru face ca firele de păr să se îndepărteze unul de celălalt, creând un efect de încărunțire și despicare.

Recomandările experților DOC.ro

Mai mulți factori pot contribui la electrizarea părului, cum ar fi uscătorul de păr, periajul excesiv, șamponul agresiv, produsele de styling cu substanțe chimice și hainele din fibre sintetice. În plus, încărcarea electrică poate fi influențată și de condițiile meteorologice, cum ar fi aerul uscat sau electricitatea statică din aer.

Energia statică nu este dăunătoare pentru firul de păr, însă poate fi foarte enervantă întrucât îți va sabota în permanență coafura.

Ce este energia statică?

Poate că îți amintești că în copilărie te jucai cu magneți și ai înțeles că fiecare magnet are un capăt pozitiv și unul negativ. Cel mai probabil ști deja că sarcinile negative se resping între ele, dar și sarcinile pozitive se resping între ele, dar, dacă pui negativ lângă pozitiv, acestea se lipesc sau atrag.

Staticul este rezultatul unui dezechilibru de prea multe sarcini pozitive sau negative în sau pe un obiect. Astfel, sarcinile trebuie să iasă cumva afară. Modul în care se întâmplă acest lucru poate fi sub forma unei senzații de "șoc".

Iată un exemplu de acumulare statică: Mergi pe un covor frecând tălpile picioarelor de acesta. Deși nu poți vedea acest lucru, corpul tău acumulează electroni sau sarcini negative suplimentare. Atunci când atingi o altă suprafață, cum ar fi un animal de companie sau clanța ușii, sarcinile suplimentare se eliberează sub formă de energie statică.

Metode prin care poți preveni și remedia electrizarea părului

Nu exagera atunci când vine vorba despre spălarea părului 

Cu cât speli părul mai des, cu atât mai uscat va fi, uleiurile naturale fiind îndepărtate de șampon. Așadar, nu este indicat să îți speli părul zilnic dacă vrei să scapi de electrizarea părului. Ideal ar fi să speli părul o dată la 2-3 zile pentru a permite uleiurilor naturale eliberate la nivelul scalpului să hidrateze firul de păr și să combată energia statică și efectele acesteia.

Asigură-te că părul este hidratat 

Un păr hidratat este un păr care nu se electrizează. Pentru a te asigura că părul primește hidratarea de care are nevoie, folosește un produs pe bază de ulei, imediat după ce speli părul și îndepărtezi apa cu ajutorul prosopului. Poți folosi fie un produs din comerț, fie un ulei natural precum uleiul de jojoba, uleiul de argan, uleiul de cocos sau uleiul din sâmbure de strugure. Încălzește câteva picături între palme și aplică uleiul începând de la jumătatea podoabei capilare în jos, insistând pe vârfuri. Evită rădăcinile pentru că părul se va îngrășa rapid și nu vrei asta.

Schimbă-ți peria de păr 

Periile de păr din plastic sunt cele mai comune însă, din păcate, sunt și cele care favorizează electrizarea părului. Înlocuiește peria din plastic cu una din lemn, care nu acumulează energie statică. De asemenea, periile și pieptănul cu perii mai distanțați sunt recomandați dacă ai probleme cu electrizarea părului. Cu cât perii sunt mai apropiați unul de celălalt, cu atât se va produce mai multă energie statică din cauza frecării firelor de păr între ele.

 

 

Poartă materiale naturale 

Eșarfele, pălăriile și hainele din materiale sintetice contribuie la electrizarea părului. Materialele naturale îți protejează podoaba capilară de energia statică, însă există totuși două excepții: mătasea și lâna. Aceste două materiale naturale încarcă, de asemenea, părul cu energie statică. 

Asigură-te că aerul din cameră este suficient de umed 

Dacă aerul din camera în care dormi este uscat, nu ar trebui să te mire că părul ți se electrizează. Achiziționează-ți un umidificator pentru aer și folosește-l pentru a aduce nivelul umezelii din aer în parametrii optimi. O alternativă mai ieftină constă în umplerea unui bol cu apă, pe care să îl ții în camera în care dormi. Prin evaporare, apa va umidifica în mod natural aerul.

Usucă-ți părul pe jumătate 

Uscarea părului cu uscătorul de păr contribuie la deshidratarea părului deci și la electrizarea acestuia. Folosește uscătorul de păr pentru a-ți usca parțial părul, apoi lasă-l să se usuce natural. Astfel, energia statică va fi neutralizată de umezeala care rămâne în textura firului de păr. 

Folosește un obiect metalic pentru a scăpa de energia statică 

Metalul este un conductor pentru energie, așa că îl poți folosi pentru a scăpa de energia statică din păr. Folosește un umeraș metalic pentru a îndepărta energia statică. Atinge-ți podoaba capilară de la rădăcină către vârfuri cu umerașul din metal și vei scăpa de electrizarea părului.

Mai multe sfaturi pentru a scăpa de părul electrizat

  • Freacă-ți ușor părul cu o foaie pentru mașina de uscat haine. De asemenea, o poți trece peste perie sau pernă înainte de a merge la culcare pentru a scăpa de electricitate statică.
  • Aplică fixativ sau un balsam ușor fără clătire. Acest lucru poate ajuta la hidratarea firelor și la reducerea șuvițelor electrizate.
  • Aplică o cremă hidratantă pe firele electrizate. Crema hidratantă poate ajuta la lubrifierea părului, adăugând în același timp și sarcini pozitive. Produsele hidratante ajută, de obicei, la reducerea energiei statice, protejând în același timp părul și ajutând la minimizarea ruperii.
  • Puneți puțină apă pe vârfurile degetelor și netezește-le peste părul tău. Acest lucru restabilește echilibrul de sarcină pozitivă și negativă.

În concluzie, electrizarea părului poate fi o problemă supărătoare, dar poate fi redusă sau prevenită prin adoptarea unor obiceiuri adecvate de îngrijirea părului și evitarea factorilor care pot agrava această problemă.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Hair Cosmetics: An Overview”, autor: Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/ 
“The biological effects of a pulsed electrostatic field with specific reference to hair. Electrotrichogenesis”, autori: W S Maddin, P W Bell, J H James - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2397975/ 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0