Ce solutii avem pentru parul gras la radacina si uscat la varfuri?

Părul tău este gras la rădăcină și uscat la vârfuri? Ei bine, trebuie să ai o rutină de beauty specială pentru a satisface atât nevoile părului de la rădăcină, cât și pe cele ale vârfurilor. Cu alte cuvinte, vei avea nevoie de șampon pentru păr gras și de mască pentru vârfuri uscate.

Zonele sebacee de la nivelul scalpului reprezintă un mediu bogat pentru microbi și prezintă o abundență mai mare de specii decât cele uscate, cu implicații atât pentru fiziologia pielii, cât și pentru condițiile patologice. În mod specific, mătreața sau dermatita seboreică, psoriazisul, dermatita atopică și în cele din urmă alopecia reprezintă afecțiuni în care stresul oxidativ este foarte frecvent detectat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce ai părul gras?

Părul gras nu este așa deoarece produce uleiuri, ci scalpul este cel care produce sebum. Practic, uleiul care îți îngrașă părul provine din glandele sebacee de pe scalp. Aceste glande mențin pielea și părul sănătoase și hidratate și ajută și la prevenirea infecțiilor cutanate. Uneori, aceste glande pot produce prea mult sebum, ducând la piele grasă și la păr gras, din cauze precum:

Modificări hormonale

Glandele sebacee sunt controlate de hormoni, iar atunci când acești hormoni suferă modificări, glandele pot produce mai mult sebum. Acest lucru este firesc mai ales pentru persoanele care trec prin pubertate sau pentru cele care iau medicamente hormonale, cum ar fi contraceptivele. 

Genetica

Unii oameni pur și simplu se nasc cu glande care produc mai mult sebum, la fel cum unii oameni se nasc cu glande care produc mai puțin – iar aceștia se confruntă cu piele uscată și păr uscat.

Stresul

La fel ca pubertatea, stresul poate afecta nivelul hormonal și poate face ca porii să producă mai mult sebum.

Cum îngrijești părul gras la rădăcină și uscat la vârfuri?

Rutina de beauty este foarte importantă în general pentru a avea un scalp sănătos și un păr frumos, însă cu atât mai mult contează să acorzi atenție îngrijirii părului când este gras la rădăcină și uscat la vârfuri.

Nu spăla părul zilnic

Cu cât scalpul este spălat mai des, cu atât mai mult sebum secretă, așa că ideal ar fi să nu îți speli părul zilnic. De două, trei ori pe săptămână este suficient. Folosește un șampon pentru păr gras cu care să îți masezi scalpul de două ori, fără să ajungi cu șamponul direct pe vârfuri. 

Ideal ar fi un șampon fără sulfați, care să ajute la echilibrarea nivelului pH-ului scalpului și părului. Când cumperi un șampon pentru păr gras, caută pe etichetă ingrediente precum ulei de arbore de ceai, ulei de grepfrut, ulei de mentă, extract de mușețel sau de gălbenele, argilă, cafeină.

Nu folosi șamponul cu balsam 2 în 1

În acest fel, rezolvi una dintre probleme, și anume sebumul de la rădăcină va fi îndepărtat. Pentru a hidrata, însă, vârfurile uscate, aplică un balsam pentru păr uscat numai pe lungimea firelor de păr, nu și la rădăcină. Șamponul 2 în 1, cu balsam inclus, trebuie evitat dacă ai părul gras la rădăcină și uscat la vârfuri.

Aplică o mască pentru vârfuri uscate săptămânal

Dacă este necesar, poți folosi un șampon uscat pentru a prelungi perioada dintre spălări. Atunci când aplici șampon uscat, hidratează-ți și vârfurile folosind un ulei hidratant. De asemenea, pentru a combate deshidratarea părului, poți folosi o mască pentru vârfuri uscate sau un tratament pentru hidratare intensă cel puțin o dată pe săpătămână.

Clătește bine părul

Clătirea părului este, de asemenea, importantă, iar pentru prevenirea părului gras la rădăcină, este indicat să folosești apă rece, nu caldă. Pentru estomparea sebumului în exces, îți poți clăti podoaba capilară cu ceai verde rece. Ceaiul conține acid tanic, care îngustează porii de pe scalp și previne sebumul în exces.

Evită să folosești foehnul

Uscarea părului cu foehnul deshidratează podoaba capilară așa că ar fi bine să lași părul să se usuce în mod natural. Dacă, totuși, folosești uneori uscătorul de păr pentru a economisi timp, aplică un produs pentru protecție termică.

Nu uita de pieptănat

Perie-ți părul în fiecare dimineață și seară. Uleiurile naturale care se regăsesc la nivelul scalpului sunt astfel împrăștiate pe toată lungimea podoabei capilare, hidratând vârfurile uscate. Dacă foloseșți uleiuri și alte produse pentru hidratare după ce te coafezi, ai grijă să nu atingi rădăcina. Produsele cosmetice pentru hidratare agravează problema rădăcinilor grase așa că păstrează-le pentru vârfurile uscate, care chiar au nevoie de hidratare.

Cum ai grijă de vârfurile uscate?

Având în vedere că sebumul produs la nivelul scalpului nu ajunge până la vârfurile părului de cele mai multe ori, mai ales dacă îl ai lung, e important să le tratezi cu balsam de păr după șamponare și, după clătire, cu ulei de păr. În plus, poți căuta un balsam leave-in pe care care să îl pulverizezi zilnic pe vârfurile uscate.

De asemenea, tunsul regulat al părului este foarte important pentru a menține vârfurile într-o stare cât mai bună. Chiar dacă vrei să îți lași părul mai lung, să spunem, e important să tai câțiva centimetri la fiecare 3 luni. Acest lucru te va scăpa de vârfurile uscate și despicate și îți va menține o formă frumoasă a podoabei capilare. Odată ce vârfurile deteriorate sunt tăiate, creșterea naturală a părului tău se va relua, rezultând șuvițe mai sănătoase.

Foarte important este și să eviți pe cât posibil utilizarea instrumentelor de coafare care folosesc căldura. De exemplu, multe femei își îndreaptă părul cu placa, iar altele folosesc ondulatoare pentru a obține bucle. Dacă și tu folosești aceste aparate des, ia în calcul să mai reduci utilizarea lor. Pentru a-ți îndrepta părul fără căldură, încearcă să ți-l usuci cu foehnul cu aer rece, în timp ce îl piepteni continuu. Pentru a-ți ondula părul fără căldură, folosește bigudiuri clasice.

O altă recomandare pentru a nu agresa și mai tare vârfurile uscate este să nu usuci părul energic cu prosopul. Cel mai bine e să-l tamponezi ușor și apoi să ți-l înfășori într-un prosop de bumbac sau într-un prosop din microfibră, cu nasture, care arată ca un turban (găsești pe internet). Sau, după ce l-ai tamponat, să îl lași liber să se usuce în ritmul lui.

Ceaiul verde ajută la reducerea sebumului

Numeroase studii au valorificat tratamentele tradiționale asiatice bazate pe beneficiile aplicării ceaiului verde la nivelul scalpului. Ceaiul verde are beneficii cosmetice care includ activități împotriva tulburărilor androgenice. Într-unul din studii a fost dezvoltat și evaluat clinic un tonic pentru păr care conține ceai verde pentru reducerea sebumului scalpului. Tonicele de păr stabile cu ceai verde au fost testate și evaluate clinic cu ajutorul a 20 de voluntari timp de 28 de zile.

Extractul de ceai verde nu a provocat iritații ale pielii, iar concluziile studiului au fost că  extractul de ceai verde într-o concentrație de 2% a scăzut semnificativ sebumul scalpului timp de 21-28 de zile după aplicare, sugerând că această terapie topică a scalpului gras este sigură și eficientă.

Cum faci acasă o mască pentru părul gras la rădăcină?

Pentru combaterea uleiurilor în exces de la nivelul scalpului, folosește o mască pe bază de albușuri de ouă și zeamă de lămâie. Pentru această mască ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 albuș de ou
  • 1 linguriță de sare
  • zeama de la o lămâie

Bate albușul foarte bine cu o furculiță, apoi adaugă sarea și zeama de lămâie. Aplică masca pe scalp, nu și pe lungimea podoabei capilare și las-o să acționeze preț de 30 de minute. Apoi, clătește părul cu apă călduță, șamponează scalpul și aplică balsam pe vârfuri.

Pentru a ajuta la deschiderea cuticulei părului, modalitate prin care maximizezi cantitatea de substanțe hrănitoare care pătrund în păr, după ce ai aplicat masca, pune-ți o cască de duș și deasupra un prosop, pentru a favoriza căldura. În acest fel, se accelerează repararea părului deteriorat.

Cum faci acasă o mască pentru vârfuri uscate?

O mască hidratantă pe bază de uleiuri naturale va reda textura mătăsoasă a părului. Pentru o asemenea mască ai nevoie de:

  • 2 părți de ulei de cocos
  • 1 parte de ulei de măsline

Cantitățile se ajustează în funcție de cât de mult din lungimea părului vrei să acoperi și cât de des este părul și de gros firul. Unele persoane pot avea nevoie de 2 lingurițe de ulei de cocos și una de ulei de măsline, altele pot avea nevoie de mai puțin sau de mai mult.

Amestecă uleiul de cocos topit cu uleiul de măsline și aplică masca obținută numai pe vârfuri (poți urca puțin pe lungimea părului, dacă îl ai lung, dar să nu ajungi la rădăcină). Lasă această mască să acționeze preț de 30 de minute, clătește, șamponează și clătește din nou. Pentru a te asigura că uleiurile nu ajung la rădăcină, prinde-ți părul cu un elastic și abia apoi aplică masca pe vârfuri.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Sebaceous Glands
https://my.clevelandclinic.org/health/body/24538-sebaceous-glands
Gppdhousekeeping - 14 DIY Hair Masks That Actually Work
https://www.goodhousekeeping.com/beauty/hair/g29627145/diy-hair-masks/
Pub Med - Development and clinical evaluation of green tea hair tonic for greasy scalp treatment
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29394016/
Studiul „Development and clinical evaluation of green tea hair tonic for greasy scalp treatment”, apărut în J Cosmet Sci. 2016 May-Jun;67(3):161-66, autori: Chanchanok Nualsri, Nattaya Lourith, Mayuree Kanlayavattanakul 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0