Ceaiul nu este benefic doar daca il bei – Iata ce alte intrebuintari are acesta

Beneficiile consumului de ceai sunt cunoscute și exploatate de mii de ani, însă ceaiul nu face bine organismului numai atunci când este consumat. Ceaiul poate fi un aliat de nădejde pentru frumusețea ta, având o mulțime de întrebuințări în acest sens.

Consumul de ceai a fost considerat un obicei care promovează sănătatea încă din cele mai vechi timpuri. Dovezile care susțin beneficiile pentru sănătate ale consumului de ceai devin mai puternice cu fiecare nou studiu care este publicat în literatura științifică. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Au apărut date încurajatoare care arată efectele de prevenire a cancerului ale ceaiului verde din culturi celulare, studii pe animale și oameni. De exemplu, ceaiul negru poate avea efecte benefice similare. Potrivit unui studiu publicat în revista Current Pharmaceutical Design, ceaiul negru conține o cantitate similară de polifenoli ca ceaiul verde.

S-a dovedit, de asemenea, că un consum frecvent de ceai este util pentru prevenirea multor boli umane debilitante, care includ menținerea sănătății cardiovasculare și metabolice. 

Diverse studii sugerează că compușii polifenolici prezenți în ceaiul verde și negru sunt asociați cu efecte benefice în prevenirea bolilor cardiovasculare, în special a aterosclerozei și a bolilor coronariene. În plus, sunt descrise efecte anti-îmbătrânire, antidiabetice și multe alte efecte benefice pentru sănătate asociate consumului de ceai. 

Reține că, dacă bei ceai cu cofeină, nu ar trebui să consumi mai mult de 400 de miligrame pe zi, potrivit Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA).  

Alte moduri în care poți beneficia de proprietățile ceaiului

Pentru curățarea în profunzime a tenului 

Acneea, excesul de sebum și iritațiile de la nivelul pielii pot fi ameliorate sau chiar tratate cu ajutorul ceaiului. Ceaiul verde și cel alb sunt aliații pielii predispusă la acnee datorită proprietăților lor astringente. Cu alte cuvinte, acestea nu numai că întăresc țesuturile pielii, ceea ce înseamnă mai mult tonus și strălucire, ci și reduc secreția de sebum. Prin urmare, ceaiul este un ingredient esențial pentru pielea mixtă până la grasă.

Ceaiul roșu – care este cunoscut și precum ceaiul rooibos – conține numeroși antioxidanți. Deși majoritatea studiilor efectuate pe ceaiul rooibos au fost efectuate pe șobolani, rezultatele sunt încă promițătoare. Cercetătorii sunt de părere că antioxidanții care se găsesc în ceaiul rooibos protejează mai bine împotriva radicalilor liberi decât alți antioxidanți și că acest lucru poate ajuta, de asemenea, la prevenirea inflamației.

Ceaiul rooibos provine din Africa de Sud și este considerat o alternativă naturală fără cofeină la ceaiul verde. Renumit pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire, rooibos este folosit în numeroase produse cosmetice, inclusiv în produsele de curățare a tenului. Pentru a beneficia de proprietățile acestuia, stropește pielea cu ceai rooibos răcit. În felul acesta, rehidratezi și furnizezi antioxidanți direct în pori.

Mai mult, ceaiul de iasomie este extrem de eficient în vindecarea acneei, proprietățile sale antimicrobiene eliminând bacteriile care cauzează apariția coșurilor. De asemenea, ceaiul aplicat pe ten absoarbe sebumul în exces și echilibrează pH-ul pielii.

Pentru exfolierea pielii 

Pentru o exfoliere blândă a tenului, desfă un plic de ceai verde folosit și masează-ți fața folosind mișcări circulare. Astfel, celulele moarte sunt îndepărtate, fără ca tenul să fie însă agresat.

Estompează pungile de sub ochi 

Pungile de sub ochi reprezintă o preocupare serioasă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Te pot face să pari obosită și să crească riscul de apariție a ridurilor premature. Taninurile și antioxidanții care se găsesc în ceaiul negru au proprietăți antiinflamatorii. Acestea pot ajuta la strângerea pielii și la reducerea pungilor de sub ochi.

Pungile de sub ochi apar din diverse motive precum oboseala, epuizarea ori anumite probleme de sănătate. Utilizează două plicuri de ceai folosite, încă umede, pe post de comprese pentru ochii tăi. În doar câteva minute, vei observa diferența.

Poate încetini îmbătrânirea prematură

Antioxidanții și polifenolii prezenți în ceaiul negru îți pot proteja pielea de îmbătrânirea prematură și de formarea ridurilor. Într-un studiu efectuat pe șoareci de laborator fără păr, oamenii de știință au descoperit că acest tip de ceai (ceaiul negru) a redus expresia genei care dezvoltă o enzimă care ar putea degrada colagenul. În plus, ceaiul negru a fost un agent antirid mai eficient în comparație cu alte ceaiuri. 

Poate accelera regenerarea pielii

Cercetătorii din Malaezia au descoperit că aplicarea unui extract de ceai negru pe pielea rănită a șobolanilor de laborator poate accelera vindecarea rănilor minore. Extractul a provocat, de asemenea, mai puțină inflamație și mai multă producție de colagen. Cu toate acestea, specialiștii recomandă să nu aplici ceai negru direct pe răni. 

Poate reduce petele

Petele pe piele pot scădea stima de sine. Într-un studiu mai vechi, oamenii de știință au descoperit că ceaiul negru are un efect de albire a pielii asupra cobaiului maro de laborator. Antioxidanții prezenți în această băutură pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism și la reducerea apariției petelor. O ceașcă de ceai negru fierbinte zilnic îți va oferi o piele strălucitoare și îți va uniformiza tonul pielii timp de mai multe zile.

Elimină mirosul urât al picioarelor 

Pantofii închiși purtați pe timp de vară îți pot face picioarele să transpire în exces și să emane un miros neplăcut. Poți combate acest miros ținându-ți preț de câteva minute picioarele într-un amestec făcut dintr-o parte de ceai negru la trei părți de apă. Acidul tanic din ceai nu numai că ucide germenii care provoacă mirosul, dar și curăță în profunzime picioarele.

Tratează arsurile solare 

Odată cu venirea sezonului cald, riscăm să ne confruntăm tot mai des cu arsurile provocate de razele puternice ale soarelui. Ideal ar fi să ne protejăm cu o loțiune de plajă înainte de a ne expune pielea la razele soarelui, însă dacă nu facem asta și ne alegem cu o arsură de toată frumusețea putem folosi ceai pentru a grăbi procesul de vindecare. 

Consumul de ceai alb îți protejează pielea, însă o pastă făcută din frunze de ceai aplicată pe piele va grăbi vindecarea arsurilor și va calma usturimile specifice acestei probleme. Ceaiul alb conține aceleași tipuri de antioxidanți ca și ceaiul verde, dar în cantitate mai mare, susține specialiștii.

Îți nuanțează podoaba capilara 

Dacă parul tău se decolorează rapid după ce îl vopsești, îi poți reda culoarea folosind ceai. Pentru părul șaten poți folosi ceai negru, în timp ce pentru părul blond mușețelul este potrivit. Amestecă henna cu ceai negru și aplică amestecul pe tot scalpul și pe tot părul. Lasă-l să acționeze una-două ore, după care șamponează bine părul.  Ar trebui să vezi rezultate instantaneu.

Loțiune tonică naturală

Ceaiul poate fi folosit și pe post de loțiune tonică, fiind o alternativă naturală foarte eficientă pentru loțiunea tonică din comerț. Ceaiul verde este cel mai indicat pentru a fi folosit pe post de loțiune tonică întrucât nu numai că îți curăță și revitalizează pielea, însă combate și efectul pe care radicalii liberi îl au asupra pielii.

Hidratează și repară buzele crăpate 

Ceaiul hidratează și repară pielea, așa că îl poți folosi atunci când ai buzele crăpate. Tot ce trebuie să faci e să folosești un plic de ceai folosit pe post de compresă.

Pentru întinerirea tenului

Pielea noastră se vindecă și se regenerează. Doar pentru că nu putem vedea procesul cu ochii noștri, nu înseamnă că acesta nu are loc. 

Având în vedere cât de repede pielea noastră se regenerează, este util să includem ingrediente de întinerire în dieta noastră. Ceaiul negru proaspăt preparat este unul dintre ele și ajută la accelerarea procesului de vindecare a pielii și întinerește pielea din interior spre exterior. De asemenea, acest tip de ceai ajută la reducerea inflamației și stimulează producția de colagen.

Frunzele de ceai sunt bogate în polifenoli, antioxidanți puternici care ajută la neutralizarea radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea prematură a celulelor pielii. Folosirea produselor cosmetice pe bază de ceai, verde sau alb ajută în lupta împotriva semnelor de îmbătrânire, oferind în același timp flexibilitate și elasticitate pielii.  

Poate preveni căderea părului

Consumul de ceai negru poate preveni căderea părului, susțin specialiștii. Acesta are în compoziție antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi și la ameliorarea stresului. Acești doi factori sunt principalii vinovați de căderea părului, atrag atenția specialiștii. Prin urmare, consumul de ceai negru poate ajuta la prevenirea căderii părului.

Poate stimula creșterea părului

Într-un studiu pe șoareci, ceaiul negru chinezesc care a fost fermentat cu Aspergillus sp. (un tip specific de ciupercă) a stimulat creșterea părului după după săptămâni de aplicare locală. Poți aplica ceai negru (la temperatura camerei) pe scalp și pe lungimea părului. În felul acesta, stimulezi creșterea părului.

Combate infecțiile pielii

Infecțiile cutanate, cauzate în principal de creșterea microbiană, sunt una dintre neplăcerile femeilor cu piele sensibilă. Dacă te confrunți cu această problemă, catechinele și flavonoidele prezente în ceai te pot ajuta. Totuși, este întotdeauna recomandabil să consulți un dermatolog dacă te confrunți cu infecții cutanate recurente.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine  - Tea and Health: Studies in Humans
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0