Bărbia dublă: cauze și remedii

Aspectul de bărbie dublă este inestetic și oricine are de-a face cu el își dorește să scape de acesta – iată de ce apare bărbia dublă, cum poate fi prevenită, dar și îndepărtată.

Bărbia dublă apare atunci când, exact sub bărbie, se formează un strat de grăsime care creează impresia că mai există o bărbie. În general, bărbia dublă este asociată cu kilogramele în plus și obezitatea, însă nu numai persoanele supraponderale au de-a face cu această problemă estetică.

A avea o bărbie dublă sau chiar triplă este o afecțiune comună. De obicei, nu este nimic îngrijorător și nu este nimic mai mult decât un strat de grăsime care s-a format sub bărbie. Atunci când acest strat devine suficient de consistent, formează un rid care creează aspectul uneia sau mai multor bărbi în plus. Chiar dacă, din punct de vedere medical, o bărbie dublă nu este, de obicei, un semn al unei probleme de sănătate, mulți oameni le consideră inestetice și pot dăuna imaginii de sine.

Recomandările experților DOC.ro

Cauzele apariției bărbiei duble

Adesea, bărbia dublă este asociată cu creșterea în greutate, deși există o multitudine de cauze potențiale. De aceea, unii oameni pot avea o bărbie dublă chiar dacă au deja o greutate sănătoasă sau sunt în curs de slăbire. Din acest motiv, este important să înțelegi ce cauzează o bărbie dublă mai întâi, dacă dorești să scapi de ea.

O serie de factori pot cauza apariția bărbiei duble, după cum urmează:

Dieta și greutatea – greutatea nu este întoteauna cauza apariției bărbiei duble, însă poate contribui la apariția acesteia. O dietă bogată în calorii, alimente procesate și grăsimi nesănătoase favorizează acumularea kilogramelor în plus, precum și bărbia dublă. Probabil că cea mai frecventă cauză a bărbiei duble este pur și simplu un exces general de grăsime. Atunci când te îngrași, tendința este de a vedea grăsimea depusă pe tot corpul și, din păcate, aceasta include și fața și sub bărbie.

Vârsta - cealaltă cauză cea mai frecventă, care adesea este trecută cu vederea, este pur și simplu efectul pe care vârsta îl are asupra pielii noastre. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea își pierde elasticitatea, iar acest lucru poate contribui la apariția bărbiei duble. În jurul vârstei de 20 de ani, cantitatea de colagen produsă de pielea ta începe să scadă. Când se întâmplă acest lucru, pielea începe să își piardă elasticitatea și începe să se lase. Cu cât îmbătrânim mai mult, cu atât mai puțin colagen avem și cu atât mai pronunțat devine efectul. Există anumiți factori care pot grăbi procesul, lucruri precum fumatul, o dietă deficitară și expunerea la soare pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății pielii noastre.

Bagajul geneticgenele joacă și ele un rol important în dezvoltarea bărbiei duble. Persoanele care au rude de gradul 1 cu bărbie dublă au șanse mai mari să dezvolte, la rândul lor, această problemă.

Postura adoptatăpostura neadecvată a capului și a gâtului poate slăbi musculatura gâtului și a bărbiei, contribuind la formarea bărbiei duble. Persoanele care dorm pe perne foarte înalte, care citesc stând întinse în pat ori care petrec multe ore folosind smartphone-ul sau tableta, într-o poziție inadecvată, au șanse mai mari să dezvolte bărbia dublă. Pe lângă faptul că ar putea cauza dureri de gât, această postură este o veste proastă pentru mușchiul platysma, care leagă gâtul de bărbie. Atunci când acest mușchi slăbește, rezultă o elasticitate redusă în jurul bărbii și efectul de cădere care vine odată cu aceasta.

Structura facială - în special, persoanele cu bărbie recesivă și maxilare slabe se vor găsi mai susceptibile de a dezvolta o bărbie dublă. Acest lucru se datorează pur și simplu faptului că, pentru aceste persoane, pielea este întinsă pe o suprafață mai mică. Și cum este mai puțin întinsă pe față, este nevoie doar de o creștere relativ mică a grăsimii sau de o scădere a elasticității pielii pentru a provoca o bărbie dublă. Acesta este, probabil, principalul motiv pentru care unele persoane pot fi foarte slabe, dar totuși să dezvolte o bărbie dublă.

Remedii bărbie dublă

Exercițiile fizice 

Poți scăpa de bărbia dublă fortificând musculatura bărbiei cu ajutorul unor exerciții fizice. Poți lăsa capul pe spate și apoi îl poți aduce în piept în repetate rânduri, ori poți folosi o minge, pe care să o poziționezi între bărbie și baza gâtului, iar apoi să apeși pe ea cu bărbia de mai multe ori, încordând musculatura gâtului.

Terapia cu radiofrecvență și masaj endermologic 

Practicate cu regularitate, de 1-2 ori pe săptămână, timp de câteva luni, și acest gen de terapii corporale pot contribui la tonifierea țesutului și reducerea masei adipoase, însă rezultatele depind de cantitatea inițială de grăsime.

Scăderea greutății 

Dacă bărbia dublă este cauzată de kilogramele în plus, trebuie neaparat să slăbești pentru a reuși să o estompezi ori să o elimini complet.

Poți scăpa de kilogramele în plus adoptând o dietă sănătoasă, bazată pe fructe, legume și cereale integrale, dar și adoptând un stil de viață activ, din care sportul să facă parte. Specialiștii susțin că, pentru a scăpa de kilogramele în plus în caz de supraponderabilitate, e nevoie de cel puțin 300 de minute de sport pe săptămână, adică în jur de 45 de minute zilnic.

Liposucție prin liposculptură 

În timpul acestei proceduri se folosește căldura emanată de laser pentru a se topi grăsimea, iar apoi se conturează pielea. În general, se folosește anestezic local pentru această procedură. Liposculptura elimină grăsimea, însă nu îndepărtează excesul de piele și nici nu sporește elasticitatea pielii. Pot apărea, în urma acestei proceduri, umflături, durere și vânătăi.

Conturare și lifting facial 

Conturarea este similară cu un lifting facial, dar mai puțin intensivă și necesită mai puțin timp de recuperare. Cu toate acestea, este extrem de eficient în reducerea aspectului bărbiei duble și a bărbii căzute. Liftingurile faciale în sine sunt acum mai puțin invazive decât au fost vreodată. Un lifting facial pune accentul pe incizii minime, vizând zone cheie care vor produce o reducere maximă a pântecului și a laxității gâtului. Și pentru că procedura minimizează numărul de incizii, timpul de recuperare este, de asemenea, minimizat.

Mezoterapie facială 

Mezoterapia este o terapie minim invazivă prin care se introduc în piele mici cantități de compuși care dizolvă depozitele de grăsime. Pentru tratarea bărbiei duble prin mezoterapie este nevoie de 20 sau chiar mai multe injecții de fosfatidilcolină combinat cu acid deoxicolic.

Numai medicul dermatolog cu experiență în chirugia estetică poate injecta această substanță întrucât acest acid poate cauza daune permanente nervilor dacă nu este injectat corespunzător, respectiv necroze de țesut adipos. 

Efectele secundare ale mezoterapiei sunt: umflarea, învinețirea, durerea, amorțeala și roșeața apărute în zona cu pricina. Efectele finale se pot vedea abia la 2-3 săptămâni după injectare, în tot acest timp zona fiind edematiată și dureroasă la atingere.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
How to Get Rid of a Double Chin - https://health.clevelandclinic.org/how-to-get-rid-of-a-double-chin/
Fat Busters: Lipolysis for Face and Neck - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6128158/ 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0