Sportul are efecte anti-aging: care sunt cele mai eficiente exercitii

Vrei sa ai pielea tanara si frumoasa si sa amani pe cat posibil semnele imbatranirii? Iti doresti o inima sanatoasa si o musculatura puternica si la batranete? Trebuie sa practici in mod regulat sport!

Un studiu facut de cercetatorii spanioli arata ca exercitiile fizice practicate in mod regulat au efecte anti-aging nu numai la nivelul pielii, ci la nivelul intregului corp.

La nivelul creierului, imbatranirea se manifesta prin alterarea functiilor cognitive si prin moartea neuronala, sistemul cardiovascular intampina probleme si el odata cu imbatranirea, functiile pulmonare se deterioreaza, iar musculatura intregului corp sufera modificari. Toate acestea pot fi, insa, prevenite si atenuate cu ajutorul sportului regulat.

Cele mai eficiente exercitii din acest punct de vedere sunt cele de tip aerobic, care maresc anduranta.

Ceea ce scoate, insa, la iveala acest studiu este ca sportul nu numai ca amana principalele semne ale imbatranirii daca este practicat timpuriu, ci si atenueaza manifestarile specifice imbatranirii, daca varstnicii incep sa faca sport.

Un alt studiu, facut de aceasta data de cercetatorii de origine canadiana, arata efectele sportului asupra pielii si parului. Concret, oamenii de stiinta au analizat impactul pe care il are imbatranirea asupra unor soareci. Apoi, acestia au impartit soarecii in doua grupuri – unui grup i s-a oferit acces la rotite de alergat, in timp ce altui grup nu i s-a oferit posibilitatea sa practice sport. S-a observat astfel ca cei din primul grup, care au alergat zilnic, si-au mentinut creierul si inima mai sanatoase, musculatura mai puternica, iar parul acestora nu s-a albit, in ciuda trecerii anilor.

O persoana sedentara incepe sa isi piarda treptat din masa musculara dupa ce trece de varsta de 20 de ani. Insa cu sport practicat in mod regulat, masa musculara poate fi mentinuta si la 60 de ani ca la 20 de ani.

Ce exercitii sa practici pentru a amana/ atenua semnele imbatranirii

Orice tip de miscare are efecte anti-aging, atata timp cat e practicata zilnic. Insa exista cateva ponturi pentru eficienta sporita:
  • Concentreaza-te asupra principalelor grupe musculare – la nivelul acestor grupe majore se observa prima data declinul specific imbatranirii. Asadar, e recomandat sa te concentrezi asupra lor. Grupele majore de muschi sunt lucrate cu ajutorul exercitiilor precum genuflexiunile, flotarile si ridicarea greutatilor. De asemenea, e important sa practici antrenamente care sporesc rezistenta corpului, macar de doua ori pe saptamana.
  • Adopta un stil de viata mai activ, in general – nu este obligatoriu sa mergi la sala de fitness zilnic, ci poti alterna antrenamentele intense cu activitati precum plimbarile, urcatul scarilor sau inotul. Daca adopti un stil de viata mai activ, vei avea de castigat.
  •  Sporeste echilibrul corpului – specifice imbatranirii sunt problemele cu mentinerea echilibrului. Multe persoane in varsta au de-a face cu cazaturi ce au ca urmari fracturile. Poti, insa, sa imbunatatesti abilitatea de a iti mentine echilibrul prin practicarea unor exercitii banale, precum statul intr-un picior, dar si prin practicarea unor posturi de yoga speciale pentru echilibru mai bun.
  • Lucreaza musculatura spatelui – este bine sa insisti asupra exercitiilor pentru spate, intrucat odata cu inaintarea in varsta apar problemele cu spatele. Insa daca fortifici musculatura spatelui, care sustine coloana vertebrala, vei avea mai putine probleme din acest punct de vedere.

Sportul are efecte benefice atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Fa-ti un obicei din a practica zilnic exercitii pentru a iti mentine musculatura puternica si coloana vertebrala flexibila.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:
  • Studiul “Exercise attenuates the major hallmarks of aging”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Naria Garatachea, Helios Pareja-Galeano, Fabian Sanchis-Gomar, Alejandro Santos-Lozano, Carmen Fiuza-Luces, Maria Moran si Enzo Emanuele
  • Studiul “Endurance exercise rescues progeroid aging and induces systemic mitochondrial rejuvenation in mtDNA mutator mice”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Adeel Safdar, Jacqueline M. Bourgeois, Daniel I. Ogborn, Jonathan P. Little, Bart P. Hettinga, Mahmood Akhtar, James E. Thompson, Simon Melov si Mark A. Tarnopolsky
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0