Fractura de sold este asociata cu un risc mare de deces

Un studiu australian recent arata ca fractura de sold se dovedeste adeseori mortala, avand riscuri foarte mari pentru pacient.

Fractura de sold este o problema majora de sanatate publica, fiind asociata cu o rata mare de mortalitate si cu costuri mari pentru sistemul de sanatate. Iar cum populatia la nivelul intregii lumi este din ce in ce mai imbatranita, povara fracturii de sold va creste tot mai mult pe viitor, din punct de vedere socio-economic.

Un nou studiu australian, publicat in revista " Archives of Osteoporosis" (Arhivele osteoporozei), a analizat mortalitatea, pe o perioada de 12 luni, a persoanelor varstnice care s-au prezentat la spitalele din Australia cu o fractura de sold. Acesta este primul studiu amplu de grup, bazat pe o populatie mare, care exploreaza riscul mare in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de fractura de sold in randul populatiei australiene, care a tinut cont si de afectiunile pe care pacientul le avea inainte de fractura de sold si care ar fi putut sa contribuie la riscul de deces.

Cercetatorii au cautat legaturi intre spitalizarea si datele legate de mortalitate obtinute de la patru state australiene. Potrivit medicalxpress.com, 9748 de indivizi, cu varsta de 65 de ani si peste acest prag, care au avut o internare in spital cu un diagnostic primar de fractura de sold in anul 2009 au fost identificati si comparati in toate privintele (varsta, sex si locul de rezidenta) cu un grup de indivizi sanatosi (care nu suferisera o fractura de sold), selectati dupa o alta lista. Cercetatorii au calculat ratele de mortalitate si riscurile atribuite, pentru a examina efectele factorilor de risc asupra supravietuirii pacientilor.

Cercetatorii australieni au descoperit, astfel, ca persoanele care suferisera o fractura de sold au avut o rata de supravietuire care s-a inrautatit la o perioada de 12 luni post-fractura:

  • Indivizii cu fractura de sold au fost de 3,5 ori mai predispusi sa moara in decurs de 12 luni, comparativ cu participantii sanatosi, care nu au avut acest gen de fractura.
  • Fractura de sold a avut o probabilitate mare sa fie, de fapt, un factor care a contribuit in 72% din cazurile cu mortalitate, in cele 12 luni dupa ce a avut loc internarea in spital a pacientului.
  • Riscul excesiv de mortalitate la 12 luni de la fractura a fost mai mare in randul barbatilor, comparativ cu pacientii femei, cat si in grupul de varsta 65-74 de ani, comparativ cu alte segmente de varsta.

Unul dintre autorii studiului australian, dr. Reidar P. Lystad, trage astfel un semnal de alarma si subliniaza ca, o data cu populatia care imbatraneste pe zi ce trece, povara fracturilor de sold va creste in urmatoarele decenii. Cercetarea australienilor sugereaza ca eforturile medicilor ar trebui, mai degraba, sa fie orientate catre preventia primara si secundara a fracturii de sold in sine, oamenii de stiinta amintind ca trauma suferita in urma unei fracturi de sold este, in sine, un principal indicator al riscului crescut de deces, de pe urma complicatiilor ce survin dupa acest gen de fractura la varstnici.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0