Remedii pentru durerile cronice de spate

Durerile cronice de spate îți dau bătăi de cap? Iată câteva remedii la îndemână care te vor ajuta să le combați, dar și să le previi!

Durerile cronice de spate sunt dureri persistente care durează mai mult de trei luni. Acestea pot varia de la disconforturi ușoare până la dureri severe și debilitante, care pot afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane. 

Cauze comune ale durerilor de spate sunt hernia de disc (discurile intervertebrale pot ieși din locul lor normal, comprimând nervii și cauzând durere), degenerarea discului (odată cu înaintarea în vârstă, discurile intervertebrale pot pierde din flexibilitate și din capacitatea de a absorbi șocurile, ducând la durere), stenoza spinală (îngustarea canalului spinal poate comprima nervii și poate provoca dureri de spate) și scolioza (curbura anormală a coloanei vertebrale poate provoca dureri cronice). 

De asemenea, durerile cronice de spate pot fi provocate de tensiune musculară, entorse și întinderi, dar și osteoartrită - uzura cartilajului dintre vertebre poate provoca dureri și rigiditate sau poliartrită reumatoidă, o boală autoimună care poate afecta articulațiile din coloana vertebrală, provocând dureri și inflamații.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

La ce soluții să apelezi pentru durerile cronice de spate?

Indiferent de cauza durerilor cronice de spate, există întotdeauna o soluție care poate elimina sau măcar calma durerile de spate.

Compresele reci

Gheața face minuni pentru calmarea durerilor, blocând semnalele care transmit durerea și reducând totodată inflamația. Pentru a liniști durerile de spate, pune pe zonele dureroase comprese reci pe care le vei menține preț de 20 de minute. Poți folosi compresele reci de câte ori simți nevoia, pe parcursul zilei. Compresele reci sunt eficiente în primele 48 de ore de la apariția durerii.

Compresele calde

La 48 de ore după instalarea durerii, compresele reci ar trebui înlocuite cu cele calde, care stimulează circulația sangvină, accelerând vindecarea. De asemenea, compresele calde reduc și spasmele musculare care pot cauza dureri. Acestea trebuie menținute tot 20 de minute.

Masajul

Masarea unui mușchi încordat, tensionat, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a ameliora durerile de spate care au legătură cu musculatura. Un studiu a confirmat faptul că masajul, combinat cu alte metode de tratament, poate reduce durerile de spate, poate îmbunătăți postura și poate scădea și nevoia de a folosi medicație antiinflamatoare. Pentru a potența efectul masajului, se poate folosi un unguent cu efect antiinflamator. Și unguentele cu capsaicină, aplicate local, pot reduce durerea prin desensibilizarea receptorilor de durere din piele. 

Exercițiile de gimnastică medicală

Unele exerciții pot ameliora durerile cronice de spate. De pildă, multe persoane au remarcat că flotările sunt extrem de eficiente în combaterea durerilor lombare. Însă și banalul mers pe o suprafață plană are efecte terapeutice în cazul durerilor de spate. Întinderile musculare practicate la pilates sau la yoga ajută, de asemenea, la detensionarea musculară și calmează durerile de spate.

Baia relaxantă cu sare Epsom

Probabil că nu vezi vreo legătură între sarea Epsom și durerile cronice de spate, însă sulfatul de magneziu pătrunde în piele și detensionează musculatura tensionată, având un puternic efect relaxant. Este recomandat să faci o baie cu sare Epsom de 20 de minute după ce practici exerciții fizice, pentru a reduce riscul apariției durerilor de spate din cauza întinderilor musculare.

Modificarea poziției de somn

Dacă suferi de dureri cronice de spate în partea de jos, renunță definitiv la dormitul pe burtă întrucât această postură tensionează zona lombară și facilitează instalarea altor dureri. Ideal ar fi să dormi pe spate, cu o pernă sub picioare, ori pe o parte, cu genunchii aduși la piept și o pernă între genunchi.

Folosirea unor tehnici de relaxare

Studiile pe această temă au dovedit faptul că meditația, tehnicile de respirație, tai chi-ul și yoga nu numai că sunt benefice pentru minte, ci au beneficii semnificative și pentru corp. Mai exact, acestea pot ușura durerile de spate și pot reduce periodicitatea cu care episoadele de durere apar. Poți încerca dimineața, imediat ce te-ai trezit, câteva posturi de yoga timp de o săptămână și vezi apoi cum te simți.

Există suplimente alimentare care ajută la calmarea durerilor cronice de spate?

Folosirea unor suplimente alimentare care reduc inflamația și durerea poate fi utilă. Anumite suplimente alimentare, precum cele pe bază de ulei de pește sau pe bază de turmeric, magneziu sau ulei esențial de mentă pot combate durerile cronice de spate, deoarece au efect antiinflamator. E indicat să iei asemenea suplimente numai după ce te consulți cu medicul tău de familie sau cu medicul curant dacă te afli pe tratamente medicamentoase pentru o anumită boală.

  • Acizii grași Omega 3 au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației și durerii asociate cu afecțiunile spatelui.
  • Curcumina, principalul component activ din turmeric, are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
  • Glucozamina și condroitina sunt componente naturale ale cartilajului, iar suplimentele alimentare pot ajuta la reducerea durerii și inflamației asociate cu osteoartrita și alte afecțiuni degenerative ale articulațiilor.
  • Metilsulfonilmetanul (MSM) poate reduce inflamația și durerea și poate îmbunătăți funcția articulațiilor. 
  • Deficiența de vitamina D este asociată cu dureri cronice de spate și alte probleme musculo-scheletice, deci suplimentarea poate ajuta la reducerea durerii. 
  • Vitaminele B, în special B12 și B6, pot ajuta la menținerea sănătății nervilor și pot reduce durerea neuropatică.
  • Magneziul ajută la relaxarea mușchilor și poate reduce spasmele și crampele musculare asociate cu durerile de spate. 
  • Un microbiom intestinal sănătos poate reduce inflamația sistemică, inclusiv inflamația care contribuie la durerile cronice de spate, deci suplimentele cu probiotice pot ajuta la gestionarea durerii de spate.

Când să mergi la medic dacă te confrunți cu dureri de spate?

Durerile de spate sunt comune și adesea se pot calma cu odihnă și tratamente la domiciliu. Totuși, există anumite situații în care ar trebui să mergi la medic pentru un consult, pentru a evita complicațiile și pentru a primi un diagnostic și tratament adecvat, mai ales că durerile de spate pot ascunde alte probleme de sănătate mai grave.

Dacă durerea de spate este intensă și nu se reduce după câteva zile de odihnă și tratament la domiciliu, este recomandat să consulți un medic. Dacă durerea de spate se înrăutățește progresiv, în ciuda tratamentului la domiciliu, trebuie să vezi un specialist. În cazul în care durerea de spate îți afectează capacitatea de a desfășura activitățile zilnice, cum ar fi mersul, statul în picioare sau șederea și te trezește noaptea sau nu reușești să adormi decât cu greutate, este timpul să mergi la medic.

Durerea asociată cu alte simptome ar trebui de asemenea să-ți dea de gândit și să te trimită la medic: febra poate indica o infecție, pierderea în greutate inexplicabilă poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave, slăbiciunea sau amorțeala ori furnicăturile în picioare, fese sau în alte părți ale corpului pot indica o compresie nervoasă sau o problemă la nivelul coloanei vertebrale. 

Dificultatea de a controla urinarea sau defecația poate fi un semn al sindromului de „coadă de cal” (cauda equina), o afecțiune gravă care necesită intervenție medicală imediată. Dacă ai un istoric de cancer și experimentezi dureri de spate noi sau inexplicabile, mergi la medic cât mai curând posibil. Când durerea de spate apare după un accident, cădere sau altă traumă, ar trebui să fii evaluat de un medic pentru un tratament adecvat. Atenție, durerile de spate nu sunt frecvente la copii și adolescenți, așa că este important ca aceștia să fie duși la medic dacă se confruntă cu ele pentru a identifica posibilele cauze și a primi tratamentul potrivit.

Ce afecțiuni grave pot ascunde durerile de spate?

Durerile de spate pot fi un simptom care să nu indice vreo boală severă, dar pot fi și simptomul unor afecțiuni mai grave care necesită atenție medicală promptă, diagnostic și tratament. Identificarea corectă a cauzelor subiacente ale durerilor de spate este esențială pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a preveni complicațiile care ar putea apărea. Iată câteva afecțiuni care se pot ascunde după durerile de spate:

  • Hernia de disc, care vine cu durere intensă, amorțeală, slăbiciune musculară, durere care iradiază în membre;
  • Stenoza spinală, manifestată prin durere de spate, amorțeală, slăbiciune în picioare, dificultăți la mers;
  • Sindromul de „coadă de cal”, însoțit de durere severă în partea inferioară a spatelui, pierderea controlului vezicii urinare sau intestinelor, amorțeală în zona perineală;
  • Infecții spinale, asociate cu febră, frisoane, pierdere în greutate, durere severă care nu se calmează cu odihnă;
  • Tumori spinale, care vin cu durere persistentă care nu este legată de vreo activitate, pierdere inexplicabilă în greutate, slăbiciune sau amorțeală în picioare;
  • Anevrism aortic abdominal, care are simptome precum durere de spate intensă și bruscă, durere abdominală, senzație pulsatorie în abdomen;
  • Boală renală, care vine cu durere laterală (flanc), febră, urinare dureroasă, sânge în urină.

Consultarea promptă a unui medic pentru evaluarea și diagnosticarea durerilor de spate este esențială pentru a identifica și trata corespunzător orice afecțiune gravă care ar putea sta la baza acestora. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Back pain
https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/
Johns Hopkins Medicine - 7 Ways to Treat Chronic Back Pain Without Surgery
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/back-pain/7-ways-to-treat-chronic-back-pain-without-surgery


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0