Ce este durerea lombara

Durerea lombara, cunoscuta si sub denumirea de dorsalgie joasa, poate sa apara din diverse motive. In functie de cauza care a declansat aparitia durerilor, medicul va stabili un tratament adecvat, care sa trateze atat simptomele, cat si cauza.

Printre functiile zonei lombare se numara suportul structural al trunchiului precum si sustinerea miscarii trupului. Durerea care apare in zona joasa a spatelui poate fi o urmare a unor afectiuni la nivelul coloanei vertebrale, la nivelul discurilor dintre vertebre, al ligamentelor din jurul coloanei vertebrale, al terminatiilor nervoase sau chiar a musculaturii.  Totodata, aceasta durere poate fi cauzata si de organele interne situatie in cavitatea abdominala si in zona pelviana.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptome durere lombara

Durerea lombara este caracterizata de una sau mai multe simptome precum:

  • Durere ascutita, sub forma de junghi, in zona lombara
  • Senzatie de amortire a picioarelor
  • Senzatie de furnicaturi la nivelul picioarelor
  • Durere agravata de statul in picioare pe perioade indelungate
  • Durere de spate care se amelioreaza la schimbarea posturii corpului
  • Durere care e mai intensa dimineata, la trezire, dar se amelioreaza pe masura ce faci miscare

Durerile difera de la o persoana la alta. Acestea se pot ameliora sau se pot agrava, in timp.

Daca, asociat cu durerea de spate, apar urmatoarele simptome, trebuie cerut de urgenta ajutor medical:

  • Febra si frisoane
  • Incapacitatea de a merge la toaleta
  • Incapacitatea de a controla tranzitul intestinal
  • Dureri severe in zona abdominala

 

 

Cele mai comune cauze ale durerii lombare

Problemele musculare – tensiunea musculara sau incordarea cauzate de ridicarea de greutati, de intinderi incorecte sau de miscari bruste sau repetitive pot cauza dureri lombare. Din fericire, acest tip de durere dispare de la sine in cateva zile sau poate saptamani.

Boala degenerativa a discurilor – discurile dintre vertebre au o textura similara unui burete si au rolul de a proteja vertebrele, absorbind socul datorat miscarilor. Totodata, aceste discuri permit coloanei vertebrale sa fie flexibila. Din diverse cauze, discurile se pot deteriora, iar astfel apar durerile. Printre cauzele degenerarii discurilor se afla hernia de disc, stenoza canalului vertebral ori osteoartrita.

Hernia de disc lombara – una dintre cele mai comune afectuni la nivelul coloanei lombare - hernia de disc - apare in urma degradarii nucleului pulpos al discurilor vertebrale. Acest nucleu isi pierde din elasticitate si devine mai rigid, iar astfel se rup fibre de la nivelul inelului fibros. Presiunea pusa pe disc reuseste la un moment dat sa impinga nucleul pulpos prin ruptura produsa in inelul fibros. In acest moment, apar durerile.

Spondiloza lombara – aceasta afectiune apare din cauza procesului natural de imbatranire si determina degradarea discurilor vertebrale. In urma spondilozei se pot inflama discurile intervertebrale, dar poate aparea si hernia de disc.

Osteoartrita lombara – tot din cauza imbatranirii apare si osteoartrita, care determina degradarea cartilagiilor din zona lombara.

Stenoza lombara – ingustarea canalului spinal poate sufoca terminatiile nervoase, cauzand astfel dureri de spate in zona lombara, precum si senzatia de armortire ori dificultati la mers. Stenoza lombara apare, de multe ori, ca urmare a inflamatiei cauzata de osteoartrita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0