Obezitatea si durerile lombare

Durerile lombare apar adesea ca o urmare a obezitatii. Greutatea excesiva pune presiune sporita pe coloana vertebrala, mai ales in zona lombara si sacrala, si astfel apar durerile de spate.

 

Statistic vorbind, daca in cazul unei persoane cu o greutate normala riscul de a avea dureri in zona lombara este de 2,9%, in cazul unei persoane obeze riscul ajunge pana la 7,7%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Obezitatea nu creste numai riscul de durere in zona lombara, ci si pe cel de dezvoltare a unor afectiuni precum osteoporoza, artrita reumatoida, stenoza spinala sau hernia de disc.

Coloana vertebrala poate sustine greutatea corpului, insa atunci cand apar kilogramele in plus, coloana vertebrala asimileaza greutatea suplimentara, insa pot aparea daune la nivelul structurii acesteia: sciatica, hernie de disc, fracturi. Regiunea cea mai vulnerabila atunci cand vine vorba despre efectele obezitatii este zona lombara.

Schimbari in stilul de viata al pacientilor care sufera de obezitate, necesare pentru ameliorarea durerilor lombare

Scaderea in greutate reprezinta o prioritate pentru persoanele obeze care au de-a face cu durerile lombare. Prin regim alimentar si sport se poate reduce greutatea, astfel incat presiunea de pe zona lombara sa fie treptat redusa. Ideal ar fi sa se lucreze in paralel cu un nutritionist si cu un antrenor de fitness.

Practicarea exercitiilor fizice nu numai ca ajuta la reducerea numarului de kilograme, insa sporeste si flexibilitatea coloanei si intareste musculatura care sustine coloana vertebrala. Lipsa miscarii fizice ce face parte din stilul de viata sedentar poate cauza rigiditatea coloanei vertebrale, a zonei lombare, a zonei pelviene si nu numai. Astfel, curbura coloanei vertebrale se poate modifica, cauzand postura incorecta si accentuand astfel durerile lombare.

 

 

Poti incepe insa cu mici transformari, nu e absolut necesar ca schimbarea stilului de viata sa se petreaca peste noapte. De pilda, persoanele cu obezitate avansata pot practica cel putin 17 minute de exercitii de intensitate moderata, iar durerile de spate vor fi reduse cu pana la 32%. Printre activitatile fizice de intensitate moderata se afla: mersul in ritm alert, practicarea unor activitati in apa (inot, gimnastica in apa), dans, mersul pe bicicleta, gradinaritul.

Afectiuni ale spatelui la care sunt predispuse persoanele obeze

 
 

Pacientii care sufera de obezitate prezinta risc crescut pentru anumite afectiuni ale spatelui, care pot cauza dureri lombare:

Hernie de disc – greutatea excesiva care pune presiune pe coloana vertebrala poate suprasolicita si discurile intervertebrale, accelerand procesul de degenerare a acestora.

Fracturi prin compresie – o fractura de compresie la nivelul coloanei vertebrale se petrece atunci cand o vertebra se rupe. Fracturile prin compresie se pot petrece in orice parte a coloanei vertebrale, insa zona lombara prezinta risc crescut. Greutatea excesiva din aceasta zona creste riscul de fractura in cazul persoanelor supraponderale.

Boala degenerativa a discului intervertebral – aceasta nu este neaparat o afectiune ci, mai degraba, descrie toate transformarile care se petrec la nivelul discurilor intervertebrale din pricina fenomenului natural de imbatranire. Aceasta afectiune slabeste unul sau mai multe discuri dintre vertebre. Obezitatea accelereaza procesul natural de imbatranire a structurilor osoase si nu numai, de aceea boala degenerativa a discului intervertebral este mai des intalnita la persoanele care au probleme cu greutatea.

Osteoartrita coloanei vertebrale – aceasta boala afecteaza cartilagiile de la nivelul coloanei verterbrale, in zona lombara si in zona cefei. Greutatea excesiva care pune presiune marita pe coloana vertebrala, dar si problemele de oxigenare cauzate de obezitate, cresc riscul de osteoartrita in cazul pacientilor cu obezitate.

Lordoza lombara – lordoza lombara apare atunci cand curbura spatelui din zona lombara este accentuata. Depozitele de grasime de la nivelul abdomenului trag zona pelviana in fata, ceea ce inseamna ca este accentuata curbura coloanei vertebrale in zona lombara. Multe persoane obeze sufera de dureri de spate din cauza lordozei lombare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0