Spasme lombare: cauze si tratament

Spasmele lombare sunt resimțite ca o contractură musculară puternică. Acestea pot fi cauzate de o postură incorectă, de suprasolicitarea musculaturii, dar și de o tensionare musculară. Dacă spasmele musculare nu dispar în câteva zile, ba chiar se agravează, e indicat să apelezi la un consult de specialitate.

Spasmele lombare reprezintă un tip comun de durere de spate, sub formă de durere ușoară sau, dimpotrivă, de contracții paralizante. Tratamentele la domiciliu, cum ar fi gheața și căldura, pot ajuta, la fel și relaxantele musculare. Uneori, spasmele musculare pot fi un semn al unei tulburări grave și atunci este necesar să se ceară sfatul medicului.

Cum se simt spasmele lombare?

Un spasm lombar se poate simți ușor, ca o durere surdă sau o convulsie, ori poate deveni extrem de ascuțit și dureros. Spasmele musculare pot începe brusc, fără avertisment sau pot începe ca o zvâcnire ușoară care se transformă în durere agonizantă. Uneori, durerea de la un spasm poate „radia”, deci începe în spate, dar se deplasează spre alte părți ale corpului, cum ar fi picioarele sau șoldurile. 

Spasmele lombare pot dura câteva zile, dar se pot întinde și pe câteva săptămâni dacă există o încordare musculară. Dacă, pe lângă spasmele lombare, apare oricare dintre următoarele simptome, ar trebui suni imediat la 112 sau să rogi pe cineva să sune:

  • Pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului;
  • Slăbiciune musculară la brațe sau picioare;
  • Senzație de amorțeală sau de slăbiciune pe o parte a corpului;
  • Pierderea echilibrului și a coordonării;
  • Pierderea simțului într-un membru.

Cauze spasme lombare

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În general, spasmele în zona lombară apar din cauza inflamației. Există însă și situații mai serioase, în care spasmele apar din cauza unui disc herniat. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale spasmelor musculare din zona lombară:

Postura incorectă a corpului

Postura incorectă adoptată în special pe scaun și la volan poate cauza tensionarea musculaturii lombare, având ca urmare apariția spasmelor dureroase. Unele persoane au tendința de a-și modifica și mai mult postura spatelui, încercând să amelioreze astfel spasmele, însă această strategie este dăunătoare.

Sedentarismul

Stilul de viață sedentar, caracterizat de lipsa activității fizice, duce la slăbirea musculaturii spatelui. Astfel, mușchii din partea joasă a spatelui se pot contracta, provocând spasme.

Suprasolicitarea musculaturii spatelui

Nici un efort prea mare nu este benefic, suprasolicitarea musculaturii spatelui fiind o altă cauză a declanșării spasmelor musculare. Alături de febra musculară, spasmele lombare reprezintă un semnal pe care corpul ți-l transmite atunci când îl forțezi.

Întindere musculară

Întinderea musculară, dar și cea a ligamentelor sau tendoanelor, poate declanșa spasme lombare.

Daune aduse terminațiilor nervoase

Bolile care afectează terminațiile nervoase din zona lombară pot cauza, pe lângă dureri, și spasme lombare.

Afecțiunile discurilor intervertebrale

Hernia de disc, precum și alte afecțiuni similare pot cauza spasme musculare, pe lângă alte simptome precum durerea sau rigiditatea.

Anxietatea

Expunerea la stres și anxietatea se fac adesea vinovate pentru durerile musculare. În primul rând, avem tendința de a încorda musculatura spatelui atunci când suntem tensionați. De asemenea, adrenalina secretată în exces din cauza anxietății poate produce spasme lombare.

Fibromialgia

Această afecțiune cronică ce declanșează durere și sensibilitate în multe zone ale corpului poate fi responsabilă și pentru apariția spasmelor musculare la nivelul spatelui.

Cum se diagnostichează spasmele lombare?

Medicul poate solicita o radiografie pentru a căuta semne de artrită sau fractură osoasă sau o scanare RMN sau CT pentru a obține o imagine mai detaliată asupra mușchilor și a altor țesuturi moi. Aceste scanări pot ajuta, de asemenea, la identificarea posibilelor probleme cu discurile sau cu alimentarea cu sânge a zonei afectate.

Poți sprijini medicul să ajungă la un diagnostic precis explicându-ți simptomele în detaliu: cât de tare te doare spatele, când a început durerea, dacă s-a mai întâmplat sau cât de des se întâmplă. E important să îi spui medicului dacă ai început să ai spasme lombare după o accidentare sportivă sau după o altă activitate fizică, cum ar fi mutarea mobilierului. Acest lucru îl poate să afle dacă o leziune musculară este cea care a cauzat spasmele.

Primul ajutor în caz de spasme lombare

  • Întinde-te încet pe un pat sau o canapea.
  • Masează ușor zona dureroasă cu mâna (acest lucru poate ușura temporar spasmul).
  • Pe măsură ce masezi zona, fii atent la respirație. Inspiră și expiră lent, pentru a reduce durerea indusă de stres. 
  • Roagă pe cineva să-ți aducă o pernă specială cu apă caldă (sau o sticlă umplută cu apă caldă) și o pungă cu gheață învelită într-un prosop și aplică-le alternativ, la intervale de 15-20 de minute.
  • Dacă este posibil, încearcă să găsești o poziție confortabilă pentru spate cât stai întins (unele persoane constată că li se ușurează durerea dacă stau ghemuite în poziție fetală).

Cum se tratează spasmele lombare?

În funcție de cauza care declanșează spasmele lombare, medicul va recomanda cel mai potrivit tratament. Dacă spasmele apar din cauza tensionării, suprasolicitării sau a posturii incorecte a zonei lombare, câteva exerciții și întinderi, precum și trecerea timpului, vor vindeca spasmele.

În cazul în care alte afecțiuni provoacă spasmele, poate fi nevoie de tratament medicamentos, fizioterapie, intervenție chirurgicală ori tratament medicamentos cu anxiolitice și/ sau antidepresive.

Remedii la îndemână pentru spasmele musculare

Poți folosi o serie de strategii și remedii pentru a ameliora spasmele lombare.

Compresele reci și calde

Compresele reci și calde pot fi folosite alternativ, la intervale de 20 de minute, pentru ameliorarea spasmelor lombare. În timp ce compresele reci reduc inflamația, cele calde stimulează circulația sangvină.

Masarea zonei

Și masajul poate fi de mare ajutor în combaterea spasmelor lombare. Poți folosi un unguent cu proprietăți antiinflamatoare, pentru a combate inflamația, dacă aceasta există.

Întinderile

Stretching-ul, exercițiile fizice ușoare și plimbările pot fi de mare ajutor în combaterea spasmelor din zona lombară.

Relaxantele musculare

Acestea se pot achiziționa din farmacii fără rețetă și pot fi administrate pe o perioadă limitată, pentru combaterea spasmelor musculare. Dacă, însă, nu observi o ameliorare a situației în câteva zile, e obligatoriu să apelezi la medic, pentru un consult de specialitate.

Cum poți să previi spasmele musculare?

Spasmele musculare pot fi prevenite prin menajarea spatelui, eliminarea kilogramelor în plus și efectuarea de exerciții fizice regulate.

Ai grijă de spatele tău

Nu te forța să faci mișcări solicitante, nu ridica greutăți foarte mari și nu sta în aceeași postură ore în șir (la birou, pe scaun sau la volan). Dacă jobul tău presupune statul îndelungat în picioare sau pe scaun, asigură-te că iei o pauză de 10 minute la fiecare oră, astfel încât să detensionezi zona lombară prin diverse mișcări și posturi.

Scapă de kilogramele în plus

Cum kilogramele în plus pun presiune pe articulații, slăbindu-le și provocând dureri, poți evita neplăcerile dacă te menții la o greutate normală pentru înălțimea și vârsta ta. Dacă nu știi câte kilograme ar trebui să ai, cere sfatul medicului de familie. Tot el te poate ajuta cu un program sănătos de slăbit dacă ai un surplus de kilograme. În principiu, o combinație de alimente adecvate și activitate fizică contribuie la obținerea și menținerea unei greutăți corporale normale.

Fii cât mai activ

Sedentarismul nu este bun pentru sănătate, așa că evită să stai prea mult timp pe scaun sau întins în pat. De-a lungul zilei, caută să faci suficientă mișcare. Chiar dacă nu îți place să mergi la sală sau nu ai timp, există multe forme de mișcare pe care le poți încerca, în funcție de programul și de preferințele tale. 

Pentru unii oameni e mai simplu să iasă cu bicicleta sau se plimbe prin parc ori printr-o altă zonă verde cu animalul de companie, în timp ce pentru alții e mai ușor să facă în casă o serie de exerciții fizice ori să folosească un stepper sau o bicicletă staționară. Exercițiile de întărire a musculaturii spatelui sunt deosebit de potrivite pentru a preveni spasmele musculare. 

De exemplu, scândura (plank) este un exercițiu foarte bun pentru întărirea trunchiului. Te întinzi pe burtă și te sprijini pe antebrațe și coate; îți încordezi mușchii abdominali și fesieri și ridici șoldurile și ambii genunchi de pe podea, sprijinindu-te în vârfurile de la picioare.

Menții poziția timp de 10-30 de secunde, fără a lăsa pelvisul să se încline spre podea. Apoi, revii încet la poziția de pornire și repeți exercițiul. Nu te descuraja dacă la început nu reușești să stai în poziție mai mult de câteva secunde, pe măsură ce repeți zilnic, vei putea sta chiar și un minut sau mai mult.

Întrebări și răspunsuri despre spasme

Sunt spasmele lombare un semn al sclerozei multiple?

Nu, dar pot fi un simptom al altor boli, precum calculii biliari și spondilita anchilozantă .

Sunt spasmele lombare un semn de travaliu?

Nu. Dacă ești în travaliu, vei simți că mușchii din uter se contractă, nu spatele, dar este posibil să ai dureri și în partea inferioară a spatelui.

Poate stresul să provoace spasme lombare?

Da. În cazul în care nu știi cum să gestionezi stresul, cere sfatul medicului de familie. 

Pot spasmele lombare să provoace dureri în piept?

Durerea lombară poate radia uneori către alte părți ale corpului, dar de obicei este vorba de șolduri sau picioare. Dacă ai dureri bruște în piept care se duc spre brațe, spate, gât sau față, sună la 112.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic – Back Spasms
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22881-back-spasms
MedlinePlus – Low back pain - acute
https://medlineplus.gov/ency/article/007425.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0