Fibromialgia si durerile lombare
Fibromialgia si durerile lombare
Fibromialgia si durerile lombare
Durerile lombare pot fi cauzate și de fibromialgie, o afecțiune cronică manifestată prin durere și rigiditate musculară, precum și prin tulburări ale somnului. Să vedem ce presupune fibromialgia și cum se poate gestiona.
Fibromialgia este o afecțiune cronică caracterizată prin durere musculară și a țesuturilor moi răspândită în tot corpul, oboseală extremă, probleme de somn și sensibilitate în zone specifice ale corpului. Deși cauzele exacte ale fibromialgiei nu sunt pe deplin înțelese, se crede că implică o combinație de factori genetici, infecțioși și de mediu, care pot declanșa modificări ale modului în care creierul și măduva spinării procesează semnalele de durere.
Fibromialgia este adesea dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sale se suprapun cu alte afecțiuni. Tratamentul implică de obicei o combinație de medicamente pentru gestionarea durerii, terapie fizică, exerciții și strategii de gestionare a stresului. Deși nu există un tratament definitiv pentru fibromialgie, simptomele pot fi gestionate eficient cu o abordare holistică.
Ce simptome provoacă fibromialgia?
Durerea lombară cronică poate fi un simptom al fibromialgiei, care are și alte manifestări precum:
- Dureri musculare, la nivelul tendoanelor, la nivelul ligamentelor sau articulațiilor, în orice parte a corpului
- Rigiditate a corpului, în special dimineața
- Crampe musculare în special în zona picioarelor
- Oboseală cronică
- Insomnii
- Sindrom de colon iritabil
- Amorțeli la nivelul extremităților
- Palpitații
- Incapacitatea organismului de a își regla temperatura
- Bufeuri
- Iritații la nivelul pielii
- Vulvodinie (durere în zona vaginală)
- Sensibilitate la durere, mirosuri, zgomote, lumină și alți stimulenți
Conexiunea dintre fibromialgie și durerile lombare
Fibromialgia poate cauza rigiditate la nivelul coloanei vertebrale și la nivelul musculaturii care o susține, determinând astfel apariția durerilor lombare. Durerile lombare cauzate de fibromialgie sunt dureri musculare și pot veni la pachet cu slăbiciune la nivelul mușchilor.
Multitudinea de mușchi și terminații nervoase din jurul coloanei vertebrale crește riscul de instalare a durerii în zona lombară în cazul pacienților care suferă de fibromialgie. Orice activitate aparent banală poate reprezenta un factor declanșator pentru durerea lombară la aceștia.
Cum se diagnostichează fibromialgia?
Fibromialgia este o afecțiune care se diagnostichează extrem de dificil, iar medicul poate avea nevoie de 5 până la 8 ani pentru stabilirea diagnosticului. De multe ori, înainte de stabilirea diagnosticului de fibromialgie, pacientului i se spune că simptomele sale sunt psihogene întrucât fibromiagia este adesea însoțită de anxietate sau depresie.
Cum poți trata durerile lombare cauzate de fibromialgie?
Din păcate, fibromialgia este o afecțiune cronică și nu poate fi vindecată, însă simptomele acesteia pot fi combătute și chiar prevenite prin folosirea strategiei corecte. Un risc major de a lăsa fibromialgia netratată este că simptomele precum durerea cronică, oboseala, durerile de cap și depresia se pot agrava în mod chinuitor în timp.
Fibromialgia are, de asemenea, un impact uriaș asupra sănătății psihice și anxietatea și tulburările de dispoziție se pot agrava, de asemenea, dacă nu tratezi fibromialgia. Medicamentele administrate în caz de fibromialgie au rolul de a reduce durerile și de a îmbunătăți calitatea somnului.
Pe lângă medicamente, este nevoie de:
- Educarea pacientului în ceea ce privește afecțiunea de care suferă
- Îmbunătățirea calității somnului pacientului
- Folosirea exercițiilor fizice în scop terapeutic
Medicamente
Adesea se folosesc medicamente din mai multe categorii. Sunt de obicei considerate tratamente de primă linie unul dntre următoarele medicamente: amitriptilina, ciclobenzaprina, gabapentina. Agenția Europeană a medicamentului a aprobat în 2021 utilizarea unui medicament pe bază de oxibat de sodiu (500 mg/ml), o soluție orală utilizată în narcolepsie. Efectele acestui medicament au fost, de asemenea, studiate la pacienții cu fibromialgie cu simptome moderate până la severe în două studii pe termen scurt (12 săptămâni) pe 1121 de pacienți și un studiu pe termen lung (până la nouă luni) la 560 de pacienți. Principala măsură a eficacității s-a bazat pe reducerea severității durerii și îmbunătățirea funcției.
Stil de viață
În tratarea durerilor lombare cauzate de fibromialgie se folosesc medicamente pentru relaxarea musculară, dar și antiinflamatoare ori medicamente calmante, însă și schimbările la capitolul stilului de viață pot fi de ajutor în tratarea durerilor lombare apărute din cauza fibromialgiei.
Pacientul ar trebui să adopte un stil de viață sănătos, să evite consumul excesiv de cofeină, alcool sau tutun, să practice tehnici de relaxare pentru combaterea stresului, să evite suprasolicitarea trupului și minții și să depisteze factorii declanșatori ai durerii, pentru a-i evita.
Consumul de alimente cu proprietăți antiinflamatoare poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației. Se recomandă, deci, fructe și legume bogate în antioxidanți (cum ar fi fructele de pădure, broccoli, spanac), pește gras bogat în Omega-3 (somon, sardine), nuci, semințe, și uleiuri sănătoase (ulei de măsline extravirgin). Proteinele sunt esențiale pentru repararea țesuturilor și menținerea masei musculare, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu fibromialgie. E bine să se consume carne slabă (pui, curcan), pește, ouă, leguminoase (fasole, linte), tofu și iaurt grecesc.
Magneziul și vitamina D sunt importante pentru funcționarea musculară și sănătatea oaselor. Deficiențele acestor nutrienți sunt comune la persoanele cu fibromialgie, deci e indicat să existe în meniul obișnuit legume cu frunze verzi (spanac, kale), nuci, semințe, pește gras, ouă și produse lactate fortificate. Expunerea moderată la soare poate ajuta la creșterea nivelului de vitamina D. Hidratarea este esențială pentru menținerea sănătății generale și pentru reducerea oboselii și a durerii.
Terapii alternative
Terapiile alternative precum acupunctura sau terapia prin muzică pot ajuta, de asemenea, în tratarea durerilor lombare la pacienții cu fibromialgie, dar e important ca pacientul să discute cu medicul său despre terapiile alternative pe care vrea să le încerce.
O practică tradițională chineză care implică inserarea unor ace subțiri în puncte specifice ale corpului pentru a echilibra energia (Qi), acupunctura poate reduce durerea prin stimularea nervilor, a mușchilor și a țesuturilor conjunctive. S-a dovedit a fi eficientă în reducerea durerii și a rigidității la pacienții cu fibromialgie.
Un program personalizat de exerciții fizice, inclusiv întinderi, întăriri și exerciții aerobice ușoare, conceput pentru a îmbunătăți mobilitatea și a reduce durerea. Yoga și Tai Chi-ul pot reduce durerea, îmbunătăți flexibilitatea, crește forța musculară și reduce stresul, toate acestea fiind benefice pentru persoanele cu fibromialgie.
Ajustările manuale ale coloanei vertebrale realizate de un chiropractor pot îmbunătăți funcția coloanei vertebrale și reduce durerea. Pacienții cu fibromialgie trebuie să fie atenți la acest tip de terapie din cauza sensibilității lor crescute.
Terapii psihologice
Întrucât anxietatea, depresia și tulburările de somn care pot apărea din cauza acestei afecțiuni cronice pot înrăutăți simptomatologia fibromialgiei, e indicat și tratamentul psihologic. Terapia cognitiv-comportamentală, tratamentul cu antidepresive și anxiolitice prescris de un psihiatru sau tratamentul pe bază de somnifere pot face viața mai ușoară pacientului care suferă de dureri din cauza fibromialgiei.
Cel mai important este ca pacientului care suferă de fibromialgie să i se explice exact ce presupune afecțiunea această și cum poate să prevină durerile lombare atunci când acestea apar.
Ce mai poate cauza dureri lombare în afară de fibromialgie?
Durerile lombare pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni și factori, pe lângă fibromialgie. Iată câteva dintre cele mai comune cauze:
1. Probleme musculo-scheletale
Ridicarea de obiecte grele, mișcări bruște sau poziții incorecte pot provoca întinderi sau rupturi ale mușchilor și ligamentelor din zona lombară. Discurile intervertebrale pot aluneca sau se pot rupe, punând presiune pe nervii spinali și provocând durere intensă. Deteriorarea discurilor și articulațiilor din coloana vertebrală, adesea cauzată de îmbătrânire, poate duce la dureri cronice. Îngustarea canalului spinal poate comprima nervii și provoca durere, amorțeală sau slăbiciune în membre.
2. Afecțiuni articulare
Osteoartrita și poliartrita reumatoidă pot afecta articulațiile din coloana vertebrală, cauzând inflamație și durere lombară. Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie cronică care afectează în principal coloana vertebrală, provocând durere și rigiditate.
3. Afecțiuni ale organelor interne
Durerile lombare severe pot fi un semn de pietre la rinichi, mai ales dacă sunt însoțite de durere la urinare, sânge în urină sau greață. O infecție a rinichilor poate provoca dureri în zona lombară, febră și simptome urinare. Chisturile ovariene, endometrioza sau fibromul uterin pot provoca dureri lombare la femei.
4. Traume și accidentări
Traumatismele sau afecțiunile precum osteoporoza pot duce la fracturi în coloana vertebrală, provocând dureri lombare severe. Leziunile provocate de accidente de mașină, căzături sau alte incidente pot duce la dureri în zona lombară.
5. Factori de stil de viață
Lipsa de activitate fizică poate slăbi mușchii care susțin coloana vertebrală, ducând la dureri lombare. Excesul de greutate poate pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, contribuind la durerile lombare.
6. Afecțiuni neurologice
Sciatica, compresia nervului sciatic, care se extinde din partea inferioară a spatelui până la picioare, poate provoca dureri intense în zona lombară și în picioare.
7. Tumori
Tumorile spinale, deși rare, pot cauza dureri lombare dacă pun presiune pe nervi sau pe alte structuri ale coloanei vertebrale.
8. Infecții și inflamații
Osteomielita este o infecție a osului coloanei vertebrale poate cauza durere și febră. Și inflamația unui disc intervertebral, adesea cauzată de infecție, poate provoca dureri severe.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIAMS - Fibromyalgia
https://www.niams.nih.gov/health-topics/fibromyalgia
EMA - Xyrem
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/xyrem
Te-ar mai putea interesa și...