Durerea lombara cauzata de coxartroza

Durerea lombara este adesea intalnita in randul adultilor si poate avea mai multe cauze, printre care si coxartroza. Oricat de ciudat ar suna, exista o legatura destul de puternica intre durerea din partea de jos a spatelui si osteoartroza soldului.

In general, durerea care apare in zona soldurilor din cauza coxartrozei vine la pachet si cu dureri in zona lombara. Asta pentru ca durerea la nivelul soldurilor determina pacientul sa evite anumite miscari, punand astfel de multe ori o presiune ridicata pe zona lombara, unde se creeaza tensiune si incordari musculare.

Coxartroza se manifesta prin simptome precum:
  • Rigiditatea soldurilor
  • Durere la nivelul soldurilor, dar si in zona pelviana si cea a fesierilor
  • Dureri care se amplifica la efort
  • Slabiciunea muschilor care sustin articulatia soldului
  • Aparitia excrescentelor (n.r. "ciocuri") osoase la nivelul articulatiilor afectate de coxartroza

Pe masura ce pacientul pierde mobilitatea soldurilor din cauza coxartrozei, zona lombo-sacrala are tot mai mult de suferit, fiind suprasolicitata atat la efort, cat si in timpul activitatilor cotidiene.

Coxartroza poate cauza chiar inflamatie la nivel lombar, asa ca trebuie diagnosticata si tratata timpuriu, astfel incat spatele sa fie cat mai putin afectat.

Din pacate, coxartroza nu este o afectiune ce poate fi vindecata, insa tratamentul are ca scop ameliorarea durerilor de sold, dar si a celor asociate (precum durerea lombara sau cea de genunchi), precum si protejarea articulatiilor bolnave.

 

 

Pe langa tratamentul medicamentos pe baza de antiinflamatoare si medicamente antireumatice, pacientului care sufera de coxartroza ii este recomandata si kinetoterapia, dar si fizioterapia. Atat kinetoterapia cat si fizioterapia au un efect benefic si asupra zonei lombare, ameliorand durerile si fortificand musculatura care sustine coloana vertebrala si articulatiile.

In cazuri foarte avansate de coxartroza, interventia chirugicala este singura metoda de tratament eficienta. Prin protezarea soldului se inlocuieste articulatia bolnava cu una artificiala, care reuseste sa redea pacientului mobilitatea pe care o pierduse, dar amelioreaza totodata si durerile.

Dupa o asemenea interventie chirurgicala, pacientul va folosi din nou articulatiile soldurilor, iar presiunea suplimentara pusa pe zona lombara va fi si ea redusa. 

Pentru diagnosticarea coxartrozei, dar si pentru a afla daca aceasta este responsbaila pentru durerile lombare, trebuie sa se realizeze un consult la medicul ortoped. Acesta va evalua starea pacientului si va stabili siagnosticul, precum si tratamentul cel mai potrivit.

Efortul fizic sustinut trebuie evitat atat in caz de coxartroza, cat si in caz de . Astfel, se reduce presiunea pusa pe articulatii, ligamente si muschi. Totodata, este contraindicat si sedentarismul. Oricat de dificil ar parea, in momentele in care articulatiile provoaca dureri e bine sa se faca miscare, pentru pastrarea flexibilitatii articulare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0