Durerea lombară severă – când e cazul să mergi urgent la medic

Durerea care apare în zona lombară poate fi periculoasă atunci când este asociată cu anumite simptome – iată când e cazul să mergi de urgență la medicul specialist!

Durerile de spate sunt destul de frecvente. De fapt, potrivit Asociației Americane de Chiropractică, aproximativ 80% dintre oameni vor avea dureri de spate la un moment dat în viață.

Durerea este un indicator că există o inflamație care are loc în corpul tău. Există mai multe cauze ale inflamației care crează senzația de durere, inclusiv disfuncții articulare, musculare sau nervoase, sau dezechilibre structurale.

Întinderile și entorsele musculare sunt cauze comune ale durerilor de spate și apar ca urmare a ridicării necorespunzătoare a greutăților, a unei poziții proaste sau chiar a lipsei de exerciții fizice. Acest tip de dureri de spate minore poat fi adesea remediate cu o pungă de gheață și multă odihnă.

Cu toate acestea, durerile de spate pot fi, de asemenea, rezultatul unei leziuni, afecțiuni sau infecții mai grave. Dacă acesta este cazul, ar putea fi momentul să consulți medicul specialist.

În cazurile grave, durerea lombară severă poate trăda fracturi, tumori sau infecții la nivelul coloanei vertebrale.

Iată situațiile în care durerea lombară trebuie să te trimită de urgență la medic:

Febra 

Este adevărat că durerea de spate asociată cu febra poate apărea în caz de răceală sau gripă, însă în caz de durere lombară severă, poate fi vorba și despre o infecție în organism. Medicul va analiza situația și, dacă se confirmă prezența unei infecții în organism, va recomanda tratament pe bază de antibiotice și repaus.

Traumatisme 

Dacă ai suferit un accident și, în urma traumatismelor suferite, ai dureri lombare serioase, e necesar să mergi la medic de urgență întrucât poate fi vorba despre o fractură ce necesită îngrijire medicală.

Într-o asemenea situație, medicul va face un set de radiografii, pentru a vedea exact despre ce este vorba. Dacă într-adevăr există o fractură se va recomanda un tratament medicamentos însoțit de kinetoterapie și fizioterapie.
 

 

Furnicături sau senzație de amorțeală 

Asemenea simptome indică, de cele mai multe ori, o iritație la nivelul terminațiilor nervoase, ceea ce înseamnă că durerea de spate poate fi cauzată de o afecțiune ce trebuie diagnosticată și tratată de medic. Hernia de disc și stenoza spinală sunt două dintre afecțiunile care se manifestă prin simptome de acest gen. Acest tip de afecțiune nu poate fi vindecată cu ajutorul calmantelor sau al antiinflamatoarelor.

Durere în piept 

Dacă durerea lombară apare însoțită de durere în piept, poate fi vorba despre un infarct. 

Dureri/ disconfort la urinare 

Durerea lombară poate fi cauzată de o infecție urinară, iar în acest caz aceasta este însoțită de simptome precum dureri la urinare și febră

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Slăbiciune musculară la nivelul picioarelor 

Apelează de urgență la medicul specialist și dacă durerea din zona lombară debutează odată cu slăbiciunea musculară la nivelul picioarelor.

Durerea apare noaptea și te trezeșt/e din somn 

Durerile ce apar numai noaptea, iar ziua se ameliorează, pot cauza insomnii. Acestea pot fi asociate fie cu probleme la nivelul coloanei vertebrale, fie cu apariția unei tumori. Medicul va realiza un set de analize de sânge, precum și un RMN pentru a depista cauza durerii.

Scădere nemotivată în greutate 

Dacă odată cu durerea lombară încep și kilogramele să dispară, e posibil să fie vorba despre o tumoare sau o infecție. Medicul va face, într-o asemenea situație, atât analize de sânge, cât și analize imagistice.

Durerea este persistentă 

În peste 90% dintre cazuri, durerea de spate se ameliorează în 6 săptămâni, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, iar durerea este severă, e obligatoriu un consult de specialitate.

În cele mai multe cazuri, durerile lombare nu necesită consult de specialitate și se vindecă de la sine. Dacă observi însă că durerile nu dispar în câteva zile sau săptămâni ori că sunt însoțite de alte simptome și afectează calitatea vieții, e indicat să apelezi la un specialist pentru a primi un diagnostic și un tratament.

Cât de frecventă este durerea lombară

Aproximativ patru din cinci persoane suferă de dureri lombare la un moment dat în viața lor. Este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii vizitează medicii specialiști.

Unii oameni sunt mai predispuși la dureri lombare decât alții. Factorii de risc pentru durerile lombare includ:

  • Vârsta: Persoanele de peste 30 de ani au mai multe dureri de spate. Discurile (țesutul moale și cauciucat care amortizează oasele din coloana vertebrală) se uzează odată cu vârsta. Pe măsură ce discurile slăbesc și se uzează, pot apărea dureri și rigiditate.
  • Greutate: Persoanele care au exces de greutate sau obezitate sunt mai predispuse să aibă dureri de spate. Excesul de greutate pune presiune asupra articulațiilor și discurilor.
  • Sănătatea generală: Mușchii abdominali slăbiți nu pot susține coloana vertebrală, ceea ce poate duce la întinderi și entorse ale spatelui. Persoanele care fumează, beau alcool în exces sau duc un stil de viață sedentar au un risc mai mare de dureri de spate.
  • Ocupația și stilul de viață: Locurile de muncă și activitățile care necesită ridicarea de greutăți sau aplecarea pot crește riscul unei leziuni la nivelul spatelui.
  • Probleme structurale: Durerile de spate severe pot rezulta din afecțiuni, cum ar fi scolioza, care modifică alinierea coloanei vertebrale.
  • Boală: Persoanele care au antecedente familiale de osteoartrită, anumite tipuri de cancer și alte boli, au un risc mai mare de dureri lombare.
  • Sănătatea mentală: Durerile de spate pot rezulta din depresie și anxietate.

Cum se diagnostichează durerile lombare

Medicul specialist te va întreba despre simptomele tale și îți va face un examen fizic. Pentru a verifica dacă există oase rupte sau alte leziuni, medicul poate solicita studii imagistice. Aceste studii îl ajută să vadă imagini clare ale vertebrelor, discurilor, mușchilor, ligamentelor și tendoanelor.

  • Radiografie a coloanei vertebrale, care utilizează radiații pentru a produce imagini ale oaselor.
  • RMN, care utilizează un magnet și unde radio pentru a crea imagini ale oaselor, mușchilor, tendoanelor și altor țesuturi moi.
  • Tomografie computerizată, care utilizează raze X și un computer pentru a crea imagini 3D ale oaselor și țesuturilor moi.
  • Electromiografie (EMG) pentru a testa nervii și mușchii și pentru a verifica dacă există neuropatie (leziuni nervoase), care poate provoca furnicături sau amorțeală la nivelul picioarelor.

În funcție de cauza durerii, medicul tău poate solicita, de asemenea, analize de sânge sau de urină. Testele de sânge pot detecta markerii genetici pentru unele afecțiuni care provoacă dureri de spate (cum ar fi spondilita anchilozantă). Testele de urină verifică dacă există pietre la rinichi, care provoacă dureri în flanc (părțile laterale ale spatelui).
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
  
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Back pain - https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/
Lower Back Pain - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7936-lower-back-pain#:~:text=Lower%20back%20pain%20is%20very,rest%2C%20physical%20therapy%20and%20medication. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0