

Dovlecelul: gust fin, acțiune puternică
Dovlecelul (cucurbita pepo) provine din America Centrala si este iubit in intreaga lume, fiind usor de preparat si de integrat in diverse preparate. Are o aroma delicata si este vedeta in special in bucataria mediteraneana. La noi in tara se gasesc in piete si magazine mai multe soiuri de dovlecei, printre care si dovlecel de vara (pe care americanii il numesc zucchini), insa indiferent de marime, culoarea cojii sau a miezului, toti dovleceii au aceleasi efecte benefice pentru sanatatea noastra. Iar acestea nu sunt deloc putine.
Dovleceii sunt bogati in vitamine si minerale
Dovlecelul contine substante active atat in miez, cat si in coaja. De aceea este bine sa le consumi impreuna, mai ales fiindca si coaja se gateste foarte usor. Dovleceii au putine calorii si contin peste 90% apa, atunci cand sunt proaspeti.
Cele mai importante substante din compozitia dovleceilor sunt potasiul, fosforul si manganul, insa nu putem omite vitaminele B1, B6, vitamina C, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciul, vitaminele A si K.
Dovleceii stimuleaza digestia si mentin sanatatea tractului digestiv
Fiindca este bogat in apa, dovlecelul este un bun diretic, favorizand eliminarea apei din organism. In acest mod, consumul de dovlecel ajuta la buna functionare a rinichilor, ficatulului si colonului.
Dovleceii contin si foarte multe fibre, esentiale pentru reglarea tranzitului intestinal. Specialistii recomanda dovlecei in caz de diaree, constipatie, indigestie si chiar probleme hepatice. Datorita texturii usoare si a faptului ca se digera rapid, dovlecelul poate fi consumat si de persoanele care sufera de gastrita sau ulcer gastric.
Dovlecelul tanar contine pectina, iar la maturitate contine celuloza. Pe cat posibil, incercati sa conumati dovlecei proaspeti. Ii recunoasteti ca fiind mai grei din cauza continutul mare de apa si mai tari la atingere.
Dovleceii au efect antiinflamator
Dovleceii fac minuni impotriva inflamatiei din intregul organism. Substantele active din compozitia dovlecelului lupta impotriva radicalilor liberi, blocheaza procesele degenerative si au efect calmant.
Datorita aportului de vitamine si minerale, dar si acestui rol antiinflamator, dovleceii se recomanda atat cu efect de preventie, dar si in perioadele de convalescenta, ca adjuvant pentru o vindecare mai rapida.
Dovleceii mentin sanatatea ochilor si a sistemului nervos
Vitaminele din complexul B, importante pentru sanatatea sistemului nervos, sunt disponibile din plin in dovlecel. Consumul regulat imbunatateste memoria, atentia, previne imbatranirea prematura a celulelor si instalarea bolilor degenerative ale sistemului nervos.
Luteina din dovlecei este utila pentru preventia sau tratarea problemelor usoare de vedere. De altfel, dovlecelul este una dintre legumele recomandate persoanelor care petrec mult timp in fata calculatorului sau isi concentreaza vederea intr-un punct fix perioade lungi de timp.
Retine si ca dovlecelul poate sa contribuie la o vedere mai buna. Oamenii de stiinta spun ca dovlecelul ne ofera atat betacaroten, cat si vitamina C, ambele substante fiind aliati care incurajeaza vederea buna. In plus, dovleceii contin si antioxidanti, precum luteina si zeaxantina, care pot reduce riscul unor afectiuni oculare legate de varsta inaintata. Cercetarile arata ca acesti antioxidanti se pot acumula in retina, imbunatatind vederea si reducand riscul de afectiuni oculare. Totodata, dietele bogate in luteina si zeaxantina pot sa scada riscul de a dezvolta cataracta, o afectiune in care cristalinul este modificat, care poate duce la o calitate slaba a vederii.
Sa nu uitam nici de nutrientii pe care ii gasim in dovlecel. Acesta ne ofera atat vitamine, cat si minerale si alti compusi chimici benefici, cum ar fi polifenolii. Acestia actioneaza precum antioxidantii, care ne protejeaza celulele impotriva daunelor radicalilor liberi.
Retete dovlecei sau cum ii poti include in preparatele tale culinare
Dovlecelul este un ingredient simplu, care poate fi consumat atat crud, cat si gatit. Exista cateva modalitati simple prin care il poti include in preparatele pe care le mananci la masa vara aceasta:
• Il poti adauga crud in salate.
• Il poti gati sub forma de tocana, impreuna cu alte legume si fructe de vara, pentru a face faimosul ratatouille.
• Daca vrei, poti umple cativa dovlecei cu orez, linte sau alte legume, apoi il poti da la cuptor.
• Pentru un preparat stir-fry simplu, este suficient sa adaugi putin ulei de masline intr-o tigaie si sa sotezi feliile de dovlecel.
• Il poti fierbe, apoi il poti omogeniza la blender, pentru a-l incorpora in supe.
• Serveste dovlecelul ca garnitura, facut pe gratar sau grill sau sotat, cu putin usturoi si ulei de masline.
• Daca nu suferi de afectiuni gastrointestinale si nu iti fac rau prajelile, poti prepara felii de dovlecel pane, o gustare prajita in ulei.
• Poti prepara din dovlecel, cu un accesoriu de bucatarie, noodlesi ce au aspectul unor spaghete sau il poti taia felii subtiri, pentru a inlocui foile de lasagna atunci cand faci acest preparat.
• Daca doresti, poti folosi dovlecel ras in diverse retete de paine, clatite, briose sau prajituri pufoase.