

Tofu sau brânza de soia: de ce și cum să o mâncăm
Tofu sau brânza de soia: de ce și cum să o mâncăm
Tofu sau brânza de soia: de ce și cum să o mâncăm
Brânza tofu este realizată din boabe de soia, prin procedee similare cu cele prin care laptele de origine animală se transformă în brânză. De aceea, textura este similară, însă gustul are o aromă diferită, mai echilibrată și ușor de integrat în multe preparate.
Ce conține tofu
Brânza de soia este o sursă excelentă de proteine vegetale. Din acest motiv este un substitut bun pentru carne, în perioadele de post sau pentru persoanele vegetariene.
Tofu conține calciu, mangan, iod, triptofan, acizi grași Omega 3, seleniu, cupru, fosfor, magneziu, fier și antioxidanți. Pe lângă pește, soia este una dintre cele mai bune surse de acizi grași Omega 3, esențiali pentru sănătatea inimii.
Efectul antioxidant al brânzei tofu este dat de izoflavoni, compuși puternici existenți în toate produsele din soia, care combat radicalii liberi și susțin sistemul imunitar împotriva infecțiilor, tumorilor și efectelor nocive ale mediului.
8 beneficii pentru sănătate pe care le are consumul de tofu
Soia scade colesterolul
Omega 3 din tofu menține sângele fluid, prevenind apariția cheagurilor de sânge. Tofu scade nivelul trigliceridelor și echilibrează colesterolul total.
Echilibrează nivelul de estrogen din organism
Tofu are efecte benefice în cazul exceselor de estrogen, care pot cauza cancer de sân sau diferite afecțiuni ale sistemului reproducător feminin.
Protejează sistemul osos
Bogat în calciu, tofu este recomandat femeilor în perioada de menopauză, dar și persoanelor care au predispoziție la osteoporoză sau afecțiuni ale sistemului osos.
Susține oxigenarea sângelui
Tofu conține fier și cupru, minerale esențiale pentru producerea hemoglobinei. Aceasta este responsabilă cu circulația oxigenului prin organism, prin intermediul sângelui.
Previne instalarea bolilor
Tofu este bogată în mai multe vitamine și minerale, iar introdusă regulat în dietă, poate susține rolul sistemului imunitar și poate preveni agravarea unor boli cronice.
Întârzie îmbătrânirea
Vitamina E din tofu, împreună cu izoflavonii, acționează împotriva radicalilor liberi, care pot grăbi îmbătrânirea țesuturilor.
Te ajută să slăbești
Tofu este săracă în calorii și poate fi o variantă ușoară pentru sursele de proteine. Poți înlocui brânza din salate cu tofu, o poți consuma la micul dejun și chiar la cină.
Potolește rapid foamea
Tofu este suficient de sățioasă încât să constituie baza unui prânz sau a unei cine. O poți combina cu diverse legume și sosuri ușoare și îți va potoli foamea pentru 4-5 ore.
Restricții și contraindicații
Produsele din soia trebuie evitate de persoanele care suferă de afecțiuni ale tiroidei. Din cauza conținutului mare de iod, soia poate cauza dereglaje în cazul acestor pacienți.
De asemenea, tofu poate duce la simptome neplăcute pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză sau au diferite alergii.