Tabata - antrenamentul de 4 minute, cu care arzi grasimile intr-un mod accelerat

Timpul nu iti permite sa faci nici macar 30 de minute de sport pe zi? Nu te descuraja, exista o solutie si pentru tine si se numeste tabata. Tabata este antrenamentul care poate fi facut oriunde si care nu necesita mult timp pentru a da rezultate extraordinare.

Antrenamentul Tabata este unul foarte intens si solicitant asa ca, daca ai probleme cardiace, acest antrenament nu este recomandat pentru tine.

Un antrenament Tabata arata astfel: sprint pret de 20 de secunde, apoi repaus 10 secunde si repetarea acestui ciclu de 6-8 ori, adica timp de 4 minute. Suna destul de simplu, insa nu te astepta sa fie chiar asa.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Conceptul de Tabata ii apartine medicului de origine japoneza Izumi Tabata, care in timpul muncii de cercetare pentru un studiu realizat in 1996 la Institutul National pentru Sanatate si Nutritie din Tokyo, a studiat doua grupuri de atleti: unii care practicau exercitii de intensitate moderata pe o perioada mai indelunagata, si altii care practicau extercitii foarte intense intr-un interval scurt de timp. Tabata a observat astfel ca atletii care au practicat exercitii intense intr-un interval de timp scurt si-au imbunatatit capacitatea aerobica cu 14%, spre deosebire de cei din primul grup, la care s-a observat o imbunatatire cu doar 9%.

Atletii care au facut exercitii intense au experimentat o imbunatatire a capacitatii plamanilor si a uzului de oxigen.

 

Cum te pregatesti pentru Tabata

Antrenamentul Tabata a fost creat pentru imbunatatirea performantelor atletice, insa poate fi folosit cu succes si pentru arderea grasimilor.

Pentru a practica Tabata, trebuie sa te pregatesti inainte astfel:

  • Incepe cu cateva serii de sprinturi cu pauze mai lungi intre ele.
  • Creste intensitatea sprintului la fiecare antrenament si scade totodata timpul pauzelor dintre reprizele de sprint
  • Treptat, incearca sa ajungi la cele 20 de secunde de sprint cu 10 secunde de pauza

 

Cum practici Tabata, pas cu pas

Odata ce ti-ai pregatit corpul pentru antrenamentul Tabata, te poti pune pe treaba. Urmeaza pasii de mai jos cu strictete si nu vei avea nevoie de un instructor:

  1. Intinde-te: vrei ca muschii tai sa fie pregatiti pentru ce urmeaza, pentru a evita febra musculara sau chiar accidentele.
  2. Pregateste-ti un timer: e bine sa ai un timer la indemana pentru a te asigura ca respecti numarul de secunde cu exactitate.
  3. Alearga: in primele 20 de secunde alearga cat de repede poti tu, chiar daca o faci stand pe loc.
  4. Repaus: 10 secunde de relaxare completa.
  5. Repeta: repeta sprintul si repausul pana cand trec cele 4 minute.

 

Pont: daca nu te simti extenuat dupa acest antrenament, inseamna ca nu are intensitatea potrivita si ca e cazul sa accelerezi sprintul.

Avantajele antrenamentului Tabata

Arde grasimile – exercitiile cardio ard caloriile si topesc grasimile rapid. Mai mult decat atat, acestea schimba modul in care organismul nostru proceseaza glucoza, care este principala cauza a aparitiei grasimii de pe abdomen.

Intareste musculatura – fiind exerctii forte intense, muschii tai sunt lucrati intens.

Creeaza endorfine – sportul elibereaza endorfine, despre care se stie ca ne imbunatatesc considerabil starea de bine.

Poate fi facut oriunde – un mare avantaj al antrenamentului Tabata este ca poate fi practicat oriunde intrucat nu necesita echipament de specialitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este rapid – oricat de mult ai detesta sportul, 4 minute de miscare nu te vor speria atat de tare cum ar face-o o ora de fitness.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0