Durerile lombare la atleti: cauze si tratament

Durerile lombare sunt printre cele mai comune dureri in randul adultilor. Acestea pot avea o serie de cauze, incepand de la tensiunile si intinderile musculare si pana la afectiunile coloanei vertebrale.

 

Medicii ne sfatuiesc sa adoptam un stil de viata activ, sa practicam sport, pentru a preveni durerile de spate joase. Asta pentru ca stilul de viata sedentar favorizeaza aparitia acestor dureri de spate. Ceea ce este curios insa e ca si un stil de viata foarte activ, precum cel al atletilor, poate fi cauza aparitiei dorsalgiei joase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Statisticile arata ca peste 30% dintre tinerii atleti au de-a face cu durerile lombare. Una dintre cele mai comune cauze ale durerii de spate in randul sportivilor este intinderea musculara, insa si boala degenerativa a discului intervertebral este o cauza des intalnita a acestor dureri.

Diagnosticarea durerii lombare este foarte importanta in randul atletilor. In urma stabilirii diagnosticului, pacientul va primi tratamentul cel mai eficient pentru tratarea durerilor de spate de care sufera. De aceea, sportivul trebuie sa mearga la medic imediat ce observa aparitia durerilor in zona lombara.

 

Tratarea durerilor lombare in randul atletilor

Exista mai multe metode de tratament folosite in randul atletilor pentru ameliorarea sau eliminarea durerilor, dar si pentru prevenirea aparitiei acestora.

Compresele calde sau reci – folosirea unor comprese calde sau reci pe zona dureroasa poate ameliora durerea de spate, reducand inflamatia si redand totodata mobilitatea pacientilor. Compresele cu gheata pot fi aplicate de mai multe ori pe zi si e indicat sa fie mentinute timp de 20 de minute. Dupa cateva zile de folosire a compreselor cu gheata, care vor combate inflamatia, atletii ar trebui sa foloseasca compresele calde, care vor relaxa musculatura spatelui ameliorand astfel durerile.

Exercitiile fizice – activitatea fizica reprezinta o metoda eficienta de recuperare pentru sportivi, atunci cand acestia sufera de dureri lombare. Exercitiile fizice care fortifica musculatura spatelui si a abdomenului sunt in mod deosebit recomandate in caz de dureri lombare.

Kinetoterapia – exercitiile recomandate de un kinetoterapeut sunt de mare ajutor atletilor care au de-a face cu dureri lombare. Acestea tintesc direct zona cu probleme,  detensionand-o si ameliorand astfel durerile de spate.

Medicamente cu efect antiinflamator – medicamentele cu efect antiinflamator pot fi folosite de catre atletii care sufera de dureri in zona lombara. Aceste medicamente reduc inflamatia si durerea, accelerand vindecarea durerilor lombare. Este indicat ca asemenea medicamente sa fie administrate numai la recomandarea medicului intrucat efectele secundare ale acestora pot crea alte probleme de sanatate pacientului.

Fizioterapia – terapiile pe baza de curent sau ultrasunete pot fi si ele folosite cu succes in ameliorarea durerilor de spate de care sufera sportivii. Aceste terapii sunt recomandate de medicul specialist in recuperare medicala, care analizeaza bine cazul fiecarui pacient si stabileste apoi tratamentul cel mai potrivit.

Durerile lombare nu trebuie sa fie neglijate de catre atleti intrucat acestea pot afecta performantele sportive ale acestora, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Se recomanda diagnosticarea timpurie a acestor dureri si adoptarea unui tratament care sa amelioreze situatia pacientului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0