Imbunatatirea vederii si alte beneficii ale morcovilor

Asociem morcovii cu iepurașii și cu o vedere sănătoasă. Îi adăugăm în supe și mâncăruri, fiindcă au gust plăcut, sunt accesibili ca preț și ca mod de preparare. Am descoperit recent varianta baby, mai dulce și mai aromată și am început să îi gătim ca garnitură. Deși atât de comuni, morcovii au foarte multe efecte benefice asupra sănătății noastre.

Morcovii pot fi consumați cruzi sau gătiți, sunt delicioși și în sucuri naturale, alături de măr și portocală. Pot fi consumați și de către copii, după vârsta de 6 luni, gătiți la abur, la cuptor sau fierți.
Principalii compuși vegetali din morcovi sunt:

  • Betacaroten: morcovii portocalii sunt foarte bogati în betacaroten. Absorbția este mai bună (până la 6,5 ori) dacă morcovii sunt gătiți.
  • Alfacaroten: un antioxidant care, ca și betacarotenul, este parțial transformat în vitamina A în organism.
  • Luteina: unul dintre cei mai comuni antioxidanți din morcovi, luteina se găsește predominant în morcovii galbeni și portocalii și este importantă pentru sănătatea ochilor.
  • Licopen: un antioxidant roșu strălucitor găsit în multe fructe și legume roșii, inclusiv morcovi roșii și violet, licopenul poate reduce riscul de cancer și boli de inimă.
  • Poliacetilene: cercetări recente au identificat compuși bioactivi din morcovi care pot ajuta la protejarea împotriva leucemiei și a altor tipuri de cancer.
  • Antocianine: Aceștia sunt antioxidanți care se găsesc în morcovii de culoare închisă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Ce beneficii au morcovii

Mențin sănătatea ochilor

După cum sugerează și numele, morcovii sunt bogați în compuși vegetali numiți carotenoizi - acești compuși se acumulează în rădăcină, partea pe care o consumăm de la morcovi. Aproximativ 80% din carotenoizii din morcovi reprezintă betacarotenul. Carotenoizii joacă un rol important în menținerea vederii.  

Așadar, nu sunt lăudați degeaba în privința efectului asupra vederii noastre. Morcovii sunt bogați în betacaroten și vitamina A, ambele cu rol de susținere a țesuturilor oculare, în special a fotoreceptorilor responsabili cu vederea noastră. 

Morcovii pot îmbunătăți vederea de noapte, pot întârzia apariția cataractei și a multor altor afecțiuni oculare. Morcovii nu fac minuni în cazul persoanelor deja bolnave și nu te vor scăpa de dioptrii, însă pot fi de folos în prevenția agravării afecțiunii de care suferi.

Carotenoizii ajută, de asemenea, la menținerea unui sistem imunitar care funcționează bine, sunt importanți pentru sănătatea pielii și ne susțin membranele mucoase în zone importante precum sistemul respirator.

Interesant este că atunci când gătim morcovi prin coacere, la grătar sau la cuptor putem îmbunătăți sau cel puțin să le menținem conținutul de carotenoizi prin adăugarea unor picături de ulei de măsline. În felul acesta, crește și mai mult capacitatea de a absorbi conținutul de provitamina A.

Întineresc pielea

Morcovii îți întineresc pielea și te ajută să te bronzezi sănătos. Tot betacarontenul este „vinovat” de acest lucru, el favorizând modificarea nuanței pielii. Practic, dacă în perioada în care ești la mare și vrei să te bronzezi mănânci mai mult morcov, bronzul se va instala mai rapid și va fi mai uniform. Atenție însă la excesul de betacaroten, care poate cauza îngălbenirea pielii.

Au proprietăți cicatrizante

Morcovii pot ajuta în tratarea acneei și a rănilor superficiale de la suprafața pielii, datorită efectului antiseptic, antiinflamator și cicatrizant. Poți folosi această legumă și în măștile pentru față, alături de lămâie, pulpă de roșii sau ulei de măsline, în funcție de tipul tenului tău.

Morcovii întârzie îmbătrânirea și detoxifică organismul

Un alt beneficiu al morcovilor este faptul că ne mențin țesuturile sănătoase și întârzie îmbătrânirea. Antioxidanții din morcovi ne ajută să eliminăm eficient toxinele din organism, împiedică formarea celulelor canceroase și răspândirea acestora printre cele sănătoase. Specialiștii au descoperit în compoziția morcovului o substanță minune, falcarinolul, care apără în mod natural rădăcina plantei de fungi și de dăunători. Această substanță se transferă în organismul nostru cu același rol: de a ne apăra de boli.

Antioxidanții și nutrienții din morcov ajută toate sistemele și organele, în special datorită rolului de purificare. Toxinele sunt eliminate, digestia este normalizată, rinichii sunt ajutați, iar sistemul cardiovascular lucrează la cote maxime.


Pot susține sănătatea inimii

Morcovii sunt sursă de fibre, precum și de compuși vegetali de protecție, inclusiv carotenoizi, precum și vitamina C, toate acestea contribuind la protejarea inimii. De remarcat este însă că morcovii par să ajute la modificarea absorbției colesterolului și, ca rezultat, pot îmbunătăți echilibrul colesterolului.

Potrivit unui studiu, 200 de grame de morcov crud consumate la micul dejun în fiecare zi, timp de trei săptămâni, au redus semnificativ colesterolul seric cu 11%, au crescut excreția de acid biliar fecal și grăsimi cu 50% și au crescut modest greutatea scaunului cu 25% 1. Acest lucru sugerează o modificare asociată a florei bacteriene sau a metabolismului. Modificările în colesterolul seric, acizii biliari fecali și grăsimile au persistat la 3 săptămâni după întreruperea tratamentului.

Cu toate acestea, multe dintre aceste dovezi sunt derivate din studii pe animale și sunt necesare mai multe studii pe oameni înainte de a putea fi confirmat un beneficiu de protecție a inimii.

Aliatul celor care vor să slăbească

Sărac în calorii și bogat în fibre, cercetările sugerează că includerea legumelor, cum ar fi morcovii, în dietă dau senzația de sațietate mai repede. Cu toate acestea, unele planuri de slăbire, cum ar fi dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, recomandă evitarea morcovilor. Această abordare ignoră celelalte beneficii pentru sănătate ale morcovilor și faptul că, atunci când sunt consumați,  fibrele și conținutul ridicat de apă al morcovilor ajută la reducerea poftei de mâncare, în timp ce dulceața lor naturală poate fi de ajutor la reducerea altor zaharuri din dietă.

Pot reduce riscul de cancer

Fiind bogați în compuși de protecție, inclusiv carotenoizi, acid clorogenic și falcarinol, morcovii au fost asociați cu un risc redus de cancer 2. Cu toate acestea, dovezile care susțin acest lucru sunt neconcludente.


Pot susține sănătatea intestinală

Un studiu efectuat pe femeile tinere care au consumat suficienți morcovi pentru a furniza 15 g de fibre pe zi pe o perioadă de trei săptămâni a raportat că fibrele sunt fermentabile 3. În plus, studiile confirmă că legumele au un rol prebiotic, ceea ce înseamnă că fibrele sunt o sursă bună de combustibil pentru bacteriile benefice care se află în intestin. Multe dintre aceste bacterii intestinale produc acizi grași cu lanț scurt, care au beneficii nu numai pentru intestin, ci și pentru sănătatea noastră generală.

Țin sub control diabetul

Carbohidrații reprezintă aproximativ 10% din greutatea unui morcov, aproximativ jumătate din conținutul de carbohidrați dintr-un morcov este zahăr, iar o treime este reprezentată de fibre. Atât morcovii fierți, cât și cei cruzi au un scor scăzut al indicelui glicemic. Aceasta înseamnă că este puțin probabil să declanșeze o creștere a zahărului din sânge. Indicele glicemic poate ajuta persoanele cu diabet să înțeleagă ce alimente sunt susceptibile de a crește nivelul de zahăr din sânge.

Consumul unei diete bogate în fibre poate ajuta, de asemenea, la prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2.

Contraindicații morcovi

Pentru majoritatea oamenilor și ca parte a unei diete echilibrate și sănătoase, morcovii sunt în general alimente sigure, cu excepția cazului în care ești alergic la ei. O alergie la morcovi pare să fie mai probabilă în anumite părți ale Europei decât în alte părți ale lumii și poate fi asociată cu reactivitatea încrucișată polen-aliment.

Consumați în exces, morcovii pot duce la o afecțiune numită carotenemie, în care pielea capătă un aspect gălbui. Aporturile de aproximativ 1 kg pe zi de suc de morcovi sau de morcovi cruzi au fost, de asemenea, asociate, în cazuri rare, cu neutropenie (un nivel redus de globule albe) și amenoree (încetarea menstruației).
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The effect of raw carrot on serum lipids and colon function”, publicat în The American journal of clinical nutrition, autori: J Robertson, W G Brydon, K Tadesse, P Wenham, A Walls, M A Eastwood
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/474479/
2 Studiul „Inhibitory Effects of Feeding with Carrots or (−)-Falcarinol on Development of Azoxymethane-Induced Preneoplastic Lesions in the Rat Colon”, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, în 2005, autori:Morten Kobaek-Larsen, Lars Porskjær Christensen, Werner Vach și Merel Ritskes-Hoitinga
https://www.researchgate.net/publication/7994010_Inhibitory_Effects_of_Feeding_with_Carrots_or_--Falcarinol_on_Development_of_Azoxymethane-Induced_Preneoplastic_Lesions_in_the_Rat_Colon
3 Studiul „Fibre-mediated physiological effects of raw and processed carrots in humans”, publicat în The British journal of nutrition, 1994 Oct, autori: E Wisker, T F Schweizer, M Daniel, W Feldheim
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7986789/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0