Consumul de pește în copilărie poate scădea riscul de boli cardiace [studiu]

Copiii care consumă pește în primii ani de viață au un risc scăzut de a se confrunta mai târziu cu eczeme, respirație șuierătoare și astm, potrivit unui nou studiu¹.

Peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente, fiind bogat în substanțe nutritive importante, cum sunt proteinele și vitamina D și este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, foarte importanți pentru corp și creier.

În ceea ce privește copiii mici, nu este nevoie de atât de mult pește pentru ca ei să obțină beneficii mari pentru sănătate, chhiar și consumul de pește doar o dată pe săptămână produce rezultate bune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de știință sunt de părere că o persoană ar trebui să consume ulei de ficat de cod chiar din copilăria timpurie, de la vârsta de aproximativ un an. Acest lucru, afirmă ei, este susținut de faptul că, dacă un copil consumă pește cât mai devreme în viață, se reduce semnificativ apariția eczemelor, a respirației șuierătoare și a astmului la vârsta de șase ani - după cum au raportat părinții copiilor incluși în studiu.

Reducerea variază de la 28 la 40% în ceea ce privește apariția acestor probleme de sănătate. În studiu s-au comparat copiii care au mâncat pește cel puțin o dată pe săptămână până la vârsta de doi ani cu copiii care au consumat mai puțin pește.

Orice tip de pește este benefic, nu doar peștele gras

Studiul s-a bazat pe cifrele din sondajul de alergie pediatrică „Prevenirea alergiilor în rândul copiilor din Trondheim”, care a început în 2000. Datele de la peste 4.000 de familii au contribuit la aceste noi analize, care au investigat relația dintre aportul de pește al mamei sau al copilului și dezvoltarea eczemelor, a astmului și a febrei fânului la copil.

Toate aceste afecțiuni au luat un mare avânt în Norvegia începând cu anii 1950 și au fost asociate cu diferite schimbări în stilul nostru de viață, inclusiv faptul că populația, în ansamblu, mănâncă mai puțin pește. Oamenii de știință consideră că un consum de pește, indiferent de tipul lui (nu doar pește gras, de exemplu) oferă un beneficiu real pentru sănătate.

Autorii studiului au luat în calcul și alți factori care ar putea fi implicați, cum ar fi statutul socio-economic. S-ar putea ca anumiți copii, din unele grupuri sociale (cum ar fi cei care aveau părinți cu studii superioare sau cu venituri mari) să aibă avantaje pentru sănătate, indiferent de factorii multipli.

Poate că acești copii au pur și simplu mai mulți pești în dietă, iar beneficiile pentru sănătate nu se datorează exclusiv consumului de pește, ci și altor factori care au și aceștia o influență, așa că echipa de cercetare a făcut tot ce a putut pentru a explica acești posibili factori.

În conformitate cu meta-analizele anterioare ale mai multor studii, savanții au constatat că un consum de pește început la vârsta de un an pare să reducă riscul de eczeme, astm și respirație șuierătoare la vârsta de șase ani. Acest lucru este mai semnificativ decât aportul de pește al mamei și uleiul de ficat de cod în timpul sarcinii și alăptării sau al aportului de pește în cazul copilului la vârsta de doi ani, care nu par să aibă același efect protector. O concluzie a studiului este, deci, că ar trebui crescut aportul de pește al copiilor începând cu primul an de viață pentru a avea un efect preventiv împotriva eczemelor și astmului.

De ce peștele este util în alimentație

Peștele conține mulți nutrienți care lipsesc celor mai mulți oameni: proteine de înaltă calitate, iod și diverse vitamine și minerale. Speciile de pește gras sunt considerate de unii cercetători drept cele mai sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că peștele gras (somonul, păstrăvul, sardinele, tonul, macroul), sunt mai bogate în nutrienți pe bază de grăsimi. În peștele gras, mai ales în somon și hering, se găsește vitamina D, un nutrient solubil în grăsimi care lipsește multor persoane. 

De asemenea, peștii grași conțin acizi grași Omega-3, esențiali pentru funcționarea optimă a corpului și a creierului și asociați cu un risc redus de a dezvolta mai multe afecțiuni. Pentru a îndeplini cerințele corpului privind Omega-3, se recomandă consumul de pește gras cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. Atât copiii, cât și adulții, pot lua suplimente alimentare de Omega-3.

Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare. Acidul docosahexaenoic (DHA) este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului și a ochilor. Din acest motiv, este adesea recomandat ca femeile însărcinate și care alăptează să consume suficienți acizi grași Omega-3.

Cu toate acestea, unii pești au un conținut ridicat de mercur  care este legat de problemele de dezvoltare a creierului. Astfel, femeile însărcinate ar trebui să mănânce doar pește cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, sardinele și păstrăvul, și nu mai mult de 340 grame pe săptămână.

Astmul este o boală frecventă, caracterizată prin inflamația cronică a căilor respiratorii, rata crescând dramatic în ultimele decenii. Cercetările arată că un consumul regulat de pește este asociat cu un risc cu 24% mai mic de astm la copii (dar nu s-a găsit niciun efect semnificativ la adulți).

Bolile autoimune precum diabetul de tip 1 apar atunci când sistemul imunitar atacă și distruge în mod greșit țesuturile sănătoase ale corpului. Mai multe studii asociază aportul de Omega-3 sau ulei de ficat de cod² cu un risc redus de diabet de tip 1 la copii, precum și cu un risc redus de o formă de diabet autoimun la adulți.

Multe studii observaționale de amploare arată că persoanele care mănâncă în mod regulat pește prezintă un risc mai scăzut de infarct miocardic³, accidente vasculare cerebrale și deces din cauza bolilor de inimă.

Peștele este ușor de introdus în dieta copiilor, dar și a adulților, pentru că este simplu de preparat la abur sau la cuptor, cu ierburi aromate și ulei de măsline și poate fi oferit copiilor alături de cartofi fierți sau orez și o salată de crudități. Mai sănătoși sunt peștii prinși în sălbăticie, nu cei de crescătorie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MDPI - Fish Consumption at One Year of Age Reduces the Risk of Eczema, Asthma and Wheeze at Six Years of Age
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/9/1969
1. Studiul „Fish Consumption at One Year of Age Reduces the Risk of Eczema, Asthma and Wheeze at Six Years of Age”, apărut în Nutrients (2019). DOI: 10.3390/nu11091969, autori: Torbjørn Øien, et al.
PubMed - Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14668274/
2. Studiul „Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study”, apărut în Am J Clin Nutr. 2003 Dec;78(6):1128-34. doi: 10.1093/ajcn/78.6.1128, autori: Lars C Stene et al.
Pub Med - Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22682084/
3. Studiul „Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis”, apărut în Clin Nutr. 2012 Dec;31(6):846-53. doi: 10.1016/j.clnu.2012.05.010. Epub 2012 Jun 6., autori: Luc Djoussé et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0