Cum (mai) gatesti somonul: 3 retete inedite

Somonul este extrem de sanatos, fiind bogat in continutul de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, despre care se stie ca au o multime de beneficii, printre care si reducerea riscului cardiovascular.

Renunta la banalul somon facut la cuptor, cu garnitura de cartofi sau broccoli si incearca si alte retete, cel putin la fel de sanatoase si gustoase.

Salata de somon cu tahini

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingrediente:

  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 mango
  • ½ cana de sos tahini
  • 1 lingurita de sare
  • zeama de la 1 lamaie
  • 1 lingura de usturoi maruntit
  • 1 lingura de miere
  • 150 g de somon
  • 1 cana de rucola
  • ½ cana de apa

Incinge uleiul de masline intr-o tigaie, la foc mediu. Asezoneaza somonul cu sare si piper si pune-l in tigaie. Gateste-l timp de 4-5 minute pe ambele parti.

Intr-un bol, amesteca sosul tahini, usturoiul, zeama de lamaie si mierea. Adauga apoi apa pentru a transforma acest amestec intr-un dressing pentru salata.

Feliaza mango. Pune rucola intr-un bol, adauga peste somonul gatit, mango, dar si sosul tahini si serveste.

Somon la cuptor, pe pat de legume

Ingrediente:

  • 60 g de cartofi noi
  • 1 cana de rosii cherry
  • 2 maini de fasole verde
  • 1 cana de masline verzi fara sambure
  • 2 linguri de usturoi maruntit
  • 600 g de somon, filetat
  • ½ cana de pesto de busuioc

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Taie cartofii in 4, rupe coditele la rosiile cherry si taie capetele pastailor de fasole verde.

Pune cartofii intr-o tava de yena si acopera-i cu ulei de masline, sare si piper. Baga-i la cuptor si lasa-i in jur de 45 de minute ori pana capata o nuanta aurie. Intoarce-i din 15 in 15 minute pe alta parte.

Dupa ce cartofii devin aurii, acopera-i cu rosiile cherry si baga iar tava la cuptor, unde o vei lasa inca 10 minute. Dupa aceste 10 minute, adauga fasolea verde, maslinele, usturoiul si bucatile de somon. Redu temperatura la 150 de grade si mai gateste inca 15 minute.

Scoate tava de la cuptor, pune pesto peste somon si serveste.

 

 

Somon cu usturoi si miere

Ingrediente:

  • 4 bucati de somon
  • sare si piper, dupa gust
  • ½ lingurita de boia
  • 2 linguri de unt
  • 4 catei de usturoi, maruntiti
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura de apa
  • 2 lingurite de sos de soia
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • felii de lamaie

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Intre timp, asezoneaza somonul cu sare, piper si boia.

Incinge apoi untul intr-o cratita, la foc mediu si lasa-l sa se topeasca. Soteaza usturoiul pret de cateva minute, apoi adauga mierea, apa si sosul de soia. Dupa cateva secunde, completeaza cu zeama de lamaie. Pune apoi bucatile de somon in tigaie. Gateste-le timp de 3-4 minute, asigurandu-te ca le intorci pe ambele parti. Aranjeaza felii de lamaie in jurul somonului.

Ia cratita de pe foc si bag-o la cuptor, unde o vei mai lasa inca 10 minute sau pana cand somonul capata o crusta placuta.

Serveste somonul fie alaturi de o salata, fie pe pat de legume la cuptor sau cu orez simplu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0