Rulouri cu ricotta si pesto: 3 retete sanatoase

Poftă de preparate ușoare și răcoritoare avem mai ales vara, dar, mai ales pentru persoanele care au timp să stea ceva mai mult în bucătărie, acestea pot fi la mare căutare și în restul anului. Ce-ai spune de niște rulouri cu ricotta, peste care să arunci puțin pesto?

Vestea bună este că aceste rulouri pot fi servite și copiilor de peste un an, deci sunt bune pentru toată familia. Mai mult decât atât, dacă îți dorești să petreci mai timp cu copilul tău, îl poți invita în bucătărie, iar copiii care sunt mai mari te pot ajuta să gătiți împreună rulouri cu ricotta. Vestea poate mai puțin bună este că va trebui să ai răbdare până se fac la grătar feliile de vinete și dovlecei în care vei înfășura brânza cu pesto. Ca să găsești ceva și pe gustul tău, astăzi venim cu 3 propuneri de rețete diferite de rulouri cu ricotta și pesto. Aceste rulouri sunt răcoritoare și pline de savoare, se pot servi că atare sau ca garnitură pentru pește. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Rulouri vegetale cu ricotta și pesto verde

Ingrediente

3 dovlecei
2 vinete
3 ardei kapia
100 g de ricotta
4 lingurițe de pesto verde
frunze de busuioc
zeama de la o lămâie
4 linguri de ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare

Se taie fiecare vânătă și fiecare dovlecel în 6 sau în câte felii poți, important este ca acestea să fie subțiri. Se pun feliile pe o tigaie grill, pe ambele părți, și se țin până când se rumenesc. Se repetă procesul cu celelalte felii până când le termini. Ardeii se taie în sferturi și se curăță de semințe, se pun cu coaja pe grill, se lasă până când aceasta se înnegrește, după care îndepărtezi coajă sub un jet de apă rece, după ce ardeii se răcesc. Ca să se cojească mai ușor, după ce îi iei de pe grătar, e bine să îi pui într-un vas cu capac, ca să se aburească puțin.

Separat, se amestecă ricotta cu pesto, se adăugă puțină sare, piper și câteva frunze de busuioc tăiate foarte fin. Se așază o felie de vânătă și se unge cu puțină compoziție de ricotta, deasupra se adaugă o felie de dovlecel și se unge de asemenea cu compoziția de ricotta, peste aceasta se pune o felie de ardei, se rulează și se fixează cu o scobitoare. Se repetă procesul până când se termină toate feliile de legume, apoi se amestecă uleiul și zeama de la limetă cu puțină sare și se stropesc rulourile, iar deasupra se mai adaugă câteva frunze de busuioc.

Rețetă de rulouri cu ricotta, spanac și pesto verde

Ingrediente

1 cană de brânză ricotta
3 linguri de pesto verde
1 cană de baby spanac mărunțit 
2 foi de aluat
2 linguri de lapte

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperă o tavă cu hârtie de copt. Folosește apoi un bol pentru a amesteca în el ricotta, pesto și spanacul. Taie foile de aluat în forme pătrate, apoi pune cu o linguriță amestec de ricotta și spanac în mijlocul fiecărui pătrățel de aluat. Rulează începând dintr-o parte, astfel încât să obții un rulou perfect. La final, unge cu lapte toate rulourile, așază-le în tavă și coace-le în jur de 20‑30 de minute, până când capătă o nuanță aurie. Scoate rulourile din cuptor și consumă-le calde sau reci.

Rulouri cu ricotta și pesto roșu

Ingrediente

2 vinete de dimensiune medie
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 cană de brânză ricotta
1 cană de pesto roșu
2 linguri de zeamă de lămâie

Mod de preparare

Încinge grătarul sau tigaia de tip grill. Taie vinetele felii, pe lung - ar trebui să obții cam 6 felii dintr-o vânătă. Unge feliile de vânătă cu ulei de măsline pe ambele părți, apoi coace-le în jur de 3 minute pe fiecare parte și lasă-le la răcit. Între timp, amestecă brânza ricotta cu sosul pesto și cu zeama de lămâie într-un bol.

Pune o lingură din amestecul obținut în mijlocul fiecărei felii de vânătă apoi ruleaz-o, prinde-o cu o scobitoare și așaz-o pe u platou. Procedează la fel cu toate feliile de vânătă și servește-le mesenilor imediat.

Ricotta, bogată în proteine și calciu

Ricotta este o sursă bună de proteine de calitate, furnizând aminoacizii esențiali necesari pentru construirea și repararea țesuturilor. Ca și alte produse lactate, această brânză este o sursă bogată de calciu, esențial pentru sănătatea oaselor și dinților. Ricotta conține și fosfor, un mineral important pentru structura oaselor și a dinților și pentru funcționarea normală a celulelor.

Unele variante de ricotta sunt fortificate cu vitamina D, care este esențială pentru absorbția calciului și pentru sănătatea sistemului osos. Ricotta conține și zinc, un mineral cu rol important în sistemul imunitar și în procesele de vindecare a rănilor. Ricotta nu are în general prea multă sare, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele care doresc să controleze aportul de sodiu în dietă.

Datorită texturii sale moi și a faptului că este produsă prin coagularea zerului laptelui, ricotta este adesea ușor de digerat. Poate fi folosită într-o varietate de rețete, de la preparate dulci, cum ar fi prăjituri și clătite, la preparate sărate, cum ar fi paste, salate și pizza.
Iată cum se face ricotta acasă! Ai nevoie de un litru de lapte integral, o cană de smântână (opțional, dar adaugă cremozitate), 2-3 lingurițe de suc de lămâie sau oțet alb și puțină sare (opțional, pentru gust). Pune laptele și smântâna, dacă folosești, într-un vas de gătit pe foc mediu.

Folosește un termometru pentru măsurarea temperaturii laptelui și încălzește laptele până când atinge aproximativ 82°C, amestecând ușor. Adaugă apoi suc de lămâie sau oțet în lapte și amestecă în continuare ușor. Continuă să încălzești laptele până când începe să se separe brânza de zer - poți observa cum se formează bucăți moi de brânză.

După ce s-a format brânza, oprește încălzirea și lasă amestecul să stea timp de 5-10 minute. Așază apoi un tifon sau o bucată de pânză deasupra unui vas și toarnă amestecul pentru a separa zerul de brânză. Adună marginile tifonului și strânge ușor pentru a elimina excesul de zer. Poți lăsa ricotta să se scurgă în tifon timp de aproximativ 30 de minute pentru o consistență mai densă. Adaugă sare, dacă dorești. Poți folosi ricotta proaspătă imediat sau o poți păstra în frigider timp de câteva zile.

Pesto, un sos italian apreciat

Pesto verde („alla genovese”) și pesto roșu („alla siciliana”) sunt două tipuri populare de sosuri italiene, gustoase și bogate, fiecare având o compoziție specifică. 

Pesto verde se face din frunze proaspete de busuioc, usturoi, semințe de pin, parmezan și ulei de măsline extra virgin. Are o culoare vibrantă verde datorită frunzelor proaspete de busuioc, iar textura este, în general, moale și ușor granuloasă. Este adesea folosit pentru a condimenta paste, pizza, bruschette, salate, carne sau pește. 

Pesto roșu se face din roșii uscate la soare (ușor hidratate în ulei), usturoi, semințe de pin, parmezan și pecorino, busuioc și ulei de măsline extravirgin. Textura este, de obicei, ceva mai grosieră decât cea a pesto-ului verde. Pesto roșu are un gust bogat și concentrat, cu aromă tare de roșii uscate și usturoi. Este utilizat în mod similar cu cel verde și poate fi adăugat la paste, pe bruschette, pizza, în sendvișuri și în alte preparate culinare. 

Vinetele, gustoase și sănătoase

Vinetele au puține calorii, ceea ce le face potrivite pentru persoanele care urmăresc să scadă în greutate sau să se mențină în formă. Deși le tratăm ca pe niște legume, acestea sunt de fapt fructele plantei Solanum melongena. Vinetele nu conțin grăsimi saturate, ceea ce este benefic pentru sănătatea inimii. Sunt o sursă bună de fibre alimentare, care susțin sănătatea sistemului digestiv și contribuie la senzația de sațietate.

Vinetele conțin vitamina C, un antioxidant important pentru sistemul imunitar și sănătatea pielii, sunt o sursă de potasiu, mineral esențial pentru funcționarea normală a inimii, a musculaturii și a sistemului nervos și conțin și polifenoli, compuși care au fost asociați cu beneficii antioxidante și antiinflamatoare.

Feliile subțiri de vinete pot fi preparate la grill și consumate ca aperitiv cu brânză, cum am dat exemplele de rulouri cu ricotta, sau alături de alte legume la grătar, amestecate cu un dressing de ulei, oțet, usturoi, sare și piper. Vinetele sunt un ingredient tradițional în musaca, un fel sățios de mâncare din bucătăria mediteraneeană, care mai include în principal carne, cartofi și sos de roșii.

Vinetele se folosesc și la celebrul preparat clasic francez, ratatouille, alături de dovlecei, roșii, ardei și alte legume gătite într-un sos delicios. De asemenea, pot fi umplute cu diverse amestecuri, cum ar fi orez, carne, bucăți de legume și condimente, și apoi coapte, dar pot fi folosite și pentru a prepara sosuri și creme, cum ar fi baba ganoush, un aperitiv oriental, asemănător cu salata noastră de vinete.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Ricotta Cheese Nutrition: Is It Healthy?
https://draxe.com/nutrition/ricotta-cheese-nutrition/
The Cooking Collective - Spinach and ricotta rolls
https://www.thecookingcollective.com.au/spinach-and-ricotta-rolls/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0