Pesto – vedeta sosurilor din bucătăria italiană

Pesto este marca înregistrată a gastronomiei italiene şi, cu siguranţă, fără el universul culinar ar fi mai sărac. Bucătăria italiană are în portofoliu o varietate mare de sosuri pesto, cele mai cunoscute fiind de departe, cel verde sau „alla genovese”, pe bază de busuioc şi cel roşu, sau „alla siciliana”, pe bază de roşii.

De unde provine sosul pesto

Istoria acestui sos începe din antichitate, perioadă în care era făcut prin măcinarea condimentelor în mojar, peste care se adăuga apoi ulei. Aceasta metodă de preparare se foloseşte de altfel şi în prezent, cuvântul „pesto” însemnând „măcinare”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cei care au rafinat şi au dat gustul, aroma şi textura pesto-ului verde cunoscut azi sunt locuitorii din Liguria, provincie genoveză din nord-vestul Italiei, situată între Marea Mediterană şi Munţii Appenini. De aici îi vine şi numele de Pesto alla genovese. Fiind unul din cele mai aromate sosuri din gastronomia universală, acesta este un melanj puternic, de un verde intens, din busuioc frecat cu usturoi, înmuiat cu ulei de măsline şi înviorat cu puţin parmezan. Seminţele de in îi adaugă textură şi o aromă delicată.

Din sudul extrem al Italiei, Sicilia, una din cele mai cosmopolite regiuni din punct de vedere istoric din Europa, vine pesto-ul roşu. Acest sos de un roşu vibrant este un amestec impetuos din roşii uscate frecate cu chilli şi usturoi, domolit cu ulei de măsline, îmbogăţit apoi cu busuioc şi puţin parmezan. Textura şi aroma delicată a seminţelor de pin închid cercul.

Să preparăm împreună versiunea vegană a celor 2 sosuri pesto, care sunt la fel de gustoase şi de aromate ca cele tradiţionale. Ambele variante pot fi folosite atât pentru paste cât şi pentru asezonarea altor preparate.

Rețetă pesto verde

Ingrediente:

  • 5-9 legături busuioc proaspăt
  • 3-6 legături pătrunjel verde, proaspăt
  • 3 căţei de usturoi
  • 10-30 g seminţe crude de pin
  • 400 ml ulei măsline extra virgin
  • sare şi piper, după gust

Preparare:

În mod tradiţional, pentru prepararea acestui sos se foloseşte mojarul cu pistil, în care se macină toate ingredientele. În cazul în care nu aveţi aşa ceva în dotare, vom proceda după cum urmează:

Spălăm şi tocăm apoi mărunt busuiocul şi pătrunjelul. Tăiem la cuţit seminţele de pin, iar usturoiul îl pisăm fin. Amestecăm toate ingredientele, după care adăugăm uleiul de măsline. Potrivim la final de sare şi piper, după gust.

Dacă doriţi să obţineţi un pesto mai cremos, mixaţi o parte din compozitie în blender/robot până se transformă într-o pastă omogenă, pe care o adăugaţi peste compoziţia rămasă. Veţi păstra astfel atât aspectul, cât şi textura specifică pesto-ului verde,dar cu o tentă mai fină.

Rețetă pesto roșu

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingrediente:

  • 10 roşii uscate în ulei
  • 4 căţei de usturoi
  • 20 de măsline verzi sau negre, după preferinţe
  • 1/2 cană de migdale rumenite uşor
  • 2 linguri de rozmarin proaspăt şi tocat
  • 2 linguriţe de miere
  • ½ linguriţă de chilli
  • 1/3 cană de ulei de măsline
  • 2 linguriţe de oţet balsamic

Preparare:          

Punem toate ingredientele în blender/robot şi le mixăm folosind funcţia puls, până obţinem o compoziţie mai grunjoasă şi nu foarte cremoasă. Adăugăm la final sare şi piper, după gust.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0