Pesto – vedeta sosurilor din bucătăria italiană
Pesto – vedeta sosurilor din bucătăria italiană
Pesto – vedeta sosurilor din bucătăria italiană
Sosul pesto este marcă înregistrată a gastronomiei italiene şi, cu siguranţă, fără el universul culinar ar fi mai sărac. Bucătăria italiană are în portofoliu o varietate mare de sosuri pesto, cele mai cunoscute fiind de departe, cel verde sau „alla genovese”, pe bază de busuioc şi cel roşu, sau „alla siciliana”, pe bază de roşii.
Sosul pesto poate fi combinat cu o varietate de alimente, pe care le va face mai gustoase: italienii îl folosesc ca sos de paste, îl pun și în supa minestrone, dar și pe bruschete. Poate fi utilizat și peste pește sau pui, înainte de a-l pune cuptor sau la grătar, ca dressing în salate, pe pizza, în orez sau în sendvișuri.
De unde provine sosul pesto verde?
Istoria acestui sos începe din Antichitate, perioadă în care era pregătit prin pisarea ingredientelor în mojar, peste care se adăuga apoi ulei. Această metodă de preparare se foloseşte de altfel şi în prezent, cuvântul „pesto” însemnând „măcinat”.
Cei care au rafinat şi au dat gustul, aroma şi textura pesto-ului verde cunoscut azi sunt locuitorii din Liguria, provincie genoveză din nord-vestul Italiei, situată între Marea Mediterană şi Munţii Apenini. De aici îi vine şi numele de pesto alla genovese. Fiind unul din cele mai aromate sosuri din gastronomia universală, acesta este un melanj puternic, de un verde intens, din busuioc frecat cu usturoi, înmuiat cu ulei de măsline şi înviorat cu puţin parmezan. Seminţele de pin îi adaugă textură şi o aromă delicată.
De unde vine sosul pesto roșu?
Din sudul extrem al Italiei, Sicilia, una din cele mai cosmopolite regiuni din punct de vedere istoric din Europa, vine sosul pesto roşu. Acest sos de un roşu vibrant este un amestec puternic din roşii uscate frecate cu usturoi, domolit cu ulei de măsline, îmbogăţit apoi cu busuioc şi puţin parmezan. Textura şi aroma delicată a seminţelor de pin închid cercul.
Rețetă clasică de pesto verde
Iată cum se prepară un pesto verde la mojar, în mod tradițional.
Ingrediente:
100 g de frunze proaspete de busuioc (desprinse de pe tulpini)
50 g de semințe de pin, ușor rumenite în tigaie fără ulei
3 căței de usturoi
200 ml de ulei de măsline
150 g de parmezan
½ linguriță de sare
Preparare:
Într-un mojar cu pistil, se pisează bine usturoiul, apoi se pun și frunzele de busuioc, semințele de pin și sarea și se pisează în continuare, turnând câte puțin ulei de măsline, până totul este bine zdrobit. La final se adaugă și parmezanul și se mai pisează până se obține o pastă cremoasă.
Dacă nu ai mojar cu pistil, poți pune toate ingredientele, mai puțin parmezanul, într-un recipient mai înalt, și folosești un mixer vertical pentru a pasa totul. Apoi, adaugi și parmezanul, mai mixezi câteva secunde și pesto-ul este gata. Dacă nu găsești semințe de pin, care fac parte din rețeta tradițională, poți face propria variantă de pesto cu orice alte nuci, alune sau semințe crude ori puțin rumenite.
Rețetă de pesto roșu
Pesto roșu este o variantă delicioasă și aromată a renumitului pesto verde, făcută din roșii uscate, nuci, usturoi și alte ingrediente gustoase.
Ingrediente:
1 cană de roșii uscate la soare (fără ulei)
½ de cană de semințe de pin, ori nuci, migdale sau altele
2 căței de usturoi
½ de cană de parmezan ras
½ de cană de pecorino (sau poți utiliza doar parmezan)
½ de cană de frunze proaspete de busuioc
½ de cană de ulei de măsline extravirgin
Sare și piper după gust
Preparare:
Dacă roșiile uscate sunt prea tari, le poți rehidrata într-un bol cu apă fierbinte - aproximativ 15-20 de minute sau până când se înmoaie puțin - apoi le scurgi. Toacă roșiile uscate, nucile și usturoiul la blender până când se mărunțesc. Adaugă frunzele proaspete de busuioc și pornește iar blenderul din nou până când ingredientele sunt combinate. Pune parmezanul și pecorino rase și amestecă din nou. Cu blenderul mergând, toarnă uleiul de măsline treptat până când acest pesto roșu are o consistență omogenă și cremoasă. Dacă este necesar, poți pune câteva picături de apă pentru a obține consistența dorită. La final, dacă mai e nevoie, pui sare și adaugi și piper după gust.
Rețete de pesto vegan
Să preparăm împreună și versiunea vegană a celor două sosuri pesto, care sunt la fel de gustoase şi de aromate precum cele tradiţionale. Ambele variante pot fi folosite atât pentru paste cât şi pentru asezonarea altor preparate (cartofi, salate) sau în sendvișuri.
Rețetă de pesto verde vegan
Ingrediente:
100 g de busuioc proaspăt
100 g de pătrunjel verde, proaspăt
3 căţei de usturoi
30 g de seminţe crude de pin
400 ml de ulei de măsline extra virgin
sare şi piper, după gust
Preparare:
În mod tradiţional, pentru prepararea acestui sos se foloseşte mojarul cu pistil, în care se macină toate ingredientele. În cazul în care nu ai aşa ceva în dotare, se va proceda după cum urmează:
Speli și toci mărunt busuiocul şi pătrunjelul. Tai la cuţit seminţele de pin, iar usturoiul îl pisezi fin. Amesteci toate ingredientele, după care adaugi uleiul de măsline. Potrivești la final de sare şi piper, după gust. Dacă vrei să obții un pesto mai cremos, mixează o parte din compozitie în blender până se transformă într-o pastă omogenă, pe care o adăugi peste compoziţia rămasă. Vei păstra astfel atât aspectul, cât şi textura specifică pesto-ului verde, dar cu o tentă mai fină.
Rețetă pesto roșu vegan
Ingrediente:
10 roşii uscate, în ulei
4 căţei de usturoi
20 de măsline verzi sau negre, după preferinţe
½ de cană de migdale rumenite uşor
½ de linguriță de pudră de rozmarin
2 linguriţe de zahăr brun
½ de linguriţă de chilli
1/3 de cană de ulei de măsline
2 linguriţe de oţet balsamic
Preparare:
Pui toate ingredientele în blender/robot şi le mixezi folosind funcţia puls, până obţii o compoziţie mai grunjoasă şi nu foarte cremoasă. Adaugi la final sare şi piper, după gust.
Pui cu pesto la cuptor
Pentru un prânz gustos în familie, îți propunem o rețetă de pui cu pesto.
Ingrediente
4 bucăți de pui, piept sau pulpe
2 linguri de ulei de măsline
Sare și piper, după gust
½ de cană de pesto (poți folosi pesto verde sau pesto roșu, conform preferințelor)
½ de cană de parmezan ras
Frunze proaspete de busuioc pentru decor
Preparare
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Presară bucățile de pui cu sare și piper, asigurându-te că sunt uniform acoperite. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie sau cratiță care poate fi dată la cuptor, la foc mediu. Prăjește bucățile de pui pe ambele părți până când devin aurii, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte.
Împarte uniform sosul pesto peste fiecare bucată de pui prăjit și transferă tigaia la cuptorul preîncălzit, unde o lași pentru 15-20 de minute, în funcție de grosimea cărnii. În ultimele 5 minute de gătire, presară parmezanul ras peste pui pentru a se topi și a deveni auriu. Scoate tigaia din cuptor și lasă puiul să se odihnească timp de câteva minute, apoi decorează cu frunzele proaspete de busuioc; se poate servi mesenilor pe pat de orez brun și cu salată verde.
Salată de cartofi cu pesto și brânză
Această salată poate fi consumată și caldă, și rece, inclusiv la birou.
Ingrediente
1,2 kg de cartofi curățați
½ cană de pesto
160 g de brânză feta, fărâmițată
200 g de măsline tocate
4 fire de ceapă verde, tocate
sare și piper, după gust
Preparare
Taie cartofii în cuburi potrivite, asigurându-te că au dimensiuni uniforme pentru a se găti în mod egal și pune-i într-o oală cu apă sărată. Fierbe-i până când sunt moi, dar nu foarte moi (aproximativ 10-12 minute din momentul în care încep să fiarbă, în funcție de dimensiunea cuburilor).
După ce cartofii sunt gătiți, scurge apa (sau o poți păstra pentru a o folosi ulterior la o supă) și pune-i într-un castron. Adaugă peste ei sosul pesto, măslinele, ceapa și brânza și amestecă bine pentru a acoperi fiecare bucățică cu aromele sosului pesto. Asezonează cu puțin piper. Gustă salata și, dacă este nevoie, pune și puțină sare.
Sendviș cu carne de curcan, pesto și mozzarella
Poți folosi sosul pesto și pentru un sendviș delicios, pentru masa de dimineață sau pe care să îl iei cu tine într-o drumeție.
Ingrediente
4 chifle din făină integrală
4 linguri de pesto (verde sau roșu, la alegere)
4 linguri de muștar
1 roșie mare, tăiată felii rotunde
100 g de mozzarella, feliată
carne de curcan fiartă sau la cuptor, fâșii subțiri
frunze de rucola sau de baby spanac
Preparare
Taie chiflele pe jumătate și, pentru fiecare chiflă, unge o jumătate cu sos pesto, cealaltă jumătate cu muștar. Între cele două felii de chiflă pui carne, roșii, mozzarella și frunze de rucola sau spanac. Dacă e nevoie, sărează și piperează, și ai obținut un sendviș gustos, care poate fi consumat ca atare sau împreună cu un pahar de chefir, de exemplu.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Recipes from Italy - Pesto Genovese | Authentic Italian Basil Pesto
https://www.recipesfromitaly.com/original-pesto-genovese-recipe/
Great Italian Chefs - Red pesto
https://www.greatitalianchefs.com/recipes/red-pesto-recipe
Te-ar mai putea interesa și...