Recomandări speciale pentru consumul de legume

Legumele sunt baza oricărei diete sănătoase, fie ea de slăbire sau menţinere. De fapt, nu se poate concepe o dietă de slăbire sau o viaţă sănătoasă fără legume. Da, se poate spune fără nicio exagerare că legumele sunt adevărata fântână a tinereţii, frumuseţii şi longevităţii.

Practic nu există contraindicaţii cu privire la consumul legumelor. Cu cât mai multe, la fiecare masă principală, cât mai colorate şi mai puţin preparate termic, cu atât mai bine pentru tine!

Cum alegem legumele

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Legumele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre şi fitonutirenţi ce ne protejează de o mulţime de boli, ne menţin corpul frumos şi sănătos. Ca nutriţionist, îmi este greu să înţeleg de ce profilul lor nutriţional impecabil nu fascinează pe toată lumea...

De dragul nutrienţilor miraculoşi din legume, iată care sunt 3 reguli de bază când cumpărăm legumele:

1.      Cumpără frecvent, local şi de sezon.

Adică mergi cât mai des (preferabil zilnic) la piaţă sau la aprozar şi găseşte furnizori care comercializează legume de la producători locali, evitând legumele de import, suspect de gigantice şi frumoase.

Dacă nu poţi zilnic sau la 2 zile, cumpără doar legumele pe care le vei consuma într-o săptămână. După această perioadă, încep să-şi piardă vitaminele şi mineralele.

Optează pentru legume de sezon (primăvara urzici şi ştevie, vara roşii şi castraveţi, toamna varză etc.) şi rădăcinoase şi verdeţuri tot anul.

2.    Cumpără de la supermarket legumele „străine”.

Din păcate, în România nu prea se cultivă broccoli, kale, varza de Brussels, sparanghel, andive, rucola, diverse tipuri de salate etc., prin urmare se importă. Aşadar, le vei găsi doar în supermarket. Tot aici vei găsi mereu spanac, fasole verde şi galbenă congelată, mixuri de legume sau leguminoase congelate.

Congelarea făcută la câteva ore după culegere păstrează peste 90% din nutrienţi.

Nu cumpăra niciodată de la supermarket: amestecuri de legume la tăviţă, ceapă verde, lobodă, tăviţe cu ardei (de trei culori diferite). Sunt vechi sau foarte vechi.

3.      Verifică prospeţimea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru că nu vin cu etichete cu termen de garanţie, ca regulă generală, legumele proaspete sunt tari, medii, colorate viu, dar natural, fără pete de altă culoare. Mai precis:

 • Rădăcinosele, ardeii, roşiile, vinetele şi castraveţii trebuie să fie tari, de mărime medie sau mică. Evită-le pe cele gigantice sau pe cele moi. Evită ardeii şi dovleceii cu codiţa uscată, sunt deja vechi.
 • Spanacul, pătrunjelul, mărarul şi alte frunze verzi trebuie să verde-închis, fără pete sau decolorări.
 • Varza trebuie să fie cât mai densă, fără miros, cu cotorul umed, nu uscat sau crăpat.
 • Usturoiul trebuie să fie mic, dens, cu aromă puternică la strivire, iar ceapa trebuie să aibă exteriorul fin, fără urme de lovituri sau umezeală.

Cum păstrăm legumele

 • Păstrarea şi consevarea are rolul de a menţine active toate vitaminele şi mineralele. Pentru câteva zile, legumele ce conţin apă (praz, dovlecei, castraveţi) se ţin separat în lada frigiderului sau într-o cameră răcoaroasă, în pungi de hârtie.
 • Nu îndepărta rădăcinile cepei sau prazului, codiţele sau frunzele pentru că legumele se vor ofili. Spală-le şi taie-le doar în momentul în care doreşti să le consumi.
 • Verdeţurile proaspete se ţin în afara frigiderului, precum florile într-o vază. În frigider se strică repede şi prind mirosurile altor alimente.
 • Unele legume se pot păstra peste iarnă ca atare (rădacinoasele, cartofii), altele conservate (murate, fierte, congelate).
 • În sezonul rece, alege-le pe cele congelate şi murate (varza, conopida, ardeii, gogoşarii, castraveţii, gogonelele) după reţete tradiţionale ce nu conţin zahăr şi conservanţi.
 • Tot pentru mai multe luni, legumele se pot congela imediat după culegere sau cumpărare. Avantajul major al congelării este că tinde să păstreze mai multe substanţe hrănitoare decât toate celelalte procedee de conservare. Păstrează-le în congelator în pungi de plastic etichetate cu conţinutul.
 • Rădăcinoasele pot fi ţinute în afara frigiderului, în saci din materiale textile într-o cameră răcoaroasă, ferită de lumină. Morcovii se pot păstra cel mai bine într-o lădiţă cu nisip.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0