Pudra de argilă albă - beneficii pentru piele și dinți

Argila este un tip de rocă, de natură sedimentară, compusă dintr-un amestec de silicați, particule de cuarț și mică (un mineral din familia silicaților). Deși utilizată cu precădere în construcție, olărit și sculptură, proprietățile curative ale argilei au fost studiate în istoria recentă, motiv pentru care, astăzi, se găsesc numeroase produse de uz cosmetic pe bază de argilă. 

Există două tipuri principale de argilă – caolinul (din care face parte și argila albă), care se găsește în locul formării sale, și argila secundară, care se formează într-un punct, dar apoi migrează datorită procesului de eroziune și al acțiunii apei. 

Ce proprietăți are argila albă

Argila este bogată în minerale, motiv pentru care este folosită cu succes în paste de dinți homeopatice (pentru remineralizarea smalțului dentar), dar și în cure de remineralizare a corpului, pentru redobândirea tonusului și eliminarea stării de oboseală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Argila albă este, de asemenea, cea mai blândă și mai ușor de filtrat de impurități, deci este adesea folosită în scopuri cosmetice (măști, împachetări). Datorită proprietăților antibacteriene și cicatrizante, este recomandată în tratarea rănilor, arsurilor, dar și a  afecțiunilor dermatologice inflamatorii, cum ar fi acneea. 

În ceea ce privește conținutul bogat de minerale, argila albă se remarcă, în mod deosebit, prin conținutul ridicat de siliciu, care este un ingredient activ în tratamentul hipertensiunii arteriale, aterosclerozei și chiar al tuberculozei. În plus, aceasta este bogată în fier, magneziu și calciu, elemente esențiale pentru buna funcționare a organismului uman. 

Ce presupune cura cu argilă albă

Pudra de argilă albă poate fi folosită atât intern, cât și extern, fără contraindicații majore. Pentru uz intern, cele mai cunoscute sunt curele de remineralizare și de detoxifiere. Astfel, capacitatea argilei de a absorbi toxinele din corp și de a-i oferi, în schimb, mineralele esențiale, este bine cunoscută și există numeroase iterații ale curei cu pulbere de argilă. 

Cea mai simplă metodă necesită un pahar de apă călduță și o linguriță de pudră de argilă albă. Acestea se amestecă și se lasă la decantat timp de 8 ore, urmând ca apoi să se consume lichidul limpezit. Durata unei astfel de cure poate fi de până la 21 de zile, cu o cană de apă cu argilă consumată dimineața și una seara. Este posibil ca la începutul curei să se resimtă o ușoară senzație de slăbiciune. Acest lucru este perfect normal, însă dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este indicat de oprit cura și de consultat un medic. 

Pastă de dinți cu argilă albă

Pentru dinți sănătoși, puternici și strălucitori, pasta de dinți cu argilă albă sau chiar periajul simplu cu pulbere de argilă poate fi extrem de benefic. Din nou, proprietățile antibacteriene, antitoxice și remineralizante ale argilei pot veni în ajutorul unei danturi afectate de fumat, o igienă orală precară sau chiar o predispoziție genetică pentru diverse afecțiuni stomatologice. Se poate utiliza cu success o pastă de dinți homeopatică pe bază de argilă albă sau se poate opta pentru o soluție ”homemade”. Aveți nevoie de un pachet de pulbere de argilă albă, iar tot ce trebuie să faceți este să vă umeziți, puțin, periuța de dinți și apoi să îmbibați perișorii în pulbere, urmând un periaj normal. Efectele nu se vor lăsa așteptate, astfel încât veți putea vedea rezultate chiar și după 6 zile de utlizare. 

Argila albă, benefică pentru piele și păr

În îngrijirea tenului, argila albă are întrebuințări nenumărate, mai ales în tratamentul acneei și al cuperozei. Astfel, argila poate fi amestecată în măști (cu rol purifiant) și uleiuri (cu rol calmant) faciale, în creme sau emulsii demachiante. Pentru persoanele care suferă de acnee corporală, o idee bună este amestecarea pudrei de argilă în gelul de duș sau în folosirea unui săpun de corp pe bază de argilă albă. Nu în ultimul rând, argila este o soluție eficientă pentru părul gras sau cel lipsit de strălucire. Un șampon  pe bază de argilă poate reda strălucirea naturală a părului și menține scalpul curat pentru o perioadă îndelungată de timp.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.teadorabeauty.com/blogs/all/brazilian-kaolin-clay-cleansing-detoxifying-stimulating-for-skin-care
https://www.naturaholic.com/product/kaolin-tooth-and-gum-powder/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0