Ce beneficii are pudra de roscove si de ce este mai sanatoasa decat cacaua

Deși provine din regiunile mediteraneene, pudra de roșcove și-a găsit mulți susținători și pe meleagurile noastre, datorită calităților și gustului plăcut. Obținută prin măcinarea păstăilor de roșcove coapte, pudra este folosită ca îndulcitor natural, dar și ca înlocuitor pentru cacao. Poate fi consumată atât de adulți, cât și de copii, deoarece are multe beneficii pentru sănătate. Părinții, în special, preferă să o folosească mai ales pentru a le prepara celor mici dulciuri sănătoase de casă.

În ciuda creșterii gradului de conștientizare a influenței alimentelor asupra sănătății, bolile legate de alimentație sunt încă o problemă în creștere în lumea occidentală. Prăjiturile și dulciurile sunt ușor consumate ca gustări sau deserturi. Aceste produse conțin în general ingrediente de calitate scăzută, cum ar fi grăsimi saturate, și au o densitate energetică ridicată și un efect de sațietate scăzut.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cererea din ce în ce mai mare a consumatorilor pentru alimente cu o calitate nutrițională și senzorială superioară a încurajat cercetările asupra noilor ingrediente care să fie utilizate în produsele de panificație, precum pudra de roșcove, cunoscută și sub numele de carob.

În industria alimentară este folosită mai ales în producția de gumă (gumă de roșcove) datorită galactomananilor conținuți în endospermul semințelor. Un alt produs realizat din păstăi de roșcove fără semințe este pulberea de roșcove. Datorită aromei asemănătoare cacauei pe care pulberea de roșcove o capătă după prăjire, prezintă un mare potențial de a înlocui cacaua. 

Ce beneficii are pudra de roșcove

Este bogată în polifenoli

Păstăile de roșcove conțin cantități mici de proteine ​​(3–4%) și lipide (0,4–0,8%) și cantități semnificative de carbohidrați (76%), în principal solubili, cum ar fi zaharoza. Pudra de roșcove este bogată în polifenoli, în special în taninuri condensate și acid galic, care este responsabil pentru modularea expresiei genelor și protejarea celulelor adenomului de colon de impactul genotoxic al peroxidului de oxigen.

Bogată în nutrimente, săracă în calorii

Pudra de roșcove nu conține grăsimi, însă e o sursă de fibre mai bună decât cacaua. Fibrele ajută la reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale, la prevenirea constipației și la păstrarea unei greutăți adecvate. Se pare că pudra de roșcove este indicată și pentru persoanele care țin cură de slăbire, pentru că ajută la scăderea apetitului și dă senzația de sațietate pentru mai mult timp. De asemenea, carobul conține fier, cupru, zinc, mangan și vitamina A,  ultima dintre acestea fiind utilă pentru păstrarea sănătății oculare.

Conține calciu, dar nu oxalați

Pudra de roșcove le este indicată și persoanelor care au avut pietre la rinichi și care mențin o dietă care exclude oxalații. Deși are calciu în conținut, pudra de roșcove nu are și oxalați, precum cacaua. Aceștia reduc capacitatea corpului de a absorbi calciul și, pe termen lung, o alimentație bogată în oxalați crește riscul de apariție a problemelor renale. Calciul, pe de altă parte, este important pentru sănătatea osoasă și ajută la funcționarea corespunzătoare a inimii, mușchilor și nervilor.

Este o sursă de antioxidanți

Cercetările au arătat că pudra de roșcove este o sursă de polifenoli, conținând nu mai puțin de 24, printre care flavonoide și acid galic. Aceștia reduc stresul oxidativ și luptă împotriva radicalilor liberi, având proprietăți antiinflamatoare, antidiabetice, anticanceroase și neuroprotectoare. De asemenea, quercetina are și ea efecte pozitive în combaterea celulelor canceroase.

Nu conține sodiu, cofeină, tiamină și gluten

Multe persoane consumă prea multă sare, atât din alimente, cât și adăugată, crescându-și riscul de hipertensiune, osteoporoză, probleme renale, accident vascular cerebral și atac de cord. Pudra de roșcove nu conține sodiu, motiv pentru care poate fi folosită de persoanele care trebuie să evite sarea. Dacă vrei să eviți cofeina și ești în căutarea unui înlocuitor pentru ciocolată, poți folosi pudră de roșcove în deserturi. Aceasta nu are cofeină și deci nu va avea nici efectele neplăcute pe care le poate cauza aceasta: insomnii, ritm cardiac accelerat, iritabilitate sau tulburări gastrice. De asemenea, spre deosebire de cacao, carobul nu conține nici tiamină, un aminoacid care poate declanșa migrenele. Și persoanele alergice la gluten sau cu boală celiacă pot consuma carob, deoarece acesta nu are în compoziție nici gluten. 

Combate diareea

Bogată în taninuri (polifenoli care se găsesc în unele plante), pudra de roșcove poate fi folosită ca remediu natural pentru combaterea diareei. Cercetările arată că administrarea carobului împreună cu săruri de rehidratare este o metodă eficientă pentru tratarea diareei acute la copiii între 3 luni și 2 ani. De asemenea, câteva studii au arătat că, dacă pudra de roșcove este amestecată în laptele bebelușului, acesta are mai puține episoade de regurgitație.

Are efecte anti-cancer

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în societatea occidentală. Studiile epidemiologice și experimentale au arătat că cancerul colorectal poate fi suprimat prin reglarea dietei.

Cercetătorii cred că diferiți compuși fenolici din fructe, legume, cereale, ceai și vin sunt substanțe înrudite foarte promițătoare, ceea ce este foarte benefic pentru corpul uman. Unele studii au arătat, de asemenea, că pot inhiba eficient proliferarea diferitelor tipuri de celule canceroase. 

O altă componentă potențială care poate reduce riscul de cancer de colon sunt fibrele alimentare. Cancerul colorectal este corelat pozitiv cu dietele bogate în grăsimi și proteine, dar este corelat negativ cu un aport ridicat de carbohidrați complecși și fibre alimentare. Studiile anterioare au arătat că polifenolii și fibrele alimentare au potențialul de a reduce riscul de cancer, în timp ce fibrele din de roșcove se combină cu acești doi nutrienți. Prin urmare, fibrele dine roșcove au o mare valoare potențială în prevenirea și tratamentul cancerului colorectal.

Din păcate, literatura de specialitate care demonstrează direct efectul direct al pudrei de roșcove și cancerul de colon este foarte limitată. În aceste studii limitate, extractul de roșcove a inhibat proliferarea celulelor adenomului și adenocarcinomului. Diferențele în variația numărului de celule au fost investigate prin cinetici diferite, iar rezultatul a arătat că extractul de roșcove a inhibat puternic proliferarea (datorită unei inhibari a sintezei ADN-ului) celulelor adenomului, cât și a adenocarcinomului. 

Are efecte anti-hiperlipidemie

Ateroscleroza este cauzată în principal de leziuni ale celulelor endoteliale sau de nivelurile  excesive de colesterol seric, rezultând un număr mare de particule lipidice pe bază de lipoproteine ​​cu densitate scăzută depuse în peretele arterial al formării endoteliului. 

Mai multe studii au arătat că incidența bolilor cardiovasculare este asociată cu o dietă săracă în fibre. Datele experimentale de la animale și oameni indică faptul că aportul crescut de fibre alimentare contribuie la îmbunătățirea lipidelor plasmatice și a ateroscleroze.

Influența fibrelor dine roșcove în hiperlipidemie a fost studiată în rândul a 47 de voluntari adulți (31 femei, 16 bărbați) cu colesterolul seric total variind între 6,0 și 7,8 mmol/L (232–302 mg/dL). 
Fibrele dine roșcove pot controla semnificativ colesterolul total din sânge și pot reduce nivelul colesterolului din lipoproteine ​​cu densitate scăzută, atrag atenția specialiștii. Cel mai bun efect poate fi atins după 6 săptămâni. În plus, specialiștii au examinat efectele fibrelor de roșcove asupra digestiei grăsimilor și glicemiei postprandiale la șobolani sănătoși. Rezultatul a arătat că fibrele ar putea scădea trigliceridele, colesterolul total și colesterolul lipoproteinelor cu densitate scăzută1.

Efecte anti-reflux

Refluxul este frecvent la sugari. Regurgitarea cel puțin o dată pe zi a fost raportată la 77% sugari mai mici de 3 luni. În țările europene, guma de roșcove este cel mai utilizat agent de îngroșare a laptelui. Studiile au arătat că guma de roșcove scade semnificativ numărul de episoade de regurgitare și ameliorează alte simptome de reflux gastroesofagian, cum ar fi plânsul și tulburările de somn.
 

Carob versus cacao

  • 1 lingură de carob are 35 de calorii, 0 g grăsime, 0 g grăsmi saturate, 13 g carbohidrați, 7 g zahăr, 7 g fibre și 52 mg calciu.
  • 1 lingură de cacao are 35 de calorii, 2 g grăsime, 1 g grăsimi saturate, 9 g carbohidrați, 0 g zahăr, 6 g fibre și 19 mg calciu.

Deși pudra de roșcove are mai mult zahăr, faptul că este dulce în mod natural face ca în preparatele în care se folosește să nu mai fie nevoie de atât de mult zahăr adăugat, cum se întâmplă în preparatele cu cacao, care este amară.

Cum poți folosi pudra de roșcove?

  • Adaug-o pe post de îndulcitor în smoothie-uri de fructe și legume.
  • Presar-o peste un iaurt simplu sau peste o cupă de înghețată preparată în casă.
  • Folosește-o în aluatul de prăjituri sau în cel de pâine.
  • Înlocuiește ciocolata caldă cu o băutură delicioasă cu carob. Pune într-un ibric o linguriță de pudră de roșcove și 250 ml de lapte la alegere (de vacă, de migdale, de orez, etc.) și amestecă-le pe foc mediu până se desfac cocoloașele. Adaugă și câteva picături de vanilie, iar când începe să fiarbă, oprește focul și toarnă băutura într-o cană.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effects of fiber purified extract of carob fruit on fat digestion and postprandial lipemia in healthy rats”. J Agric Food Chem. 2018;66(26):6734–6741. doi: 10.1021/acs.jafc.8b01476., Macho-Gonzalez A, Garcimartin A, Naes F, Lopez-Oliva ME, Amores-Arrojo A, Gonzalez-Munoz MJ, et al. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29877081/
National Library of Medicine - Effect of Replacing Cocoa Powder by Carob Powder in the Muffins on Sensory and Physicochemical Properties
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6096888/#
National Library of Medicine - Functional polysaccharides of carob fruit: a review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6767635/#CR46


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0