Obiceiurile negative care te țin pe loc atunci când vrei să slăbești

Când eram la începutul carierei, cu buzunarele pline de vise și cu capul plin de exerciții, credeam că am tot ce trebuie pentru a-mi ajuta clienții să slăbească. Antrenamente, seminarii de nutriție și motivație zilnică - considerăm că acestea sunt esențiale. Dar din ce motiv nu reușea toată lumea să slăbească?

Am realizat că, indiferent cât de multă informație ofeream, atunci când clientul nu era hotărât 100% să facă o schimbare, toate eforturile mele erau în zadar. Tot ce aveam era speranța că într-o zi vor fi pregătiți și continuam să-i încurajez și să mențin motivația la maximum.

Schimbarea vine, prin definiție, ca “un comportament care prin regularitatea de a fi făcut la nesfârșit devine o acțiune involuntară”. Indiferent că este un obicei bun sau rău, devine parte din rutină. Ele pot fi benefice sau dăunătoare, în funcție de natura lor și de impactul pe care îl au asupra vieții noastre.

Dar dacă o rutină sau un comportament negativ devine unul pozitiv? A schimba un obicei nu este ușor. Dacă era ușor, dependenții de droguri nu ar fi cedat niciodată! A schimba un obicei este de departe unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-am experimentat în relația cu clienții mei.

Recomandările experților DOC.ro

Cum scapi de obiceiurile proaste?

Iată câteva trucuri pentru a-ți schimba obiceiurile, pe care le folosesc împreună cu cei pe care îi antrenez:

1. Niciodată nu lăsa “o gaură” unde obiceiurile negative pot să apară.

Cu toții dorim să înlocuim un obicei negativ cu unul pozitiv și sănătos. De exemplu, dacă vrei să te oprești din consumat junk-food, asigură-te că ai o gustare sănătoasă la tine în orice moment. Dacă bei 2 pahare de vin seara la culcare și vrei să înlocuiești cu altceva, asigură-te că ai un alt obicei sănătos – spre exemplu, poate să fie un ceai de plante care să ajute pentru un somn odihnitor.

2. Fii sincer cu tine în ceea ce privește slăbiciunile tale.

Oricine are! Spre exemplu, slăbiciunea mea este că, dacă am în casă alimente nepotrivite, cu siguranță le voi consuma. De aceea, de fiecare dată când merg la cumpărături, încerc să evit raionul cu produse care nu mă ajută să-mi mențin stilul de viață sănătos și echilibrat de care am nevoie. Indiferent care este motivul: că stai la televizor mai mult decât trebuie, că mănânci la fast food, că bei alcool, tu trebuie să fii sincer cu tine pentru a reuși să începi de undeva schimbarea.

3. Ia câte un obicei pe rând și lucrează la el.

Poate fi frustrant să lucrezi la mai multe obiceiuri deodată. Te poți împotmoli ușor și vei renunța. Frustrant, nu? Schimbarea obiceiurilor unul câte unul este o strategie eficientă și mai ușor de implementat decât să încerci să schimbi mai multe obiceiuri în același timp. Definește în mod clar ceea ce dorești să obții prin schimbarea obiceiului. 

4. Fii conștient de mediul în care îți petreci timpul peste zi.

Un obicei, indiferent că este bun sau rău, este asociat cu locuri precise, persoane care se află în jurul tău, activități, etc. Dacă vrei să încetezi să fumezi, cu siguranță un loc pentru fumători nu te va ajuta să renunți. Dacă vrei să slăbești, ieșirile cu prietenii la bere și burger nu te vor ajuta. Identificarea acestor factori declanșatori îți va permite să te pregătești pentru a face față tentației și să găsești modalități de a înlocui obiceiul cu unul nou și sănătos.

5. Fii realist(ă).

Dacă vrei să mergi la sală de 5 ori pe săptămână atunci este extraordinar. Însă, ai grijă, că dacă vrei să slăbești 20 de kg într-o lună, este posibil să te frustreze. Calea sănătoasă ar fi ca după fiecare 5 kg slăbite să te recompensezi cu ceva, poate cu o rochie nouă, spre exemplu. Funcționează!

6. A primi ajutor este esențial!

A avea familia în jurul tău, care te susține necondiționat, este cel mai important lucru. Încearcă să-i faci conștienți de ceea ce vrei să schimbi și că ai nevoie de ajutorul acestora. Sunt sigur că mai cunoști pe cineva care este în aceeași situație cu tine și care dorește să facă schimbări în bine. Fă echipă cu acea persoană, mergeți împreună la o clasă de yoga. Când simți că mai este cineva în aceeași situație ai senzația că totul este mult mai ușor.

7. Elimină din vocabularul tău cuvântul “DIETĂ”

Acest punct se adresează celor care doresc să schimbe stilul de viață alimentar. În primul rând, elimină din vocabularul tău cuvântul “DIETĂ”. Din păcate, acest cuvânt a luat cu totul altă conotație în ultimii ani. Înainte era despre cum și ce mănânci. Acum este acel cuvânt din 5 litere care are un punct de final: “vei face asta pentru următoarele 30 de zile”.

Hai să înlocuim dieta cu “Stil de viață”. Stilul tău de viață nu are un punct de final. Este pur și simplu cum ar trebui să fie alimentația ta. În altă ordine de idei, dacă tu ești condiționat cu strictețe față de ce trebuie să consumi, unde este fericirea? Dacă mănânci doar orez cu piept de pui, unde este fericirea? Există foarte multe alimente sănătoase și gustoase. Găsește ce funcționează pentru tine și bucură-te de o armonie de gusturi și texturi! Dietele nu funcționează pe termen lung... obiceiurile bune DA!

 

 

8. Odată ce ai adoptat un obicei sănătos, REPETĂ…..REPETĂ….REPETĂ!

Și după, repetă din nou! Cu cât repeți mai mult obiceiul sănătos, cu atât va deveni și mai mult parte din viața ta. Dacă este parte din viața ta, cu atât este mai ușor să îl menții. Unul dintre clienții mei mi-a spus că, după 3 ani de când lucrăm împreună, în acest moment nu se simte speriat să meargă în vacanță cu familia și să nu facă exerciții 7 zile. Sportul, pentru el, este parte din viața lui și nimic nu poate schimba asta. Dacă poți ajunge la acel punct, vei fi fericit.

9. Fii egoist/ă! DA!

Nu este doar ok să fii egoist, dar este și necesar. Femeile care au copii tind să nu se mai ocupe de propria persoană. Îmi amintesc de cineva care s-a înscris pe site la mine pentru o sesiune de antrenament, dar nu a ajuns. La 2 săptămâni s-a înscris din nou și iar nu a ajuns... și tot așa de 6 ori.

Până la urmă a reușit să ajungă și am aflat motivul: are 3 copii și de câte ori pleacă de acasă se simte responsabilă că nu a petrecut mai mult timp cu aceștia. Sunt de părere că este foarte important să ne petrecem timp cu copiii, dar este foarte important să ne facem timp și pentru sănătatea noastră. Odată cu trecerea timpului, acești copii cresc și doresc să ne vadă sănătoși și fericiți. Fă-ți puțin timp și pentru tine!

10. Stop expresiei “nu am timp”!

Să prepar mese sănătoase, să fac sport, să mă opresc din fumat sau din a consuma alcool sau că nu am timp să dorm. Iată adevărul… NIMENI NU ARE TIMP. Cu toții suntem ocupați. Persoanele care prioritizează sănătatea ÎȘI FAC TIMP. Ai timp pentru serialul preferat? Ai timp pentru a ieși la masă cu prietenii? Astfel, poți să îți faci timp și pentru sănătatea ta.

Este important ca pe lista de priorități să ai trecut sănătate și longevitate.

Spor la mișcare!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“How to Break Bad Habits and Change Behaviors” - https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/mental-health-and-wellbeing/how-to-break-bad-habits-and-change-behaviors
“Breaking Bad Habits - Why It’s So Hard to Change” - https://newsinhealth.nih.gov/2012/01/breaking-bad-habits
“Trade bad habits for good ones” - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/trade-bad-habits-for-good-ones 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0