Mierea de Manuka, minunea din stup

In ciuda compozitiei sale in care predomina zaharuri (fructoza si glucoza), mierea contine si alte substante si compusi care ii confera proprietati benefice pentru mentinerea unui orgasnism puternic si sanatos, motiv pentru care a fost folosita in tratarea multor afectiuni inca din vremuri stravechi, desi abia recent i-au fost demonstrate stiintific proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatoare.

Insa nu toata mierea are aceeasi forta in lupta contra infectiilor bacteriene. Calitatea mierii depinde de mai multi factori, printre care si tipul de floare din care este obtinuta sau modul in care a fost recoltata, asadar diferentele dintre capacitatile terapeutice a doua tipuri de miere pot fi semnificative. Cercetari recente arata ca mierea de Manuka are calitati impresionante si proprietati anti-microbiene unice, dar si anti-cancerigene datorate flavonoizilor pe care ii contine.

Ce este mierea de Manuka?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Extrasa din florile de manuka (Leptospermum scoparium), un arbust, mierea de Manuka este produsa in Noua Zeelanda si are o istorie lunga in tratarea multor afectiuni, de la probleme ale pielii pana la afectiuni ale gatului sau ale stomacului. Desi peroxidul de hidrogen prezent in mierea de Manuka (dar si in alte tipuri de miere) a fost considerat responsabil pentru o vreme de actiunea sa terapeutica, un alt element o diferentiaza de mierea obisnuita.

Ce substante nutritive contine mierea de Manuka si ce beneficii aduce organismului?

Una dintre componentele care ii confera mierii de Manuka proprietatile terapeutice este peroxidul de hidrogen, care este responsabil pentru calitatile antibiotice ale mierii, in general. Un alt compus care se gaseste si el in mai multe tipuri de miere, insa in cantitati mai mari in mierea de Manuka, este o enzima numita metilglioxal (MG), care ii confera proprietati antibacteriene. Acesta este obtinut dintr-un alt compus care se gaseste in concentratie mare in nectarul florilor de manuka.

Ceea ce diferentiaza mierea de Manuka terapeutica de alte tipuri de miere este factorul unic UMF, care indica in ce concentratie se regasesc metilglioxalul (MG) si alti compusi activi, despre care se crede ca difera in functie de diversi factori de mediu, precum solul in care a crescut arbustul manuka. De aceea, in comert se poate gasi si miere de Manuka fara actiune terapeutica.

In functie de concentratia substantelor active ale mierii, aceasta este etichetata cu valoarea UMF (Unique Manuka Factor), care indica gradul de eficienta in tratarea anumitor afectiuni. Pentru a avea caracteristicile necesare uzului terapeutic, mierea trebuie sa aiba cel putin valoarea 10 UMF, caz in care este denumita miere de Manuka activa sau miere de Manuka UMF. Mierea de Manuka este, de asemenea, etichetata in functie de cantitatea de metilglioxal pentru a indica gradul de eficienta antibacteriana, situatie in care pe eticheta va aparea termenul MGO impreuna cu o valoare, de la 100 la 550.

Cum este utilizata mierea de Manuka?

Rezultate promitatoare au fost obtinute in testele de laborator pentru folosirea mierii de Manuka in tratarea bacteriilor rezistente la tratament care afecteaza ranile si sistemul respirator (de exemplu, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus - stafilococul auriu, ori Streptococcus pyogenes, numit si streptococ de grup A). Pana acum, nu exista dovezi ca microbii ar deveni rezistenti la mierea UMF, asa cum se intampla cu medicamentele.

Mierea de Manuka este folosita sub forma unui produs medical patentat, sterilizat prin radiere, pentru a trata arsuri grave si rani infectate. Mierea comercializata pentru uz casnic nu se preteaza la tratarea ranilor si a arsurilor. Acestea trebuie evaluate si tratate de catre un medic specialist.

Pentru uzul casnic, mierea de Manuka poate fi aplicata pe piele pentru a trata afectiuni uzuale usoare, precum arsuri sau rani superficiale, eczeme, acnee sau infectii fungice, sau poate fi consumata pentru a ameliora simptomele unor afectiuni usoare ale gatului.

Studii recente au aratat ca este posibil ca mierea de Manuka, folosita in mod controlat in anumite concentratii si doze, poate trata sinuzita si afectiuni ale gingiilor, precum gingivita sau placa dentara bacteriana.

Alte afectiuni despre care se crede ca ar putea fi tratate cu ajutorul mierii de Manuka sunt refluxul gastro-esofagian, diareea si greata sau arsurile stomacale, insa nu exista dovezi stiintifice care sa ii confirme eficienta atunci cand ia contact cu lichidul gastric.

Cand pot introduce mierea de Manuka in alimentatia copilului?

Toate tipurile de miere pot contine endospori, proveniti din flori, care pot cauza botulism, o afectiune rara, dar grava, care poate duce la paralizie sau chiar deces. Chiar si mierea pasteurizata poate contine acesti spori, de aceea copiii mai mici de 1 an (2 ani dupa unii specialisti) NU pot consuma miere sau produse cu miere.

Ce trebuie sa stii despre mierea de Manuka

In prezent, mierea de Manuka este disponibila in multe forme diferite. Pe langa faptul ca este un ingredient adaugat in creme si remedii din plante medicinale, poti gasi mierea de Manuka si in mastile faciale si in unele produse de ingrijire a pielii. Ea este folosita in scop medicinal si combinata cu alte plante medicinale si alte ierburi pentru a incuraja vindecarea.

Cum se obtine mierea de Manuka

Mierea de Manuka, produsa in Noua Zeelanda de albinele care polenizeaza arbustul numit Manuka, este una dintre cele mai unice si benefice forme de miere din lume. Acest produs are o aroma bogata si a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Beneficii mierea de Manuka

Iata care sunt, pe scurt, cateva dintre beneficiile pe care le are mierea de Manuka:

  • Ajuta in cazul suprapopularii bacteriene a intestinului subtire, in cazul acidului gastric si in cazul bolii de reflux gastroesofagian;
  • Mentine pielea sanatoasa, avand proprietati antimicrobiene si proprietati ce ajuta la vindecarea tesuturilor
  • Trateaza arsurile, ranile si ulceratiile de pe piele - o cercetare arata ca, datorita continutului sau bogat de antioxidanti si de caracteristici antibacteriene si antiinflamatoare, mierea de Manuka previne infectiile la soarecii cu ulcere.
  • Previne gingivita - mai multe studii au descris cum mierea de Manuka poate ajuta la tratarea si prevenirea gingivitei si a bolii parodontale. Calciul, zincul si fosforul care se gasesc in mierea de Manuka sunt nutrienti importanti pentru vindecarea unor afectiuni dentare. Lista de beneficii a mierii de Manuka nu se opreste, insa, aici.

Contrandicatii mierea de Manuka

In general, pentru majoritatea oamenilor, mierea de Manuka poate fi consumata in siguranta. Cu toate acestea, unii pacienti ar trebui sa intrebe medicul inainte de a utiliza mierea de Manuka. Printre acesti pacienti se afla:

- Persoanele cu diabet - sa nu uitam ca toate tipurile de miere sunt bogate in zaharuri naturale, prin urmare, consumul de miere de Manuka poate afecta valorile glicemiei.

- Persoanele alergice la miere sau la albine - Acei pacienti care sunt alergici la alte tipuri de miere sau la intepaturile albinelor ar putea sa aiba o reactie alergica dupa ce ingereaza sau aplica pe corp mierea de Manuka.

- Sugarii si bebelusii - Academia Americana de Pediatrie nu recomanda administrarea mierii la bebelusii mai mici de 1 an, deoarece exista riscul de botulism.

Recomandari de consum

Te intrebi cum sa administrezi mierea de Manuka? Pentru a te bucura de cele mai mari beneficii in ceea ce priveste sanatatea pielii, sistemul imunitar si nu numai, ar trebui sa folosesti o doza de miere de Manuka de aproximativ una sau doua linguri pe zi. Cel mai simplu mod de administrare este sa o consumi ca atare, simpla, insa daca ti se pare prea dulce, poti sa adaugi mierea de Manuka in ceaiul din plante preferat, sa o amesteci cu putin iaurt simplu sau sa o intinzi pe o felie de paine toast.

Daca vrei sa sporesti efectul benefic al acesteia sau daca vrei sa scapi de durerea in gat, adauga o lingurita de scortisoara. Cercetarile arata ca proprietatile antimicrobiene ale scortisoarei si ale mierii de Manuka sunt atat de puternice, incat te pot ajuta sa iti recapeti sanatatea gatului cat mai rapid.

Diferente fata de alte tipuri de miere

Ceea ce face ca mierea de Manuka sa fie diferita este profilul ei nutritional extraordinar. Mierea obisnuita este deja cunoscuta pentru valorile ei nutritionale si pentru faptul ca ajuta sistemul imunitar. In general insa, mierea de Manuka se distinge de alte tipuri de miere, pentru ca este o sursa bogata de: aminoacizi, vitaminele din complexul B (cum ar fi B6, tiamina, niacina, riboflavina, acidul pantotenic), calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu si zinc.

Specialistii spun ca in cazul mierii de Manuka, continutul nutritional este de aproape de patru ori mai mare decat cel al varietatilor de miere obtinute din flori normale. Acesta este ceea ce expertii numesc factorul unic Manuka (UMF).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

WebMD - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/manuka-honey-medicinal-uses#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0