Dieta cu apa - ce trebuie sa stii

Apa e vitală pentru organism din foarte multe motive și printre acestea se numără și faptul că poate contribui la pierderea kilogramelor în plus. Există chiar și o dietă cu apă, care promite să te scape de un surplus considerabil de kilograme în numai o săptămână. Explicația ar fi că "apa scoate ap", în sensul că o bună hidratare reușește să elimine retenția de apă generată de alimentele sărate și alimentația dezechilibrată, în lipsa unei hidratări optime. ​

Ai auzit specialiști spunând că e posibil că atunci când ai senzația de foame să îți fie, de fapt, sete? Recomandarea acestora e că atunci când ți se face foame nejustificat (adică la scurt timp după ce ai mâncat deja sau când nu e ora mesei) e bine să bei un pahar de apă și să aștepți un timp să vezi dacă nu cumva îți trece foamea. Asta presupunând, desigur, că ești genul de om care și-a format un stil de viață sănătos și mănânci de obicei de foame, nu doar de poftă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce beneficii are consumul de apă?

Este important să consumi o cantitate suficientă de apă în fiecare zi pentru sănătatea ta. Consumul de apă poate preveni deshidratarea, o afecțiune care poate provoca gândire neclară, poate duce la schimbări de dispoziție, poate provoca supraîncălzirea corpului și poate duce la constipație și pietre la rinichi. Apa nu are calorii, așa că te poate ajuta, de asemenea, să-ți ții sub control greutatea și la reducerea aportului de calorii atunci când este înlocuită cu băuturi cu calorii, cum ar fi ceaiul sau sucurile.

Apa:

  • Ajută organismul să-și mențină o temperatură normală 
  • Contribuie la lubrifierea și amortizarea articulațiilor
  • Protejează măduva spinării și alte țesuturi sensibile
  • Elimină deșeurile prin urinare, transpirație și mișcări intestinale
  • Formează saliva și mucusul
  • Oxigenează întregul corp
  • Îmbunătățește sănătatea și frumusețea pielii
  • Ajută la menținerea tensiunii arteriale
  • Îmbunătățește performanța în timpul exercițiilor fizice
  • Ajută digestia

Organismul are nevoie de mai multă apă atunci când:

  • Este foarte cald afară
  • Ești activ din punct de vedere fizic  
  • Ai febră
  • Ai diaree sau vărsături.

Câtă apă ar trebui să bei în fiecare zi?

Aportul zilnic total de apă este definit așa: „cantitatea de apă consumată din alimente, apă potabilă și alte băuturi”. Recomandările zilnice privind consumul de apă variază în funcție de vârstă, sex, sarcină și alăptare. Te poți hidra și prin  alimentele pe care le consumi, în special alimente cu conținut ridicat de apă, cum ar fi multe fructe și legume. 

Cum se ține dieta cu apă?

Pentru început, în prima oră după trezire ar trebui să bei pe stomacul gol un pahar mare de apă caldă, în care ai pus și zeama unei lămâi. Această băutură are foarte multe beneficii asupra organismului și e indicat să îți începi astfel ziua, dacă nu există contraindicații, și fără să fie în cadrul unei diete specifice.

În restul zilei, trebuie să respecți o alimentație sănătoasă, bazată pe un raport optim de carbohidrați, preferabil legume, fructe și cereale integrale, proteine de calitate și grăsimi sănătoase, să nu fumezi sau să bei alcool.

Pe tot parcursul zilei, ulterior, bei apă o dată pe oră sau, daca poți, o dată la fiecare jumătate de oră. Nu o înghițitură, ci un pahar, care are în general aproximativ 200 de mililitri. Apa trebuie să fie plată, nu carbogazificată. E singurul lichid pe care ai voie să îl consumi, alături de o ceașcă de ceai verde sau negru, în special pe post de înlocuitoare de cafea, dacă obișnuiai să bei. Altfel, nici cafeaua și nici alcoolul nu sunt permise în săptămâna în care ții dieta cu apă.

Sucurile din comerț sunt interzise cu desăvârșire, indiferent dacă sunt sau nu acidulate. Poți, în schimb, să îți fac acasă lemonade fără zahăr, cu lămâie și eventual grepfrut, nu cu portocale, la care poți adaugă câteva frunze de mentă proaspete.

Cum ne ajută să slăbim dieta cu apă?

Consumul de apă ne ajută din multe puncte de vedere, fiind indicat chiar să bem un minimum de doi litri pe zi sau să calculăm cantitatea optimă, în funcție de greutatea corporală pe care o avem.
Apa ajută digestia și previne senzația de balonare, împiedică instalarea constipației, ajută buna funcționare a rinichilor, contribuie la detoxifiere, ajută circulația, asigură un aspect sănătos și plăcut al tenului - o mulțime de beneficii, nu-i așa? Rolul ei în dietă nu se limitează doar la atât, ci contribuie și la scăderea poftei de mâncare, dând senzația de sațietate și de stomac plin. Apa rece activează metabolismul și contribuie puțin și la arderea caloriilor, întrucât organismul depune efort pentru a reface temperatura corpului.

De ce e bine să bem cât mai multă apă zilnic?

Apa are capacitatea de a te face să te simți bine instantaneu, la fel ca atunci când respiri aer curat când ai deschis fereastra sau ai ieșit la plimbare într-o zonă cu iarbă verde. Efectul consumului regulat de apa va fi vizibil în câteva zile atât asupra stării generale, cât și asupra aspectului fizic. Pielea va fi mai luminoasă și își va recapăta elasticitatea. Apa este vitală pentru toate organele, asigurându-le o bună funcționare. Încheieturile și articulațiile beneficiază și ele de consumul de apă, precum și oasele și sistemul limfatic. Astfel, sunt ușurate durerile și crește mobilitatea.

Efecte mai puțin plăcute ale unui consum mare de apă!

Consumul de apa toată ziua, chiar dacă nu îți este sete, va face să ai nevoie să mergi des la toaletă pentru a urina, chiar și seara, când te vei trezi din somn pentru asta. Cu siguranță, însă, merită acest efort. Dacă îți vei măsură ph-ul urinar cu o bandă speciala de hârtie vei constata că de la zi la zi va fi mai puțin acidă și se va menține în zona recomandată de medici.

Indicații dacă urmezi dieta cu apă

Dieta cu apă nu înseamnă că ai voie să mănânci dulciuri și mâncare de la fast-food! Vei mânca hrană sănătoasă, compusă din legume proaspete crude sau cât mai puțin preparate termic, proteine din carne și lactate, ouă, pește, semințe. Supele sunt și ele recomandate, cu un conținut redus de grăsime, care se poate cel mai bine elimina când supa este rece și grăsimea se solidifică la suprafață. Ai nevoie în continuare de trei mese pe zi și doar de două gustări hipocalorice, precum un măr sau un pumn de semințe ori nuci, iar apa nu înlocuiește niciuna dintre acestea.

Sportul este indicat indiferent dacă ești sau nu la dietă, întrucât mișcarea te ajută să îți menții corpul în formă. Nu uita să ai la îndemână o sticluță de apă din care să bei în pauzele dintre exerciții.

Dieta bazată exclusiv pe apă nu este recomandată

Medicii nu recomandă sub nicio formă o dietă bazată exclusiv pe apă, fie că se adaugă lămâie sau bicarbonat de sodiu, ci dieta zilnică a oricărei persoane, indiferent de numărul de kilograme sau vârstă, trebuie să fie una sănătoasă, echilibrată, cât mai diversificată.

De altfel, chiar un studiu recent arată că această practică poate pune viața în pericol 1. Doisprezece voluntari de sex masculin sănătoși cu vârsta de 50,25 ± 14,18 ani au fost implicați în studiu. Subiecții erau nefumători și nu aveau antecedente de boli cronice. Studiul a fost realizat la Departamentul de Științe ale Sănătății de la Universitatea Jan Długosz din Czestochowa și înregistrat la Clinica de Urologie și Andrologie „Urogen” din Tarnowskie Góry (Polonia). 

Pe parcursul celor 8 zile, subiecții nu au mâncat, dar au consumat apă. Înainte și după încheierea studiului, toți subiecții au efectuat câteva teste, începând cu nivelul de stres perceput și măsurători somatice. Concentrațiile de creatinină, sodiu (Na+), potasiu (K+), calciu total (Ca), magneziu (Mg++), uree (U), acid uric (UA) și proteine totale au fost determinate în urină și în ser. Mai mult, s-a determinat concentrația de glucoză în ser și concentrația de β-hidroxibutirat în plasmă. În urină, au fost măsurate, de asemenea, greutatea specifică, pH-ul și osmolalitatea.

După 8 zile de consum exclusiv de apă, studiul a arătat o reducere semnificativă a nivelului de stres perceput, pierdere în greutate, modificări ale compoziției corporale, deshidratare, cetogeneză crescută, hiperuricemie, scădere a concentrației de glucoză serice și hiponatremie. Aceste modificări au fost însoțite scăderea concentrațiilor serice de calciu și magneziu și reducerea volumului zilnic de urină.

Apariția efectelor metabolice adverse menționate mai sus, în ciuda compensărilor renale parțial eficiente, sugerează că practicarea acestei diete de către subiecți ar fi fost dăunătoare pentru organismul lor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Is Water-Only Fasting Safe?”, Glob Adv Health Med. 2021, Ewa Ogłodek, Wiesław Pilis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8369953/
Centers for Disease Control and Prevention - Water and Healthier Drinks
https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/water-and-healthier-drinks.html# 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0