Fructe proaspete vs fructe congelate – care sunt mai sanatoase?

Fructele sunt extrem de sanatoase, avand o cantitate ridicata de antioxidanti, vitamine si minerale. Consumul de fructe are efecte benefice asupra digestiei, dar si asupra intregului organism.

Fructele nu sunt disponibile pe toata perioada anului, insa pe piata se regaseste o gama variata de fructe congelate care le pot inlocui pe cele proaspete – sunt insa la fel de sanatoase ca cele proaspete? Raspunsul specialistilor este: depinde. Depinde se o serie de factori precum recoltarea, depozitarea si momentul in care fructele sunt consumate.

Fructele proaspete

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fructele prospete, culese direct din pom si consumate imediat sunt, in mod cert, cele mai sanatoase. Insa atunci cand vine vorba despre fructele proaspete cumparate din comert, lucrurile se complica.

In general, fructele si legumele care urmeaza sa fie comercializate sunt recoltate cu mult timp inainte de a fi coapte, astfel incat sa se coaca complet in timp ce sunt transportate catre comerciant. Totusi, fructele isi dezvolta intreaga paleta de vitamine, minerale si antioxidanti in momentul in care sunt complet coapte, ceea ce inseamna ca daca sunt culese inainte de acest moment, nu detin calitatile nutritive ideale.

In functie de tara de provenienta, fructele pot petrece incepand de la 3 zile pana la cateva saptamani bune pe drum, pana cand ajung la destinatie. Exista chiar situatii in care unele fructe precum merele si perele sunt depozitate luni la rand in conditii controlate, inainte de a fi comercializate.

In timpul transportarii, fructele proaspete sunt tinute la o temperatra joasa, intr-o atmosfera controlata si sunt tratate cu substante chimice care previn stricarea acestora.

Odata ajunse la destinatie, fructele pot petrece inca 1-3 zile expuse, pana cand ajung in cosul de cumparaturi. Dupa aceea, mai pot petrece pana la 7 zile in casele oamenilor, pana cand sunt consumate.

 

 

Fructele congelate

Fructele congelate sunt culese in momentul in care sunt complet coapte, adica atunci cand calitatile nutritive ating valorile maxime. Odata culeste, acestea sunt spalate si, de multe ori blansate, taiate si imediat congelate si ambalate. Tot acest proces dureaza cateva ore, astfel incat calitatile nutritive ale acestora sa se pastreze cat mai bine,

Daca fructele congelate nu sunt blansate (n.r. proces de strilizare care implica oparirea), pot fi tratate cu acid ascorbic, adica cu o forma de vitamina C, ori cu zahar, pentru prevenirea stricarii. In general, nicio alta substanta chimica nu este adaugata inainte de congelare.

Singurul moment in care fructele congelate isi pot pierde din calitatile nutritive este momentul blansarii. Blansarea presupune oparirea, pret de cateva minute, a fructelor, astfel incat sa fie omorate bacteriile si sa se conserve cat mai bine gustul fructelor, culoarea si textura. Totusi, in timpul acestui proces se pot pierde nutrienti solubili in apa precum vitamine din complexul B ori vitamina C. Pierderea de nutrienti nu este, de cele mai multe ori, mai mare de 50%, insa exista si cazuri in care se limiteaza la 10%.

Acest lucru nu este valabil in cazul fructelor congelate care nu au fost blansate, asadar e indicat sa citim eticheta produselor congelate pe care le achizitionam, pentru a face alegerea cea mai buna.

Fructe proaspete vs congelate – care sunt mai sanatoase?

In general, studiile arata ca procesul de congelare mentine valorile nutritionale ale fructelor, astfel incat concentratia de nutrienti din fructele proaspete este similara cu cea din fructele congelate.

Recomandat este sa alegem fructe congelate care nu au fost blansate si care nu contin zahar adaugat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0