De ce femeile stocheaza grasimi in zona fesierilor?

În calitate de specialist în slăbire pot spune că situația cea mai des întâlnită la femei este, fără îndoială, acumularea de țesut adipos în zona fesierilor și în partea de sus a picioarelor. Spre deosebire de bărbați, care depun pe abdomen, cele mai multe femei au predispoziție de acumulare a grăsimilor în zona posteriorului. Să vedem cum scapi de grăsimea excesivă de pe picioare prin alimentație și ce exerciții pentru picioare să încerci!

Sursa acestor depuneri de grăsime este hormonul estrogen. Cu toții, atât femeile cât și bărbații, secretăm estrogen. Însă, dacă organismul secretă mai mult decât trebuie, apar acumulările de grăsime. La bărbați, grăsimile se acumulează sus, în zona sânilor sau pe burtă, în timp ce la femei se acumulează mai ales în zona fesierilor. O cantitate de grăsime este absolut normal să existe în corp, problema apare atunci când este în exces.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce se depune grăsime pe fese?

Stocarea grăsimilor în zona fesierilor și șoldurilor la femei este o trăsătură care are legătură în mare parte cu factorii evolutivi și hormonali. Acest model de distribuție a grăsimii este influențat în principal de hormonii sexuali feminini, precum estrogenul.

Din punct de vedere medical, grăsimea stocată în zona fesierilor și a șoldurilor servește ca o sursă de energie în timpul sarcinii și alăptării. Aceasta oferă un rezervor de calorii care poate fi vital în perioadele în care aportul nutrițional este scăzut, susținând sănătatea atât a mamei, cât și a copilului.

Dintr-o perspectivă evolutivă, capacitatea de a stoca grăsimi în zona fesierilor și șoldurilor poate fi interpretată ca un avantaj în reproducere. Această trăsătură este adesea asociată cu fertilitatea. De asemenea, forma corpului influențată de această distribuție a grăsimilor poate fi un factor în atractivitatea fizică, care la rândul său influențează selecția partenerului. 

E bine de știut că grăsimea de pe șolduri, dacă este în cantitate prea mare, este mai puțin periculoasă pentru sănătate decât cea de pe abdomen. Acumularea de grăsime abdominală este asociată cu un risc crescut de numeroase probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2, hipertensiune și anumite forme de cancer. De cele mai multe ori, femeile vor să o mai reducă nu pentru că le-ar afecta sănătatea, ci din motivre estetice.

Cum scapi de grăsimea excesivă de pe picioare?

Dacă ți se pare că ai prea multă grăsime în zona feselor și a coapselor, redau în acest articol 7 pași pentru ca tu să ai un plan de acțiune care să te ajute.

1. Timp de 14 zile, minimum, trebuie să renunți la gluten, zahăr, alimente ultra procesate (mezeluri, fast-food, patiserie, brânzeturi topite), îndulcitori artificiali, carbohidrați simpli (produse din făină albă) și alcool.
2. Consumă pește proaspăt, vită organică, pui și curcan procurat cât mai aproape de sursă, fructe crude și multe legume proaspete.
3. Consumă și legume care conțin indole‑3‑carbinol. Legumele cele mai bogate în acest produs sunt varza, broccoli-ul, conopida și guliile. Poți lua indole‑3‑carbinol din suplimente, însă recomand să fie direct din legume.
4. Nu consuma mâncare încălzită sau pregătită la microunde, deoarece se distrug 97% din flavanoide. Pe aragaz, fierbe cât mai puțin legumele, deoarece se distrug mare parte din nutrienți. Mai bine le prepari la abur.
5. Semințele de in sunt bune pentru accelerarea tranzitului intestinal, așa că e indicat să le introduci în alimentație în această perioadă.
6. Consumă apă filtrată în cantități cât mai mari.
7. Asigură-te că ai suficientă activitate fizică de-a lungul unei săptămâni. Alege mișcări complexe, exerciții pentru a topi gărsimea de pe picioare și fesieri și folosește greutăți. 

Exerciții pentru a combate grăsimea de pe picioare

Pentru a scăpa de grăsimea excesivă de pe picioare, cel mai eficient este să combini exercițiile de forță care țintesc mușchii picioarelor cu antrenamente cardio pentru a arde calorii. Chiar dacă nu poți alege locul exact de unde corpul tău va pierde grăsime (acesta fiind un mit des întâlnit cunoscut sub numele de „reducere localizată”), exercițiile care implică picioarele pot ajuta la tonifierea și întărirea lor, îmbunătățind în același timp compoziția generală a corpului. 

Iată câteva exerciții eficiente pentru picioare:

Fandări

Fandările sunt excelente pentru a-ți lucra zona feselor și a coapselor. Poți face fandări în față, în spate și laterale pentru a varia și a ținti diferite părți ale picioarelor.

Ridicări din aplecat

Acest exercițiu de ridicare a halterelor îți va lucra întregul posterior, de la șolduri până la glezne, implicând coapsele, fesele și partea inferioară a spatelui.

Genuflexiuni

Este un exercițiu fundamental care țintește coapsele, fesele și șoldurile. Poți începe să faci genuflexiuni ca atare și, progresiv, să le faci cu greutăți în mâini sau cu o bară de fitness.

Urcări pe bancă

Utilizează o bancă sau o treaptă pentru a efectua acest exercițiu care este excelent pentru fese: pui pe băncuță piciorul drept în timp ce stângul rămâne jos și apoi te împingi în sus pe dreptul în timp ce stângul se ridică în aer. După câteva executări, schimbi piciorul.

Ridicări pe vârfuri

Și simplele ridicări pe vârfuri sunt exerciții foarte bune pentru picioare. Concentrează-te pe mușchii picioarelor de la fesieri până la gambe: încordează toți mușchii, ridică-te pe vârfuri, rămâi așa o secundă, apoi coboară. Repetă de mai multe ori.

Pe lângă aceste exerciții de forță, este important să incluzi și antrenamente cardio pentru a maximiza arderea caloriilor și pentru a lupta cu grăsimea de pe picioare și nu numai:

Alergarea sau mersul pe bandă este un bun exercițiu cardio. Intensitatea poate varia de la mers foarte rapid până la alergare mai lentă sau mai rapidă.

Mergi pe bicicletă. Fie că este vorba de ciclismul în aer liber sau de pedalarea pe bicicleta statică, această formă de mișcare este eficientă pentru arderea caloriilor și tonifierea picioarelor.

Antrenamentele de tip HIIT (antrenamente pe intervale de intensitate mare) sunt sesiuni scurte și intense care alternează perioade de efort maxim cu perioade de repaus sau activitate de intensitate redusă. Și acestea te ajută să scapi de grăsimile suplimentare și să ajungi într-o formă bună.

Recomandări generale pentru când vrei să dai jos kilogramele în plus

Când vrei să scapi nu doar de grăsimea de pe picioare, ci să slăbești la modul general dacă ai prea multe kilograme:

Modifică-ți dieta

Ne place sau nu, procesul de slăbire este, în primul rând, dictat de alimentație, nu de sport. Bazează-ți mesele pe proteine de calitate (carne slabă de pui sau curcan, ouă, tofu, fasole boabe, nuci), cereale integrale, fructe, legume și grăsimi sănătoase, precum cele din avocado sau uleiul de măsline extravigin. Mănâncă zilnic o salată de crudități cu un fel principal sau o salată pe post de fel principal (pe lângă legume, mai adaugi bucăți de carne slabă sau de brânză slabă, boabe de năut sau de fasole ca să fie mai consistentă) și o farfurie de ciorbă sau de supă de legume. 

Până ajungi la greutatea dorită, renunță complet la alimentele care conțin zahăr, multă sare sau conservanți - acestea nu numai că au o densitate calorică mare și favorizează retenția de apă în țesuturi, însă sunt dăunătoare și pentru sănătate.

Creează un deficit caloric

Regula de bază pentru a combate grăsimea de pe picioare sau de pe alte zone ale corpului constă în deficitul caloric. Asta înseamnă să oferi organismului mai puține calorii decât îi sunt necesare, astfel încât să înceapă să ardă din depozitele de grăsimi. Pentru rezultate vizibile, este necesar de obicei un deficit caloric de cel puțin 500 kcal. Pentru a afla de câte calorii ai nevoie pe zi, poți folosi un calculator de pe internet sau îi poți cere ajutorul medicului de familie. 

Fă mișcare de câte ori poți

Folosește orice moment prielnic din viața de zi cu zi pentru a-ți tonifia corpul și pentru a scăpa de grăsimi - renunță la lift și la scările rulante și urcă și coboară pe scări, nu lua autobuzul, pe cât posibil, ci mergi pe jos, când te uiți la tv sau citești, caută să faci și câteva exerciții pentru picioare așa, stând în pat sau în fotoliu.

Foarte important, pentru rezultate de durată, trebuie să menții stilul de viață sănătos și să faci regulat mișcare și după ce ajungi la greutatea mult dorită. Altfel, toate eforturile tale vor fi în zadar pentru că nu vei reuși să te menții în formă. 

Lupta cu kilogramele trebuie să fie permanentă la persoanele cu predispoziție de îngrășare, dar asta nu înseamnă să faci eforturi supraomenești: începe treptat, adaptează felurile de mâncare ca să conțină mai puține calorii, obișnuiește-te să te miști mai des, nu te descuraja dacă mai ai câte o recădere, pentru că este normal, iar din când în când, după ce ai ajuns la greutatea dorită, bineînțeles că poți să-ți mai faci și câte o poftă. Durează o vreme să-ți construiești obiceiuri sănătoase, dar odată ce le-ai dobândit îți va fi mai ușor să le păstrezi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - 8 Ways to Lose Belly Fat and Live a Healthier Life
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/8-ways-to-lose-belly-fat-and-live-a-healthier-life
Scientific American - Why does fat deposit on the hips and thighs of women and around the stomachs of men?
https://www.scientificamerican.com/article/why-does-fat-deposit-on-t/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0