Stevia, indulcitorul natural cu multe beneficii

Stevia rebaudiana este o specie de planta ce apartine genului Stevia. Ea nu trebuie confundata cu ştevia romaneasca.

Ce este stevia?

Stevia este o planta nativa din America de Sud si adora mediul cu multa umezeala. Planta stevia rebaudiana este cultivata pentru frunzele sale dulci, care sunt sursa unor produse de genul indulcitorilor naturali, care sunt cunoscute sub numele generic de stevia. Compusii chimici care produc dulceata acestor frunze sunt chiar de 250-300 de ori mai dulci decat zaharul. In plus, frunzele de stevia pot fi mancate proaspete sau pot fi puse in ceaiuri si alimente, pentru a le da un gust dulce.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sub ce forma se gaseste?

Exista mai multe tipuri de stevia. Problema este ca unele dintre acestea au un gust neplacut dupa consum, prin urmare este esential sa gasesti tipul potrivit al acestui indulcitor. Poti sa cumperi stevia sub forma de pudra sau sub forma lichida. Unii oameni prefera pudra si spun ca nu lasa un gust neplacut in gura. Important este sa gasesti un brand care iti place, care nu are aditivi si are o aroma pe gustul tau.

In unele tari, stevia se poate cumpara intreaga, ca planta, sau sub forma de frunze zdrobite. La noi, din magazine poti cumpara extractul de stevia (fie lichid, fie sub forma de pudra) sau o varianta rafinata a compusilor dulci din planta. Cei doi compusi dulci majori care sunt izolati din frunzele de stevia se numesc steviozida si rebaudiozida A. Acesti doi compusi sunt de sute de ori mai dulci ca zaharul.

Ce beneficii are pentru sanatate?

Aceasta planta a fost folosita in scop medicinal vreme de multe secole si a fost cultivata pentru savoarea sa dulce, puternica, asa ca nu e de mirare ca astazi este folosita ca indulcitor.

Studiile au aratat ca folosirea steviozidei (unul dintre compusii dulci din planta stevia) ca supliment poate reduce tensiunea arteriala. De asemenea, stevia a fost studiata multa vreme, in cazul pacientilor cu diabet, oferind rezultate impresionante.

In unul dintre studii, pacientii cu diabet de tip 2 au luat fie 1 gram de steviozida la o masa, fie 1 gram de amidon de porumb. Grupul de participanti care a luat steviozida a avut o reducere a concentratiei de glucoza in sange de aproximativ 18%.

Un alt studiu a comparat sucroza, aspartamul si stevia. Cercetatorii au descoperit ca stevia a redus atat nivelul insulinei, cat si nivelul glocozei in sange dupa o masa, comparativ cu ceilalti doi indulcitori. Alte studii efectuate pe animale au aratat ca steviozida poate creste productia de insulina si poate face celulele mai sensibile la efectele acestui hormon.

Cum o folosesti?

Stevia poate fi folosita, ca indulcitor, in multe moduri. Poti sa o adaugi in smoothie, in iaurt, ceai, cafea, precum si in alte bauturi, in limonade, in cereale (fie ca le servesti cu lapte cald sau rece). De asemenea, stevia este un bun inlocuitor pentru zahar, atunci cand vrei sa coci deserturi. Pentru ca o poti cumpara si in forma lichida, este mai convenabil sa folosesti lichidul pentru a indulci bauturile si pudra pentru a prepara deserturi.

Cand o folosesti in retete, retine ca este un indulcitor extrem de puternic, iar 1 lingurita de extract de stevia poate avea o putere similara de indulcire ca a unei cani intregi de zahar, insa acest aspect poate varia de la o marca la alta.

E indicata in cazul diabeticilor?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stevia este poate singurul indulcitor care are intr-adevar beneficii. Nu are calorii, este 100% natural si daca alegi marca potrivita, atunci are un gust delicios. Este un indulcitor recomandat diabeticilor, pentru ca inlocuieste cu succes zaharul. In plus, are un numar mare de beneficii pentru sanatate, care au fost confirmate  in studiile efectuate pe oameni.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0