2 rețete inedite de turtă dulce pentru masa de Sărbători

Turta dulce este un desert îndrăgit în întreaga lume, în preajma Crăciunului. Puțini știu că acest aluat aromat se află pe meleagurile europene din secolul  al XI-lea, când cavalerii templieri, întorși din cruciadele din Orientul Mijlociu, au adus cu ei condimentele specifice turtei dulci, pentru a fi folosite în bucătăriile nobilimii.

Pe măsură ce ghimbirul, scorțișoara și cuișoarele au devenit din ce în ce mai accesibile, turta dulce s-a răspândit și în rândul maselor, devenind un desert popular, mai ales în perioada Sărbătorilor de iarnă. Tradiția s-a păstrat până în zilele noastre, când în casele noastre, în seara de Ajun miroase, pentru mulți dintre noi, a portocale, vin fiert și minunata turtă dulce. 

Vă propunem, mai jos, două modalități de a oferi îndrăgitei prăjituri o tentă originală pentru acest Crăciun. 

Turtă dulce curcubeu

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingrediente
- 450 g zahăr brun
- 250 ml  apă călduță
- un plic de scorțișoară măcinată
- 5-6 cuișoare
- 3 gălbenușuri 
- 70 g unt gras
- 1 linguriță de amoniac
- 250 ml lapte dulce
-  1 kg făină albă 
- 3 albușuri 
- 1 praf sare
- 250 g zahăr pudră 
- biluțe/perluțe/steluțe comestibile multicolore pentru ornat

Preparare

Se pun 250 g de zahăr brun într-un vas, la foc mic, pentru topire. Se amestecă încet, cu o lingură din lemn, până se topește în întregime, după care se toarnă apa călduță. Se lasă la fiert până se omogenizează. Cuișoarele, pisate, sunt apoi adăugate în sirop, împreună cu o linguriță de scorțișoară măcinată. Se lasă la răcit. Se amestecă, într-un castron, untul, gălbenușurile și restul zahărului, împreună cu un praf de scorțișoară. Separat, se combină aptele cu amoniacul, după care se adaugă la compoziția din castron. Peste aceasta se adaugă siropul răcit și se amestecă până la omogenizare. Treptat, se încorporează făina și se frământă până la obținerea unei compoziții uniforme, nici prea tare, nici prea moale. Aluatul obținut se înfoliază și se lasă câteva ore la frigider. 
Ulterior, se pregătește o tavă cu hârtie de copt, iar aluatul se taie fâșii. Fiecare fâșie se întinde pe un blat/masă de lucru presărată cu făină. Cu ajutorul unor forme, se decupează bucățile de turtă dulce și se așează individual în tavă. Se lasă la copt aproximativ 10-15 minute, la foc mediu, după care se scot și se lasă la răcit.

Se prepară, apoi, glazura. Se amestecă albușurile de ou cu sare și zahăr pudră până se obține o bezea. Se pune o oală medie cu apă la foc, se lasă la fiert, iar pe baia de aburi se plasează vasul cu bezea, care va fi amestecat în continuare până la coacerea bezelei. După ce s-a copt compoziția, se lasă la răcit aproximativ 20 de minute, după care, cu ajutorul unui cornet sau al unei pungi din plastic, se ornează turta dulce. Imediat după, se presară bombonelele de ornament, pentru a se prinde de glazură. La final se pudrează praful de scorțișoară rămas. 
Pentru depozitare, este indicat să folosim un ambalaj din carton sau un recipient acoperit cu folie alimentară. În felul acesta, se păstrează frăgezimea turtelor dulci.

Chec din turtă dulce cu cacao

Ingrediente
-500 g făină
-400 g zahăr brun
-100 g miere
-3 linguri de cacao
-1 plic praf de copt
-500 ml de lapte
-75 g margarină
-1 varf de sare
-3 plicuri de zahăr vanilat
-2 lingurițe rase de coajă de portocală
-sucul de la o portocală
-2 lingurițe rase de amestec de condimente pentru turtă dulce
-160 g ciocolată albă
-160 g ciocolată amăruie

Preparare

Într-un castron, se amestecă făina cu pudra de cacao, zahărul brun, praful de copt, vârful de sare, două plicuri de zahăr vanilat, coaja de portocale și amestecul de condimente. 
Separat, se amestecă laptele cu mierea, după care se dă la foc mic și se ține până la dizolvarea completă a mierii. Se lasă la răcit, ulterior se adaugă margarina și sucul de portocală. Această compoziție se adaugă peste amestecul de mai sus. Se amestecă, la rândul lor, până la omogenizare.

Într-o tavă de chec, se așează compoziția, pe hârtie de copt. Se lasă la cuptorul preîncălzit aproximativ 35 de minute. Se testează cu o scobitoare, pentru a vedea dacă este gata. Ulterior, se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Pentru decor, se topește, mai întâi, ciocolata albă, prin metoda băii cu aburi (vezi instrucțiunile din rețeta de mai sus), cu care se glazurează, după care se pune turta dulce la frigider pentru aproximativ 10 minute. Se repetă procesul pentru ciocolata neagră, se glazurează, din nou, turta dulce și se lasă la frigider încă 10 minute. La final, se pudrează checul cu plicul de zahăr vanilat rămas și se păstrează într-un recipient din carton sau un vas acoperit cu folie alimentară. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.pbs.org/food/the-history-kitchen/history-gingerbread/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0