Ce ar trebui să mănânci ca să te îngrași

În timp ce multe persoane se confruntă cu kilograme în plus și cu dificultatea de a găsi o dietă potrivită nevoilor lor, unii dintre noi încearcă să câștige în greutate. Fie că problema se datorează unei boli sau pur și simplu a unui metabolism care lucrează mult prea repede, avem din fericire soluții și cure de îngrășare care să ne ofere o greutate cu care să ne simțim sănătoase, frumoase și pline de energie.

Pe lângă numărul scăzut de kilograme, care poate sau fie sau nu o problemă în sine, multe dintre persoanele cu un metabolism prea rapid se confruntă și cu alte probleme: carențe nutriționale, hipotensiune, hipoglicemie, lipsa energiei, insomnie. Pe lângă toate acestea, intervine și problema unui stil de viață sănătos, mai ales atunci când încercăm să ne îngrășăm și alegem metodele nepotrivite. Nu e o idee bună să ne îngrășăm mâncând prăjeli și dulciuri toată ziua.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În primul rând, înainte de a începe orice dietă sau program de îngrășare, este obligatoriu să vizitezi un medic. Este posibil să ai o afecțiune care nu se manifestă, dar care te face să pierzi constant în greutate deși nu îți dorești. Sau poate să fie pur si simplu o dereglare hormonală sau o problemă de absorbție a nutrienților în organism. După ce verifică starea sănătății tale, medicul te va îndruma către un regim perfect pentru tine, în funcție de vârsta, programul tău zilnic și preferințele tale alimentare.

10 reguli care te ajută să te îngrași

Mănâncă mai mult

Nu trebuie să te temi de porții mai mari, dacă asta îți cere organismul tău. Urmărește timp de câteva zile ce cantitate de mâncare îți este necesară ca să te saturi și construiește-ți porțiile în funcție de asta. În plus, combină alimentele astfel încât să acoperi toate grupele alimentare și să obții porții sățioase și nutritive.

Mănâncă mai des

Pe lângă cele 3 mese principale, ia cel puțin 2 gustări mai mari, care să constituie cam 30% din cantitatea unei mese. Mănâncă 2-3 fructe la o gustare sau un castronel de semințe și nuci.

Alege alimente cu mai multe calorii

Bazează-te pe alimente cu un conținut caloric mai mare, care să îți furnizeze mai multă energie chiar dacă mănânci mai puțin. Un exemplu bun în acest sens sunt bananele. Evită tutunul și alcoolul.

Evită stresul

Nu mai este nevoie să discutăm despre efectele nocive ale stresului, însă amintim doar unul dintre ele: stresul te face să slăbești. Chinuindu-se să facă față presiunii, organismul tău consumă toate resursele de care dispune. În plus, stresul dereglează funcțiile normale ale corpului, cum sunt digestia, somnul și asimilarea nutrienților.

Dormi mai mult

Somnul te ajută să ai un ten frumos, să te bucuri de o memorie bună, să ai mai multă energie și o atitudine pozitivă. Cu cât dormi mai mult, organismul tău are mai mult timp să se refacă, să consolideze depozitele de nutrienți și să elimine toate substanțele dăunătoare.

Consumă grăsimi sănătoase

Ca să te îngrași nu înseamnă că trebuie să te împrietenești cu prăjelile sau mâncarea de tip fast food. Însă ai nevoie de grăsimi, în primul rând pentru un echilibru al nutrienților, și în al doilea rând pentru a câștiga în greutate. Nu ar trebui să îți lipsească din bucătărie uleiul de măsline, avocado, nucile, migdalele.

Antrenează-te

Sportul e obligatoriu chiar și atunci când vrei să te îngrași. Sportul nu e util doar atunci când vrei să arzi grăsimea, ci e un element esențial al unui organism sănătos. Singurul lucru pe care trebuie să îl schimbi este tipul de antrenament. Exercițiile cardio trebuie folosite doar pentru încălzire, iar antrenamentul trebuie să se bazeze pe lucrul cu greutăți sau cu greutatea propriului corp. În acest mod îți vei mări masa musculară și implicit greutatea.

Bea lichide sățioase

Pe lângă apă plată, fă-ți în fiecare zi un smoothie sau un milkshake, cu lapte, lapte de cocos, lapte de migdale, iaurt, fructe proaspete, cacao pură și tărâțe de ovăz. Pe lângă hidratare, astfel de băuturi îți oferă și un aport caloric substanțial, împreună cu o doză de energie.

Ai răbdare și fii realistă

Așa cum îți recomandam mai sus să nu te stresezi, e important și să nu faci din dieta ta de îngrășare un motiv constant de îngrijorare. Nu te cântări zilnic, ci o dată la 2-3 zile și ține un jurnal cu mesele tale, programul zilnic, antrenamentele și kilogramele câștigate. Dacă ai totul notat nu te vei gândi permanent la calcule și meniuri.

Ia suplimente cu vitamine și minerale

Multe femei evită să ia vitamine de teamă că se vor îngrășa. Deși nu este o teamă tocmai fondată, vitaminele și mineralele te vor ajuta să câștigi treptat în greutate, pentru că vor scuti organismul de o muncă în plus, aceea de a căuta și asimila nutrienții doar din alimente.

10 alimente care te ajută să te îngrași

Îți dezvăluim 10 alimente care te pot ajuta să câștigi mai rapid în greutate. Include-le în dieta ta cât mai des, fără să neglijezi însă alte grupe alimentare. Nu e sănătos să mănânci doar banane și unt de arahide, oricât de gustoase ar fi.

Așadar, cele 10 alimente care pot face minuni sunt:

  • orezul

  • bananele

  • untul de arahide

  • granola

  • tonul

  • laptele

  • avocado

  • ouă

  • nuci

  • brânză și cașcaval

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2