Beneficiile semințelor de pin: Încearcă şi o salată cu sos Caesar

Semințele de pin reprezintă o sursă valoroasă de proteine de bună calitate, fier, vitaminele A și E. În plus, cercetătorii afirmă că unul dintre compușii lor, acidul pinoleic, are un rol important în suprimarea poftei de mâncare.

Ce beneficii au și cum consumăm semințele de pin

Iar dacă suntem obosiți sunt și mai indicate pentru că au un conținut bogat în magneziu, un ingredient extrem de benefic pentru eliberarea tensiunii psihice și fizice.

Conţin vitaminele E şi K

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Seminţele de pin asigură cantităţi generoase din vitaminele esenţiale E şi K. Ambii nutrienţi au un efect asupra sistemului tău cardiovascular. Vitamina K permite coagularea sângelui pentru a preveni hemoragia după o leziune mai gravă, în timp ce vitamina E ajută organismul să producă globule roşii ale sângelui, esenţiale pentru transportul oxigenului.

Fiecare porţie de 28 de grame de seminţe de pin conţine 2,7 miligrame de vitamina E sau 18% din aportul zilnic recomandat, stabilit de specialişti. De asenemea, seminţele de pin îţi asigură 15 micrograme de vitamina K per porţia de 28 de grame, ceea ce reprezintă 12% din aportul zilnic recomandat pentru bărbaţi şi 17% din cantitatea zilnică recomandată, în cazul femeilor.

Conţin mangan şi zinc

Include seminţele de pin în alimentaţia ta pentru a te bucura de beneficiile lor, mai ales că au un conţinut bogat de mangan şi zinc. Manganul ajută la menţinerea echilibrului hormonal al corpului tău şi la menţinerea rezistenţei ţesutului conjunctiv, în timp ce zincul susţine sistemul imunitar şi ajută la vindecarea rănilor. Fiecare porţie de 28 de grame de seminţe de pin oferă 2,5 miligrame de mangan (intreaga cantitate zilnică recomandată) şi, totodată, aceeaşi porţie conţine 16% din aportul zilnic recomandat de zinc, pentru bărbaţi, şi 23% din necesarul zilnic de zinc, pentru femei.

Sursă excelentă de fier şi de magneziu

Conţinutul de fier şi de magneziu al seminţelor de pin îţi asigură şi alte beneficii pentru sănătate. Fierul joacă un rol esenţial în faptul că îţi ajută organismul să transporte şi să stocheze oxigenul. Totodată, magneziul contribuie la producerea de energie şi reprezintă o parte importantă din oasele şi dinţii tăi.

Consumând o porţie de 18 de grame de seminţe de pin, îţi vei creşte aportul de fier şi de magneziu cu 1,6 şi, respectiv, cu 71 de miligrame. Pentru femei, această cantitate este egală cu 9% din necesarul zilnic de fier şi cu 22% din aportul zilnic recomandat de magneziu.

Cum să mănânci mai multe seminţe de pin

Foloseşte, de pildă, seminţele de pin pentru a prepara un sos pesto făcut în casă. Pur şi simplu pui la blender seminţele de pin cu parmezanul şi cu busuiocul proaspăt (poţi să le pui şi într-un robot de bucătărie), apoi încorporezi puţin ulei de măsline extravirgin până când compoziţia ajunge la consistenţa dorită.

Pentru a le creşte savoarea, prăjeşte uşor seminţele de pin într-o tigaie uscată şi apoi adaugă un pumn de seminţe în salata ta preferată, în supă sau în "sendvişurile" făcute cu lipie.

Altă variantă: poţi consuma seminţele de pin ca atare, pe post de gustare. Încearcă să le combini cu paprika sau cu piper roşu (cayenne), pentru a le da un plus de savoare.

Acum ne mai rămâne întrebarea cum le consumăm, și altfel decât crude sau pur și simplu presărate peste salate. Răspunsul e simplu: le transformăm într-un sos dulce, asemănător cu cel Caesar.

Rețetă de sos cu semințe de pin

Ingrediente:

Salata: 100 g baby spanac, 120 g valeriană  

Sosul: 160 g semințe de pin, 1 cățel usturoi, 2 lingurițe oțet de mere, 2 lingurițe sos de soia, 1 linguriță miere, 60 ml apă piper colorat cu chili pentru decor

Mod de pregătire:

  1. Clătiți bine în apă rece baby spanacul și valeriana, uscați și așezați-le în farfurie.
  2. Puneți semințele de pin în robotul de bucătărie și măcinați-le bine.
  3. Adăugați restul ingredientelor și omogenizați. Puneți sosul peste salată și decorați cu un praf de piper colorat cu chili.
  4. Serviți imediat
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mierea poate fi înlocuită cu sirop de agave sau de arțar.

Sosul din semințe de pin poate fi servit și cu bețe de țelină, sticks-uri de ardei gras sau paste din dovlecei.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0