Beneficiile deliciosului MUST - bogat in resveratrol si minerale

A sosit sezonul mustului si ar fi pacat sa nu ne bucuram de proprietatile benefice pentru sanatate ale acestuia. Incepand de la scaderea colesterolului si pana la intarirea sistemului imunitar, ai o multime de motive sa consumi dupa masa un pahar din  bautura sezonului  saraca in alcool si bogata in probiotice si polifenoli.

 

Beneficii must

Strugurii utilizați în producția de vin sau must sunt în principal speciile de strugure rosu precum Vitis vinifera și Vitis labrusca și contin cantități mari de compuși polifenolici, asociați cu reducerea proceselor inflamatorii, stresului oxidativ și protejeaza împotriva dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Mai multe studii au aratat ca principalele efecte  aleconsumului de  must  au fost reducerea indicelui de masă corporală, scaderea  circumferinței taliei, glicemiei, peroxidarea lipidelor plasmatice, colesterolul total, LDL-c, trigliceridele, tensiunii arteriale și nivelurilor de homocisteină.

Polifenolii bioactivi din struguri sunt influențați si de soiul de struguri și de condițiile de cultivare. Soiurile Vitis labrusca L. sunt utilizate pentru producerea mustului si la noi si se pare ca ar afecta în mod benefic homeostazia redox la oameni- procesele oxidative.

 Într-un studiu controlat, randomizat, încrucișat, de intervenție, 24 de persoane auconsumat  400 ml de must, suc organic sau apă. Fiecare intervenție a fost urmată de o perioadă de eliminare de 14 zile. Au fost obținute probe de sânge înainte și la 1 oră după administrare și s-au analizat pentru glutationul redus de eritrocite, capacitatea antioxidantă totală a serului, enzimele antioxidante în eritrocite și glucoză și acid uric în ser.

Ingestiamustului si sucului de struguri a dus la niveluri crescute de glutation, capacitatea antioxidantă totală a serului și activitate crescută a catalazei, superoxid dismutazei și glutation peroxidazei comparativ cu intervenția martor. Aportul de sucuri nu a afectat semnificativ concentrațiile de glucoză sau acid uric. Polifenolii din must au fost asociați cu niveluri de antioxidanți crescute si rezultatele sugerează un potențial bioactiv al sucurilor de V labrusca L. pentru a îmbunătăți homeostazia redox, care este implicată în apărarea împotriva stresului oxidativ la oameni.

Atât vinul rosu de casa slab alcoolizat, cât și mustul din struguri prezinta  numeroși compuși bioactivi care sunt potențial responsabili pentru multe efecte benefice asupra sănătății umane. 

Fortifica sistemul imunitar – mustul este bogat in antioxidanti si minerale de pret, are totodata proprietati antibacteriene, dar si antivirale. Asadar, mustul este un ingredient ideal pentru intarirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioada in care infectiile virale si bacteriene sunt in floare. Mustul din struguri este diuretic și este excelent pentru curățarea rinichilor și poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

Abundența de minerale din struguri - vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitaminele PP, vitaminele B6, B1, B2, dar si potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru) stimulează activitatea de curățare a ficatului, iar subprodusele de drojdie și acizii lactici ajută la purificarea organismului si detoxifiere.

Formarea mustului nu necesită drojdii sau aditivi suplimentari pentru a  fermenta strugurii, intrucat  există peste 50.000 de particule naturale de drojdie pe fiecare strugure de vin. In plus, mustul natural are un nivel de  histamină scăzut, ceea ce îl face accesibil celor alergici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Amelioreaza problemele digestive – constipatia iti da batai de cap? Mustul te va ajuta sa o tratezi. Fiind un laxativ natural, bogat in drojdii "bune",  mustul rezolva problemele digestive fara a avea efecte adverse precum medicamentele cu efect laxativ.

Benefic pentru sanatatea cardiaca – consumul de must stimuleaza productia de oxid nitric, care asigura flexibilitatea vaselor de sange si mentine totodata tensiunea arteriala in parametri normali. 

Previne cancerul – resveratrolul si antioxidantii din struguri si must previn formarea tumorilor in organism. Unele studii indica faptul ca resveratrolul  poate preveni cancerul, daca este vorba despre must obtinut din strugurii negri.

Amelioreaza durerile de cap – consumul de must amelioreaza si chiar elimina durerile de cap. Daca ai probleme cu cefaleea, introdu mustul in dieta ta zilnica si vei vedea rapid efectele pozitive.

Stimuleaza metabolismul – consumul de must stimuleaza metabolismul, accelerand astfel arderea grasimilor. Mai mult decat atat, acesta poate  reduce apetitul asa ca te poate ajuta daca te afli intr-o faza in care iti ajustezi aportul de alimente. Ai grija insa la cantitatea consumata intrucat contine zahar si are si un aport caloric crescut - un pahar de must de 250 ml contine in jur de 200 -250 de Kcal. Asadar, limiteaza-te la un pahar, intre mese sau dupa cina servita mai devreme.

 
Energizeaza corpul – mustul poate sa inlocuiasca cu succes cafeaua sau ceaiul negru intrucat ofera o doza zdravana de energie. Continutul ridicat de fier dar si flavonoizii din must fac din acesta un remediu excelent pentru epuizare sau oboseala cronica. Mai mult decat atat, persoanele aflate in convalescenta pot consuma must pentru a-si recapata mai rapid puterile.

 

 

Imbunatateste memoria – polifenolii din must imbunatatesc memoria. In plus, mustul are un conținut destul de ridicat de vitamine precum B1, B2 și B6.  Un studiu publicat in anul 2012 in Jurnalul Britanic de Nutritie a dovedit ca mustul consumat zilnic pe o perioada de 12 saptamani imbunatateste functiile cognitive in cazul varstnicilor si incetineste declinul mintal. Totodata, in cadrul studiului s-au monitorizat si dimensiunile taliei, dar si greutatea timp de 12 saptamani, pentru a observa daca mustul ingrasa. S-a constatat ca greutatea si circumferinta taliei au avut aceleasi valori dupa cele 12 saptamani.

Benefic pentru frumusetea pielii – consumul de bauturi bogate in antioxidanti precum mustul ajuta la mentinerea tenului curat si tanar, prevenind aparitia cosurilor ori a ridurilor. Antioxidantii protejeaza organismul de efectele nedorite ale radicalilor liberi.

Contraindicatii must

  • Mustul nu trebuie consumat in caz de diaree
  • Mustul nu trebuie consumat in cantitati mari inainte de a te urca la volanul masinii, sustinerea unei prezentari, activitati intelectuale solicitante, intrucat va afecta posibil capacitatea de concentrare si atentie din cauza potentialului continut de alcool.  
  • Nu este recomandat copiilor
  • Trebuie consumat in maxim doua zile dupa obtinere; Desi  este teoretic, scazut, procentul de alcool este  dificil de cuantificat si stabilizat, fiind un produs natural cu procesele de fermentare activate.
  • Diabeticii trebuie sa consume must cu masura, intrucat acesta contine cantitati mari de zahar 
  • Va fi consumat in cantitati mici si cu precautie in cazul persoanelor cu sindrom de colon iritabil colita ulcerativa, reflux gastric si ulcer acut.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31920107/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31920107/ 2020 Sandra Maria Barbalho, Alda Maria M Bueno Ottoboni , Adriana Maria Ragassi Fiorini 

Acute consumption of organic and conventional tropical grape juices (Vitis labrusca L.) increases antioxidants in plasma and erythrocytes, but not glucose and uric acid levels, in healthy individuals, 2016, Isabela Maia Toaldo, Fernanda Alves Cruz  Edson Luiz da Silva  Marilde T Bordignon-Luiz

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0