Sex în timpul menstruației: benefic sau nu?
Sexul in timpul menstruației are o serie de beneficii, precum atenuarea crampelor asociate cu ciclul, ușurarea durerilor de cap care pot apărea în această perioadă și un libido crescut.
Studiile științifice au demonstrat că sexul este extrem de benefic pentru sănătate, deoarece activează o varietate de neurotransmițători care influențează nu numai creierul, ci și alte organe. Beneficiile sexului pentru femei și bărbați includ scăderea tensiunii arteriale, consolidarea sistemului imunitar, reducerea durerii acute, îmbunătățirea sănătății inimii, inclusiv scăderea riscului de boli de inimă, reducerea riscului de cancer la prostată, combaterea stresului și a anxietății și îmbunătățirea calității somnului.
Deși unele femei sau partenerii lor pot avea reticențe când vine vorba de sexul în timpul menstruației, din punct de vedere medical nu este necesar să se evite activitatea sexuală în timpul ciclului lunar. Sigur că unele femei pot avea simptome mai severe la menstruație (dureri mari, sângerări abundente, stări de greață etc.) sau măcar în prima zi și atunci nu se simt apte pentru un act sexual. În rest, nu există contraindicații, ba chiar pot fi enumerate câteva avantaje, unul foarte important fiind atenuarea acelor dureri menstruale cu care se confruntă multe femei.
Sex în timpul menstruației: ce beneficii poate avea?
Sexul în timpul menstruației poate avea mai multe beneficii: nu doar atenuarea durerilor menstruale, ci și scurtarea numărului de zile de sângerare și lubrifiere naturală.
Alinarea crampelor
Orgasmul poate atenua crampele menstruale, care sunt sunt rezultatul contractării uterului pentru a elibera țesutul. În timpul orgasmului, mușchii uterului se contractă și ei, apoi se eliberează. Această eliberare ar trebui să aducă o ușurare a acelor dureri asociate cu menstruația de care au parte multe femei.
O stare psihică mai bună
Sexul declanșează, de asemenea, eliberarea de substanțe chimice numite endorfine, care conferă o stare de spirit bună. În plus, implicarea în activități sexuale ocupă mintea cu ceva plăcut, situație care poate ajuta la eliminarea disconfortului menstrual.
Un ciclu mai scurt
Contactul sexual contribuie la scurtarea perioadei de sângerare, deoarece, așa cum am spus mai sus, în timpul orgasmului, conținutul uterin este împins mai repede spre afară.
Lubrifiere naturală
Sângele acționează ca un lubrifiant natural, deci nu mai ai nevoie de altceva în timpul actului sexual.
Posibilă ușurare a durerilor de cap
Aproape jumătate dintre femeile care se confruntă cu migrene le capătă în timpul ciclului. Deși majoritatea femeilor care au dureri de cap la menstruație evită sexul în timpul episoadelor de migrenă, cele care fac sex în timpul menstruației spun că acest lucru le eliberează parțial sau chiar complet de durerile de cap.
Libido crescut
Libidoul femeii se modifică de mai multe ori pe parcursul unei luni, influențat fiind de fluctuațiile hormonale. În timp ce unele femei spun că pofta de sex le crește în timpul ovulației, care este cu aproximativ două săptămâni înainte de sângerare, altele raportează că se simt mai dornice de sex în timpul menstruației. În fond, motivul principal al unui act sexual este ca ambii parteneri să se simtă bine. Dacă apetitul sexual este mai mare în perioada menstruației, de ce să nu profiți de acest aspect?
Dezavantajele sexului în timpul menstruației
Există și unele potențiale dezavantaje ale sexului la menstruație, însă acestea pot fi eliminate cu puțină atenție:
Răspândire a bolilor cu transmitere sexuală
O îngrijorare legată de sexul în timpul ciclului este riscul de a răspândi o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV sau hepatita. Aceste virusuri trăiesc în sânge și se pot transmite prin contactul cu sângele menstrual infectat. Utilizarea prezervativului de fiecare dată când faci sex (dacă nu este vorba de un partener stabil, al cărui istoric medical îl cunoști) reduce riscul de a răspândi sau de a lua o boală cu transmitere sexuală (BTS).
Apariția unei sarcini
Șansele de a concepe sunt mult mai mici în timpul menstruației, dar nu este imposibil ca o sarcină să apară, deoarece spermatozoizii pot rămâne activi în sistemul reproducător mai mult timp (până la 7 zile). Dacă o femeie știe că are un ciclu menstrual scurt, trebuie spus că riscul de a rămâne însărcinată este mai mare.
Așadar, folosirea prezervativului protejează și de BTS-uri, dar și de o sarcină nedorită. Dacă femeia sau partenerul sunt alergici la materialul din care este făcut prezervativul (latex), e bine să se ceară sfatul medicului ginecolog despre alte forme de protecție care ar putea fi utilizate.
Uitarea tamponului în vagin
Dacă folosești tampoane interne în timpul menstruației sau doar în anumite zile ale menstruației, nu pe tot parcursul acesteia, e posibil să uiți că ai tamponul când faci sex. Este important să ți-l scoți înainte de sexul vaginal, deoarece altfel poate fi împins mai departe în vagin și poate cauza o infecție bacteriană. De asemenea, poate ajunge într-un spațiu din care să nu mai poată fi scos decât cu ajutor medical.
Idei pentru ca sexul în timpul menstruației să fie mai confortabil
Pentru ca sexul în timpul menstruației să fie o experiență mai confortabilă și mai puțin problematică, e bine să ții cont de următoarele lucruri:
- Fii deschisă cu partenerul tău și spune-i dacă dorești să faceți sex în această perioadă. Dacă există un disconfort din partea vreunuia dintre voi, e bine să lămuriți motivele din spatele problemei. Cum spuneam, din punct de vedere medical nu există interdicții.
- Dacă folosești un tampon intern sau o cupă menstruală, scoate-le înainte de actul sexual.
- Întinde un prosop de culoare închisă pe pat pentru a capta eventualele scurgeri și păstrează un pachet cu șervețele umede lângă voi pentru a curăța eventualele pete apărute, iar după sex mergeți la duș. O altă idee este ca actul sexual să aibă loc direct la duș pentru a evita complet murdărirea așternuturilor.
- Dacă nu ai un partener stabil și nu vă cunoașteți istoricul medical reciproc, e indicată folosirea prezervativului inclusiv în timpul sexului la menstruație pentru a vă proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală, dar și de o sarcină nedorită.
- Dacă ai unele poziții sexuale preferate, care în aceste momente nu sunt cele mai adecvate încearcă ceva diferit, care să fie mai potrivit în context, dar să vă aducă satisfacție amândurora.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OHSU - The Benefits of a Healthy Sex Life
https://www.ohsu.edu/womens-health/benefits-healthy-sex-life
Te-ar mai putea interesa și...